Hlavní obsah

Ve 34 letech jí diagnostikovali rakovinu děložního čípku, dnes nabádá k prevenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Že něco není v pořádku, zjistila Veronika Křížková minulý rok, ve svých 34 letech. Po sérii vyšetření u doktorů jí diagnostikovali rakovinu děložního čípku. Po odstranění dělohy později zjistila, že se jí nemoc rozšířila i do uzlin. Nyní chce šířit osvětu o očkování proti rakovině děložního čípku, které sama nepodstoupila a považuje to za chybu.

Ve 34 letech jí diagnostikovali rakovinu děložního čípku Video: Novinky

 
Článek

Minulý rok, ve svých třiceti čtyřech letech, na sobě Veronika Křížková zpozorovala neobvyklé zdravotní komplikace. Zničehonic začala trpět silným krvácením.

„Skončila jsem na pohotovosti, tam mi řekli, že to bude hormonální příčinou. Dali mi hormonální léky a řekli, že když krvácení neustane, mám zajít ke gynekoložce,“ popsala Novinkám Veronika.

Bála se o syna

Jenže krvácení nepřestávalo. Vyšetření u gynekoložky také nepřineslo žádné řešení. Veroniku zachránila až její sestra.

„Moje sestra, můj anděl strážný, mi zprostředkovala prohlídku u jednoho pana primáře v nemocnici. Ten se zhrozil. Poslal mě hned na vyšetření. Čtyři týdny jsem čekala na výsledky a pak mi oznámili, že mám rakovinu dělohy.“

Myslela, že má zánět, ale byla to rakovina dělohy. Nepodceňujte prevenci, apeluje mladá žena

Zdraví

Mladá žena byla zdrcená. Jako první myslela na svého syna. „Byla jsem v šoku. Měla jsem strach, co bude dál,“ popisuje. Bála se o syna, bylo mu teprve pět let, byl maličký. I tak se snažila myslet pozitivně.

Překvapila ji následná rychlost léčby. Po diagnóze ji hned objednali na sérii vyšetření, po nichž proběhla operace.

Už nebude mít další děti

„Všichni mě po operaci, kdy mi sebrali dělohu a vlastně všechno, uklidňovali, že to bude dobré. Samozřejmě už nemohu mít děti, tak jsem ráda alespoň za to jedno. Bohužel nemoc byla už v takovém stadiu, že mi rakovinu našli i v uzlinách,“ sdělila.

Následně musela Veronika podstoupit chemoterapii a ozařování. Na nohou ji dle jejích slov drželi syn a maminka.

Foto: Novinky

Veronika se bála hlavně o svého syna.

Veroničin příběh má zatím šťastný konec. Nyní se zotavuje, každé čtyři měsíce chodí na vyšetření a jednou za půl roku navštěvuje Masarykův onkologický ústav.

Dnes lituje, že nebyla očkovaná

Příčina nemoci je podle Veroniky i lékařů nadměrný stres a oslabená imunita po prodělání koronaviru. Nicméně příčinou rakoviny děložního hrdla je ve více než 99 % dlouhotrvající a mnoho let přetrvávající infekce lidským papilomavirem neboli HPV. Toto onemocnění má ale účinnou prevenci v podobě vakcinace.

A na tu Veronika apeluje. Sama totiž očkování proti rakovině děložního čípku nepodstoupila, a kdyby mohla, nyní by tak udělala.

„Já jsem nebyla očkovaná. Prosím nechávejte své děti očkovat. Říkám si, že kdybych byla naočkovaná, možná by mi nic nebylo. Očkovat by se měly nejen dívky, ale i chlapci, já sama svého syna naočkovat nechám,“ dodává razantně.

Rakovina prsu postihuje i značné procento mužů. Ohroženi jsou hlavně uživatelé marihuany

Podcasty a pořady

„V České republice onemocnělo v roce 2020 750 pacientek a 293 jich na toto onemocnění zemřelo. Karcinom děložního hrdla nebo též karcinom děložního čípku se nejčastěji vyskytuje po 40. roce věku, občas se však setkáváme i s pacientkami výrazně mladšími. Přednádorové stavy navíc žádné příznaky nemají. Naproti tomu časný karcinom se může projevit krvácením či výtokem. Pokročilé onemocnění může způsobovat řadu obtíží od bolestí břicha přes potíže při močení či při stolici až po selhání ledvin při zablokování odtoku moči močovody,“ vysvětlil Novinkám Lukáš Dostálek z Onkogynekologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Také dodává, že nejefektivnější prevencí je právě očkování, a to před prvním pohlavním stykem, v České republice mezi 13. a 14. rokem. Účinnost očkování ve vyšším věku je nižší.

Foto: Novinky

Veronika apeluje na všechny, aby nechali své děti očkovat.

Očkování proti HPV virům je v současné době plně hrazené pojišťovnou pro děti ve věku 13 let. Nepatří ale mezi povinná očkování, a tak je rodiče často s dětmi neabsolvují.

Reklama

Výběr článků

Načítám