Hlavní obsah

Pět znaků, že váš vztah nefunguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že váš vztah nefunguje tak, jak má? Sexuální a vztahová terapeutka Lauren Consulová odhaluje pět známek toho, že váš vztah opravdu spěje k zániku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Točíte se v hádkách

Často uváznete v začarovaném kruhu hádek. Navzájem se obviňujete a hledáte chyby na tom druhém, místo toho, abyste se zabývali hlubším významem vaší hádky.

2. Nedokážete převzít odpovědnost

Nejste ochotní převzít odpovědnost za svou roli ve vztahovém cyklu. Neustále svalujete vinu na partnera a máte mylnou představu toho, že kdyby se partner změnil, vše by bylo v pořádku.

„Dva lidé mohou zažít totéž, ale cítí to úplně jinak. Pokud uváznete v mylné představě, že jen vy máme pravdu, nebo vaše matka, sourozenci, či kdokoliv vám blízký, ukazujete tak svému partnerovi, že vám na něm nezáleží.“

Sedm nezdravých každodenních návyků, které ničí váš sexuální život

Vztahy a sex

3. Nedostatek zvídavosti

Jedna ze známek toho, že se váš vztah začíná potápět, je nedostatek zvídavosti. Přestáváte se ptát na sny vašeho partnera, na to, jak se cítí, nebo prostě předpokládáte, že víte všechno, protože jste spolu dlouho.

„Pokud ve vztahu chybí zvídavost a zájem, páry si pak začnou připadat spíše jako spolubydlící,“ říká Lauren Consulová pro Independent.

4. Vaše slova a činy nejsou v souladu

Váš partner nemůže skutečně věřit tomu, co říkáte, protože vaše činy se liší.

5. Nemůžete se na sebe spolehnout

Cítíte, že se na sebe navzájem nemůžete spolehnout. Nestojíte za svým partnerem a nepodporujte ho. Máte pocit neustálého soupeření mezi sebou, místo abyste spojili síly a bojovali s tím, co vám život přinese.

„Pokud se z této situace chcete dostat, musíte na sobě začít intenzivně pracovat. Klíčem je ochota se změnit a začít spolupracovat jako tým na vyřešení jakéhokoliv problému. Pamatujte, že vždy je snadné se odcizit, mnohem těžší je se vrátit k sobě,“ dodává terapeutka.

Může pauza ve vztahu fungovat?

Vztahy a sex

Lež, která má podle odborníků mnohdy horší následky než nevěra

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Manželské poradny, Psychologické poradny

Reklama

Související témata:

Související články

Pět situací, kdy byste měla odmítnout sex

Ano, pokud necítíte k druhému člověku přitažlivost, případně vás někdo do sexu nutí, pak je zcela přirozené říct „ne“. Pravdou ale zůstává, že i během soužití...

Sedm fází, které doprovázejí rozchod

Procházíte si náročným rozchodem a máte dojem, že bolest, kterou prožíváte, nikdy nezmizí? Nebojte. Odborníci na vztahy vysvětlují sedm fází každého rozchodu...

Výběr článků

Načítám