Hlavní obsah

Snažíte se všem zavděčit? Trpíte syndromem hodné holky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy, které jsou motorem svých rodin. Často úspěšné ve své práci i na poli vztahů. Uvnitř jsou ale mnohdy nešťastné, nesebevědomé a na pokraji zhroucení vinou všech úkolů a povinností, které na sebe přebírají. Zní vám to povědomě? Možná trpíte syndromem hodné holky i vy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Klinická psycholožka Lalitaa Suglaniová nedávno na svých sociálních sítích nastínila koncept „hodné holky“. Upozorňuje ovšem, že jej lze aplikovat na jakékoliv pohlaví.

Syndrom, který odkazuje k tomu, že nejen ženy mají tendenci se často obětovat pro druhé, pravidelně ke své vlastní škodě, často pramení z našich zkušeností z dětství.

V popisku k příspěvku psycholožka napsala: „Jako děti jsme se všichni naučili, abychom mohli přijímat lásku a bezpečí, musíme své okolí neustále těšit. Přizpůsobili jsme se projekcím našich rodičů a dali jsme přednost jejich očekáváním před naším vlastním autentickým já. Tento proces účinně maskoval naši pravou podstatu a vedl k určité formě sebeopuštění.“

Podle psycholožky si pak mnoho lidí toto naprogramování nese do dospělosti a po celý život. „Je nezbytné si pamatovat, že naše hodnota není určena tím, jak moc se líbíme druhým, ale naší schopností autenticky vyjádřit své pravé já,“ říká pro Daily Mail.

Ve svém příspěvku na Instagramu psycholožka uvedla osm archetypů „hodné holky“ a jejich popis:

1. Potěšitel: Člověk, který se snaží být s lidmi za každou cenu zadobře a udělat šťastnými hlavně ty druhé. Vyhýbá se konfliktům za cenu získání souhlasu. Často potlačuje vlastní touhy a emoce.

2. Perfekcionista: Typ, který usiluje o dokonalost. Je často poháněný strachem z chyb a zklamání ostatních.

3. „Overachiever“: Člověk překonávající očekávání. Je poháněn silnou touhou vyniknout akademicky, profesionálně nebo v jiných oblastech života.

4. Aktivátor: Člověk, který má tendenci podporovat a přizpůsobovat se potřebám nebo chování druhých, i když je toto chování destruktivní nebo škodlivé. Ve snaze udržet mír může tento typ umožnit nezdravé návyky nebo vztahy.

5. Pochybovač: Osoba sužovaná pochybnostmi o sobě samém. Nedokáže odhadnout svá rozhodnutí a schopnosti. Ve snaze zmírnit své pochybnosti může neustále hledat ujištění od ostatních.

6. Správce: Je často definován svou pečovatelskou povahou. Upřednostňuje péči o potřeby a blaho druhých, někdy na úkor vlastních.

7. Konformista: Snaží se zapadnout do zavedených norem a pravidel a dodržovat je, možná dokonce potlačuje svoji individualitu, aby zajistil/a, že nebude vyčnívat nebo čelit kritice.

8. „Poslušná dcera“: Tento typ je poslušný a poddajný, bez pochyb následuje společenská nebo rodinná očekávání. Může mít potíže prosadit se nebo činit nezávislá rozhodnutí.

Anketa

Poznáváte se v syndromu hodné holky?
Ano, vždy se snažím pro druhé udělat maximum. Na sebe nehledím
64,3 %
Některé vlastnosti jsou mi blízké
13,3 %
Poznávám, ale snažím se na tom pracovat
18,6 %
Ne, to není můj případ
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2460 čtenářů.

Vycházet se všemi kolegy nebývá snadné. Jak řešit vzájemné konflikty?

Vztahy a sex

Signály, že zažíváte naprosté vyhoření

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám