Hlavní obsah

Jste introvert? 5 tipů, které vám pomohou při randění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco extroverti zbožňují seznamování s novými lidmi, pro introverty jde o hotový očistec. Ze všeho nejraději by totiž trávili večery obklopeni starými přáteli nebo ve společnosti domácího mazlíčka. Jenže v pohodlí domova nový vztah jenom stěží navážou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zjednodušeně dělíme lidi na extroverty a introverty. Pravdou ale zůstává, že svět není černobílý, a tak si občas můžeme připadat „někde mezi“. Přesto platí, že pro lidi s introvertními sklony je seznamování s potenciálním protějškem velký oříšek. Pokud máte pocit, že komunikace a navazování nových vztahů nejsou vaše silná parketa, může vám pomoci těchto pět kroků.

1. Nejdříve online, poté offline

Využijte výdobytků moderní společnosti a stáhněte si seznamovací aplikaci. Pokud vás doopravdy kontakt s neznámým člověkem stresuje, věřte, že díky aplikaci se vzájemně lépe poznáte a první „offline“ rande nebude plné trapného ticha.

„Online komunikace je pro introverty méně únavná a více vzrušující,“ říká profesorka vztahové a sexuální komunikace Tara Suwinyattichaipornová a dodává, že byste při seznamování online měla být naprosto transparentní.

Nebojte se na rovinu říct, jaký typ vztahu hledáte, i to, co od budoucího partnera vyžadujete. Díky tomu budete mít jistotu, že na první offline rande jdete s mužem, se kterým jste na jedné vlně.

Překážky, které lze očekávat ve vztahu mezi introvertem a extrovertem

Vztahy a sex

2. Buďte skutečně sama sebou

Mnoho introvertů získalo dojem, že jsou v porovnání s extroverty „těmi horšími“, „těmi méně zábavnými“ nebo „těmi nudnějšími“. Skutečnost je ale taková, že introverti nejsou horší nebo lepší než extroverti. Přijměte tedy skutečnost, že introverze je součástí toho, kým jste, a rozhodně není horší nebo nudnější.

„Nepotřebujete být nejspolečenštější osobou v místnosti k tomu, abyste byla milována nebo obdivována. Lidé se chtějí seznamovat se skutečnými a rozmanitými bytostmi. A navíc je důležité si uvědomit, že žádná osoba nemá jeden definující osobnostní faktor,“ vysvětluje psycholožka Stephanie Freitagová pro Men‘s Health.

3. Důležitá rovnováha

Pro mnoho introvertů je typické, že při rozhovoru spíše naslouchají, než komunikují. I když je aktivní naslouchání v partnerských vztazích velmi důležité, rozhodně nenahrazuje reciprocitu v rozhovoru.

„Zkuste nejen naslouchat, ale také komunikovat,“ doporučuje psychoterapeutka Christine Olsenová. Pokud o sobě víte, že jste typ „posluchač“, nebojte se na schůzku připravit. Sepište si několik bodů, které byste s potenciálním partnerem ráda sdílela.

4. Sdílejte své pocity

Cítíte se na první schůzce nepříjemně, stydíte se nebo nemáte dostatek energie? „Člověk, který sedí naproti vám, neumí číst myšlenky. A tak je fér, když s ním budete sdílet své pocity. V opačném případě se stane, že si druhá osoba vaše chování špatně vyloží a bude se domnívat, že o ni nejevíte zájem,“ upozorňuje odbornice na vztahy Joni Ogleová.

Pokud tedy cítíte, že se s daným mužem chcete ještě někdy setkat, nebojte se otevřít. Kdo ví, třeba zažívá podobné pocity.

Domy, nad nimiž srdce introvertů zaplesá

Tipy a trendy

5. Buďte s člověkem, který vám rozumí

Máte dojem, že dotyčný z vás chce udělat někoho, kým nejste? Nutí vás do věcí, které vám nejsou komfortní? A neustále vám předhazuje, že byste měla „více mluvit“, „více se zapojovat“ nebo „více chodit do společnosti“? V takovém případě jde o jasný signál, že randíte s člověkem, který vám nerozumí.

„Introverti potřebují partnera, který rozumí složitosti jejich osobnosti, včetně jejich potřeby být o samotě a skutečnosti, že nebudou každý večer v týdnu venku s přáteli. Pokud vás někdo nerespektuje, je čas jít dál a najít si chápavějšího partnera,“ dodává odbornice na vztahy Jessica Aldersonová.

Nástrahy randění: Pozor na varovné signály

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám