Hlavní obsah

Skryté nebezpečí orálního milování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orální sex je pro mnoho lidí velmi atraktivní. Někteří z nich na něj sází i proto, že se jim jeví z pohledu zdraví jako mnohem méně nebezpečný než vaginální či anální styk. Pravda je sice taková, že po něm neotěhotníte, ale rizikům pohlavně přenosných chorob se zcela nevyhnete. A to zejména v případě infekce HPV neboli papilomavirů, což potvrzují i specialisté na ORL, kteří zaznamenávají stoupající počet případů rakoviny jazyka, hrtanu, úst nebo krku, za nimiž často stojí právě tyto viry.

Foto: Profimedia.cz

I při orálním sexu se můžete nakazit pohlavně přenosnou chorobou.

Článek

Vědci dnes dokážou identifikovat více než 100 typů HPV, které postihují kůži a sliznici. Samozřejmě skutečně nebezpečné jsou jen některé z nich, alespoň jak ukázaly dosavadní výzkumy.

Většina z nás má povědomí o papilomavirech především v souvislosti s rakovinou děložního čípku, nicméně další oblastí, kde mohou být nebezpečné, je i dutina ústní, kam se dostávají u novorozenců při porodu a pak v dospělosti nejčastěji právě při orálním sexu. Ne náhodou je HPV infekce považována za celosvětově nejrozšířenější virovou pohlavně přenosnou infekci.

Kromě orálního sexu se ale na přenosu HPV v ústech podílejí i následující faktory jako včasné zahájení sexuálního života, vysoký počet sexuálních partnerů, nechráněný pohlavní styk, kouření, konzumace alkoholu, anamnéza infekce jinými typy HPV.

Jak dojde k infekci?

Aby došlo k přenosu infekce, musí virová částice vstoupit do kožní vrstvy - epitelu, a to do jeho nejhlubší vrstvy. K tomu ale může dojít jen tehdy, pokud se na kůži či sliznici jedince nalézají nějaké ranky, byť mikroskopické. Jakékoli mikrotrauma v dutině ústní tak může sloužit jako brána pro infekci virem.

HPV viry způsobují rakovinu čípku i penisu. Ta vede až k amputaci, říká kožní lékař Hrňa

Neklepat

Jak lze HPV infekci v ústech odhalit?

Ve většině případů je infekce HPV asymptomatická, tedy může zůstat bez povšimnutí. Léze, které se kvůli této infekci v ústech a krku tvoří, nicméně velmi dobře umí odhalit zubní lékaři a pak samozřejmě odborníci na ORL.

Nejčastější druhy lézí způsobené HPV v ústech

Orální papilom

Jedná se o malou a obvykle jen jednu vyskytující se lézi v ústech, a to nejčastěji na jazyku, měkkém patře, uzdičce nebo u rumělce. Obvykle má v průměru méně než jeden centimetr a má květákový vzhled, světle růžové nebo bílé zbarvení.

Obvykle nebolí, ale roste velmi rychle, ale není tak nebezpečný, protože je způsoben kmeny s nízkým rakovinovým rizikem.

Postihuje lidi jakéhokoli věku, ale nejčastěji je odhalen mezi 30. a 50. rokem života.

Condyloma acuminatum

Tato léze bývá obvykle větší, může mít až 3 cm v průměru. Může mít také vzhled květáku, ale obvykle se jich vyskytuje v ústech více, někdy může dojít i k seskupení lézí dohromady.

Condyloma acuminatum souvisí se subtypy virů s nízkým onkogenním rizikem (HPV-6 a HPV-11). K přenosu této infekce dochází především sexuálně.

Multifokální epiteliální hyperplazie

U této hyperplazie nebo Heckovy choroby se vyskytují především hladké léze, které nicméně mohou působit jako vystouplé. Jejich růst je obvykle pomalý a barevně splývají s okolní sliznicí.

Bývají mnohočetné a obvykle se objevují na rtech nebo na bočním okraji jazyka. Postihují především děti.

Prevence

Tak jako u všech pohlavně přenosných chorob, i u HPV je prevence založena především na zodpovědném sexuálním chování. V tomto ohledu tedy sehrává prim zejména sexuální výchova u dětí.

Z pohledu prevence rakoviny je velmi účinné i očkování, které dokáže zabránit infekci typů HPV, které přímo souvisí s rozvojem rakoviny. Nejúčinnější ale je, pokud je dívkám i chlapcům aplikováno před začátkem pohlavního života.

V současné době jsou na trhu následující vakcíny:

  • Gardasil - chrání před HPV typy 6, 11, 16 a 18 a je účinný v prevenci rakoviny a bradavic.
  • Cervarix - poskytuje ochranu proti HPV kmenům 16 a 18, které se podílejí na vzniku lézí na děložním čípku.
  • Gardasil 9 - poskytuje imunitu proti typům 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 a 58.

Z rakovinových typů HPV přítomných u spinocelulárního karcinomu hlavy a krku je nejčastější HPV 16.

Ve 34 letech jí diagnostikovali rakovinu děložního čípku, dnes nabádá k prevenci

Zdraví

Proti rakovině děložního čípku existují účinné zbraně, ženy ale musí chodit na prohlídky

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám