Hlavní obsah

Jste stále nezadaní? Možná za to mohou seznamovací stereotypy, kterým věříte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledání ideálního partnera či partnerky pro život je mnohdy běh na delší trať. Zatímco některým se nakonec poštěstí, mnozí další jsou stále single. Možná i proto, že stále věří některým zastaralým genderovým seznamovacím stereotypům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Základní definice genderových stereotypů by se dala popsat jako „příliš zobecněné přesvědčení o určité kategorii lidí“. Přesvědčení se zobecňují, protože se předpokládá, že budou platit pro každého člověka ve vymezené kategorii.

Jedním z mnoha problémů se stereotypy bez ohledu na pohlaví je, že je využíváme jako výmluvy – proč nejít na rande, proč nenavazovat nové vztahy, proč se s někým rozejít, uvádí vztahová koučka Tracey Wynterová.

Ve výsledku pak uvedené výmluvy umožňují vyhnout se tomu, abychom se vystavovali jakékoli úrovni intimity a zranitelnosti, což nám ve výsledku brání najít pravou lásku, vysvětluje a dodává 10 běžných seznamovacích stereotypů zaměřených na muže i ženy.

Sexuální stereotypy, ve kterých se lidé pletou

Vztahy a sex

Ženy jdou jen po penězích

Bohužel stále mnoho mužů věří, že žena o ně bude mít zájem jen tehdy, pokud budou bohatí a úspěšní, protože zároveň chce, aby se o ni někdo postaral.

Ano, je něco pravdy na tom, že určitý pocit bezpečí ve vztahu je pro ženu primární potřebou, ale lze ho podle odbornice nahradit i dalšími způsoby než jen penězi. A ano, jsou ženy, které „jdou hlavně po penězích“, stejně tak ale existuje i malé procento mužů, kteří hledají to samé.

„Zapomeňte na procenta a nedovolte jim vás ovládat. Věřte tomu, že žena, která bude stát před vámi, o vás má zájem proto, jaký jste uvnitř. Jinak můžete odehnat lásku svého života,“ uvádí.

Její slova podporují i výsledky studie mezi více než 64 tisíci ženami, které odpovídaly, co je pro ně u budoucího partnera prioritou. A peníze to rozhodně nebyly.

Ženy mají být hubené a bezchybné

Stejně jako mnozí muži nechtějí být oceňováni pouze podle objemu své peněženky, ženy nechtějí být hodnoceny podle vzhledu.

Ano, určitá přitažlivost je ve vztahu potřebná, ale hodnocení vzhledu by nemělo být pro vztah to jediné důležité.

Pokud žena příliš holduje sexu, nebude z ní dobrá manželka

Je to až s podivem, ale nemalé procento mužů podle koučky stále věří, že pokud si žena užívá sex „až příliš“, nebo se s mužem vyspí poměrně brzy po seznámení, znamená to, že není příliš náročná a nebude z ní tak „dobrá“ manželka.

Vyjadřování vlastní sexuality ale nemá nic společného s tím, jaká z ženy bude jednou manželka nebo matka.

Sexuální fantazie v reálu - které dokážou vztah utužit, které naopak zničit

Vztahy a sex

Ženy chtějí ihned vážný závazek

Vážný vztah hledáme všichni, rozhodně ne všichni jsme ale ochotni se ihned na „první dobrou“ zavázat s někým, koho teprve poznáváme. Platí to i pro mnohé ženy, které stejně jako muži až po nějakém čase zhodnotí, zda je dotyčný ten pravý a zda s ním chtějí trávit další čas.

„Takže, pánové, místo abyste se bránili setkáním s ženami, protože se bojíte okamžitého závazku, zapomeňte na to a bavte se. Možná potkáte tu pravou a zjistíte, že to myslíte vážně dřív než ona,“ popisuje Wynterová.

Ženy chtějí muže vždy změnit

Strach, že přijdou o svou svobodu, jakmile se dají dohromady s nějakou ženou, protože je bude chtít změnit, je u mnohých mužů tak veliký, že raději na rande ani nechodí. Jenže tento strach by neměl mít za následek to, že budou stále sami.

„Pokud se bojíte, že vás chce žena změnit, zaveďte na toto téma diskuzi. Když to nepochopí, jste přece svobodný člověk, můžete vztah ukončit. Měla by vás mít ráda takového, jaký jste,“ uvádí koučka.

Chcete změnit protějšek k lepšímu? Nejdřív si odpovězte na důležité otázky

Vztahy a sex

Muže zajímá jen sex

Stejně jako mají ženy primární potřebu cítit se v bezpečí, většina mužů má primární potřebu plodit. Ano, muži mají rádi sex, potřebují sex a nejspíš na něj myslí častěji než ženy. I oni ale touží někoho milovat a být milováni.

Muži mají být vysocí, zdatní a svalnatí

V tomto případě platí to samé co u žen – ani muži nechtějí být hodnoceni pro vztah podle „kvality svého vzhledu“. Představa, že ideální muž má mít třeba metr osmdesát, sportovní postavu a spoustu svalů je sice velmi lákavá, ale není pro život reálná.

„Ano, možná někde narazíte na takového, který bude všechno splňovat a ještě k tomu bude rodinný typ a bude vás mít rád. Takových je ale malé procento. Zkuste tedy dámy nevybírat jen očima,“ radí koučka.

Podvedl jednou, podvede znovu

Jakmile žena zjistí, že její partner v minulém vztahu partnerku podvedl, velmi záhy od mnohých přátel přichází rada – pozor na něj, podvedl jednou, podvede znovu.

„Tím, že uvěříte tomuto stereotypu, riskujete, že přijdete o to, co by mohlo být skvělým vztahem. K podvádění dochází z mnoha důvodů a skutečnost, že muž podvedl jednou, by je neměla definovat. Pokud se s tím navíc sám přizná, je to vlastnost, která může do vztahu mnoho přinést,“ tvrdí Wynterová.

Není nevěra jako nevěra. Existují čtyři typy podvádění

Vztahy a sex

Je úkolem muže svádět

Muži rádi ženy „loví“, stejně tak ženy jsou rády „loveny“. Díky tomu se cítí výjimečně. „Ale neměly bychom na to vždy spoléhat a očekávat to jen proto, že nás to učily generace před námi. Nemůžete jen sedět a čekat, než si vás někdo vybere. Můžete a musíte si také vybrat,“ nabádá koučka.

Muži se bojí závazků

„Nevím proč zrovna muži jsou označováni jako ti, kdo se bojí závazků. Ženy se bojí také a stejně často. Dlouho jsem byla jednou z nich. Nejde tedy jen o mužskou záležitost,“ uzavírá Wynterová s tím, že je dobré na všechny výše uvedené stereotypy raději zapomenout a hodnotit každou jednotlivou osobu zvlášť.

Chcete být stále perfektní? Opatrně, může vás to zničit

Styl

Nejčastější důvody rozpadu vztahů a jak je zachránit

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám