Hlavní obsah

HPV viry způsobují rakovinu čípku i penisu. Ta vede až k amputaci, říká kožní lékař Hrňa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidský papilomavirus, neboli HPV virus, je skupinou papilomavirů, které napadají lidské buňky. Jedná se o běžné viry, avšak určité typy HPV jsou původcem vzniku genitálních bradavic a v 95 % způsobují rakovinu děložního čípku. Jedná se o nejčastější sexuálně přenosnou infekci, která postihuje jak ženy, tak i muže. O tom, co infekci způsobuje, jak ji léčit nebo jak jí předejít, v podcastu Neklepat! hovoří dermatovenerolog Štěpán Hrňa.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek

Témata dnešního dílu:

Kdo jsou vysoce rizikoví pacienti?

Od kolika let je u gynekologa běžné testování na HPV viry?

Jsou HPV viry léčitelné?

Je kondom stoprocentní ochrana před HPV viry?

Papilomavirus je virus, který se přenáší kontaktem. „Není úplně až tak jednoduché ho získat, je k tomu potřeba docela blízký kontakt a mít nějakou ornou půdu k tomu, aby se virus mohl uchytit,“ říká dermatovenerolog Hrňa v úvodu podcastu.

Tichý zabiják

Virus do těla nejčastěji pronikne v místech, kde kůže přechází ve sliznici. Papilomaviry je ale potřeba rozlišit na tzv. low risk a high risk, tedy takové podtypy, u kterých je nízké, nebo vysoké riziko vzniku nádoru.

U low risk papilomavirů je jejich přenos poměrně jednoduchý, ale nejsou zásadně nebezpečné. Takové viry se projevují vznikem genitálních bradavic.

High risk papilomaviry ale mohou způsobit rakovinu děložního čípku a nejčastěji se přenáší pohlavním stykem, jak vaginálním, tak orálním i análním. „Pokud se budeme bavit o těch vysoce rizikových, tak to jsou vlastně takové tiché bombardéry, takoví tiší zabijáci. Oni se nijak neprojeví. Můžou se projevit až rakovinou děložního čípku,“ vysvětluje Hrňa.

Foto: Novinky

Dermatovenerolog Štěpán Hrňa

Právě rakovinou děložního čípku ročně u nás onemocní 700 žen, přičemž 300 z nich na toto onemocnění zemře. Rakovinové změny se na čípku vyvinou klidně až za deset nebo patnáct let od infekce. Je proto důležité, aby ženy chodily na pravidelné preventivní gynekologické prohlídky.

Většina infekcí probíhá bezpříznakově

Lidským papilomavirem se do 30 let života nakazí až 80 % sexuálně aktivních žen. Většina z těchto infekcí probíhá bezpříznakově a imunitní systém se s virem vypořádá sám.

U mužů sice může papilomavirus vyvolat potíže, avšak fungují spíše jako přenašeči. I z tohoto důvodu se virus nemusí vůbec projevit. Pokud byl u partnerky potvrzen nález vysoce rizikového typu papilomaviru, měl by muž postoupit stěr.

Kromě rakoviny děložního čípku u žen může HPV virus výjimečně způsobit rakovinu penisu. „Virus se rád zachycuje v oblastech přechodu kůže do sliznice. Proto největší problémy mužů vznikají zejména v oblasti žaludu. Konkrétně mám na mysli rakovinu,“ upozorňuje lékař. Onemocnění se léčí tekutým dusíkem, v nejhorším případě ale dochází k amputaci.

Proti klíšťové encefalitidě neexistuje lék. Komu pojišťovna proplácí očkování a jak fungují repelenty?

Neklepat

Podle Hrni se roční počet pacientů s rakovinou penisu pohybuje mezi pěti a deseti případy, jedná se tedy o velmi výjimečné situace. I přes to by ale muži neměli podceňovat prevenci.

„Ženy jsou zvyklejší, protože mají v podvědomí, že by jednou ročně měly chodit na nějaké preventivní prohlídky. U muže takové preventivní prohlídky nejsou a přijde až v tom nejhorším možném případě,“ dodává kožní lékař.

Nejúčinnější formou prevencí je očkování

„My ten virus v podstatě léčit neumíme. Ale co je účinné, tak to je právě očkování. Doporučuje se před zahájením sexuální aktivity,“ říká Hrňa. Ve věku od 13 do 14 let očkování hradí pojišťovna. Očkovat by se měli jak dívky, tak chlapci. Právě vakcinace snižuje riziko vzniku nádorů způsobených HPV až o 90 %.

V Česku se používají tři vakcíny, od sebe se liší tím, proti kolika typům virů jsou účinné. Zdravotním pojištěním je krytá i nejširší vakcína, která působí až proti sedmi vysoce rizikovým podtypům HPV a proti dvěma nízko rizikovým. I přes to, že úspěšnost těchto vakcín se pohybuje okolo 96 % a jsou jedinou účinnou prevencí proti vysoce rizikovým typům HPV, proočkovanost je v Česku malá.

„U dívek je to nějakých 65 % a u chlapců je to 25 %. Tato očkovací látka je typická tím, že neobsahuje samotný patogen, obsahuje jenom jednu část ze schránky viru,“ doplňuje lékař. „Toto očkování nemůže způsobit rakovinu děložního čípku, protože se v očkovací látce nenachází patogen,“ upozorňuje Hrňa na rozšířený mýtus o očkování proti HPV.

Více o tom, zda HPV virus odhalí cytologické vyšetření u gynekologa, jaké jsou další možnosti prevence a proč byste se nikdy neměli pokoušet o samoléčbu genitálních bradavic, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v audio přehrávači v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám