Hlavní obsah

Riziko seznamování a randění? Příliš mnoho textových zpráv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

S příchodem mobilů přišla do lidského života nová možnost lépe komunikovat – a to jak přímo telefonicky, tak formou textových zpráv. Právě textové zprávy jsou pak stylem, který v posledních letech doslova ovládl seznamování. Je to možná snazší a rychlejší, ale na druhou stranu mohou být právě esemesky způsob, proč mnohé rande nedopadne dobře.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Základní „výhodou“ pro mnohé lidi, kteří se seznamují, je jednak možnost rozmyslet si přesně to, co a jak chtějí sdělit. Odpadá tak možné riziko, že řeknou něco, co nechtěli. Jenže už tento kalkul není pro vztahy příliš prospěšný. Podle obecných zjištění až 38 procent single lidí ve věku 21-50 let (muži i ženy) považuje zprávy jako nejsnazší formu, jak si domluvit rande.

Dalším bonusem zpráv je podle uživatelů to, že oproti klasickému telefonování nebo osobní schůzce vyžadují esemesky mnohem méně energie, navíc má dotyčný jakousi kontrolu nad situací.

Jak k problematice dodává vztahová koučka Ronnie Ann Ryanová, uživatelé možná vidí hlavně výhody, z jejího pohledu se ale za esemeskováním při randění schovává i řada nevýhod.

Pozor na wokefishing, nebezpečnou techniku online seznamování

Vztahy a sex

Příliš málo, příliš mnoho

Textové zprávy během seznamování mohou být poměrně dost záludné. A to z několika důvodů. Jednou formou bývá to, že hlavně muži rádi posílají každý den krátké, i když krásné komentáře ženě, kterou chtějí zaujmout. Nikdy ale nepokročí na další level, který by zahrnoval například osobní schůzku a osobnější povídání. Ženy pak bývají frustrované a nevědí, jak si to vyložit, uvádí koučka na svém blogu.

Na druhou stranu ženy často posílají zprávy každou chvíli, a to o všech možných detailech z každého dne. Nejeden muž si může takové chování vyložit jako příliš invazivní.

Obecně si pak nezadaní lidé komunikaci pomocí zpráv užívají nejvíc, jenže právě to má velkou sociální nevýhodu. Lidé totiž nerozvíjejí konverzaci tváří v tvář a neužívají si u toho vzájemného flirtování. Když se pak nakonec setkají, bude to pro ně mnohem těžší, protože si nebudou mít najednou moc o čem povídat.

Neslyšíte hlas toho druhého

Textové zprávy se staly preferovanou první fází seznamování. Komunikace je ale kvůli tomu mnohem méně intimní, protože neslyšíte hlas druhého člověka, ze kterého lze zachytit mnoho náznaků a informací. Hlasitost, tón hlasu, důraz, ale třeba i postoj a vstřícná gesta druhého – to vše může mnohé napovědět a právě to v psané verzi chybí.

Tajemství očního kontaktu aneb Co vše díky němu dokážeme vyjádřit

Vztahy a sex

Strach z odmítnutí omezuje příležitosti rozvíjet vztahy

Když se nezadaní lidé při seznamování cítí v ohrožení a vytuší možnost, že mohou být jakkoli odmítnuti, většinou reagují tím, že dotyčné raději sami hned odříznou a přestanou s nimi komunikovat. Tím se ale v mnoha případech ochuzují o možnost najít lásku, upozorňuje koučka.

Mizí spontánnost v poznávání nových lidí

Jak Ryanová zdůrazňuje, tento bod je hlavním důvodem, proč doporučuje zapomenout pokud možno na zprávy a trénovat opět seznamování a flirtování „pěkně postaru“ – osobním setkáním.

„Navíc pokud chcete druhého skutečně poznat, jsou věci, které ze zpráv prostě nezjistíte. Jedině tak si vybudujete potřebnou intimitu a hlubší spojení,“ dodává.

Znepokojivá realita moderního randění

Vztahy a sex

Jste stále nezadaní? Možná za to mohou seznamovací stereotypy, kterým věříte

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám