Hlavní obsah

Pozor na wokefishing, nebezpečnou techniku online seznamování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní svět přeje online seznamování. Bohužel to ale skýtá celou řadu nástrah v podobě podvodů a manipulací, jako je například wokefishing. Jde o to, že se někdo vydává za někoho, kdo není, aby získal pozornost druhého, a snadněji tak dosáhl sexu s ním.

Foto: Profimedia.cz

Při online seznamování by každý měl být značně obezřetný.

Článek

Wokefishing je postaven na tom, že lidé stejně politicky či ideologicky smýšlející snáze navazují intimní vztahy. Wokefisher si tak nejprve svou oběť důkladně prostuduje na všech sociálních sítích a internetu a pak jí nabídne přesně to, co jí imponuje - tedy fakt, že se spolu na všem shodnou a zdánlivě mají naprosto shodné smýšlení.

Jedná se tedy o formu kybernetického podvodu, jehož výsledkem není finanční obohacení, ale především nový sexuální zážitek.

Tito podvodníci se přitom nejčastěji pohybují na seznamovacích platformách, jako je Tinder apod., kde lze případné nápadníky filtrovat podle politické a ideologické příslušnosti, což jim velmi usnadňuje výběr své oběti.

Znepokojivá realita moderního randění

Vztahy a sex

Podle odborníků mají tito podvodníci silné rysy psychopatie, narcismu, machiavelismu a příležitostně sadismu. Jsou to tedy zruční lháři a manipulátoři.

O wokefishingu se poprvé začalo mluvit v roce 2020, a to v souvislosti s důsledky koronavirové pandemie. Dnes se jedná o celkem rozsáhlý problém s poměrně vysokým počtem obětí, které byly tímto způsobem sexuálně zneužity.

Často se přitom nejedná jen o jednorázovou záležitost, některé oběti s těmito podvodníky udržovaly vztah i několik měsíců až rok. Následky jsou pak o to intenzivnější.

Oběti se cítí nejen sexuálně zneužité, ale také zrazené, podvedené, provází je pocit hněvu a studu. Bez patřičné podpory okolí mohou upadnout i do silné deprese či mít sebevražedné sklony.

Co dělat, pokud jste se stali obětí wokefishera?

Neduste to v sobě a snažte se o tom otevřeně mluvit. Jednak vám to pomůže se se vším lépe vypořádat, zároveň tak můžete před tímto podvodným chováním ochránit další jedince.

Tím, že při tomto podvodu nedochází k žádné finanční ztrátě a v podstatě i k sexu jako takovému dojde dobrovolně, není toto chování zatím trestné a zákonem postižitelné. Podvodníci tak mohou i v budoucnosti zneužívat další oběti.

Jak se vyvarovat wokefishingu?

  • Při každém flirtu v seznamovacích aplikacích buďte obezřetní a nevěřte hned všemu, co vám druhý napovídá.
  • Snažte se na sociálních sítích nedávat podrobné informace o všem, co se vám líbí. Mějte na mysli, že podvodníci právě z těchto informací nejčastěji čerpají.
  • Jakmile s vámi bude chtít někdo hned od začátku komunikovat o politických tématech, životním prostředí a sociálních právech, buďte ve střehu.
  • Od začátku se snažte druhého co nejvíce vyzpovídat a pokládat mu otázky tak, aby se v rámci svých případných lží prořekl.

Seznamky - kdo hledá, občas i najde

Styl

Chování při randění, na které je třeba si dát pozor

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:
Wokefishing

Výběr článků

Načítám