Hlavní obsah

Může pauza ve vztahu fungovat?

Na první pohled se může zdát, že pauza ve vztahu je předzvěstí rozchodu. Pokud jste k sobě s partnerem upřímní, dokážete si na přímo sdělovat své emoce a nechcete „pauzu“ využít jako pomalou cestu k odloučení, pak vám krátká přestávka může přinést kýžené ovoce. Kdy si tedy pauzu ve vztahu naordinovat? A jak se během ní k partnerovi chovat?

Foto: Profimedia.cz

Pauza ve vztahu v žádném případě neznačí katastrofu.

Článek

V mnoha lidech vyvolává slovo pauza obavy. Pokud ale už delší dobu cítíte, že nejste ve vašem vztahu spokojená, pak právě pauza ho může zachránit.

„Když jste ve vztahu, může být těžké vidět věci objektivně. Jakmile si ale dáte s partnerem trochu prostoru, můžete vidět váš vztah z jiné perspektivy,“ vysvětluje manželská terapeutka Anita Chlipalová pro Prevention.

Přestávka tedy v žádném případě neznačí katastrofu, spíše vám poskytuje potřebný čas a prostor pro zhodnocení vašeho partnerského života. V tomto ohledu je ale důležité dodat, že každý pár si stanovuje vlastní pravidla pauzy. Některé páry se domluví, že po čas pauzy budou žít odděleně, jiné omezí vzájemnou komunikaci na minimum. Důležité je pouze to, abyste se během pauzy vymanili z partnerské rutiny.

Jak zachránit vztah, který se pomalu rozpadá

Vztahy a sex

Kdy si dopřát pauzu?

Nejčastěji se páry rozhodnou pro pauzu v momentě, kdy se jejich vztah otřásl v základech. Ať už řešíte nevěru, nebo náhlou změnu postojů, pauza vám skutečně může pomoci.

„Možná zažíváte skutečně silné pocity, a tak není od věci dopřát si fyzický i emocionální odstup,“ říká manželská terapeutka.

Pauza vám může pomoci také tehdy, kdy začnete pochybovat o vašem partnerském vztahu a strachujete se, že ve skutečnosti se k sobě s partnerem nehodíte. Pokud tedy ve vztahu setrváváte, protože se bojíte být samy, nebo se obáváte, jaký by byl váš život bez současného partnera, je ideální čas na pauzu.

Jak s partnerem zvládnout pauzu? Jak už bylo zmíněno, nikde není psáno, jak ideální vztahová pauza vypadá. Přesto existuje několik nepsaných pravidel.

1. Nepanikařte

Není nic výjimečného, že po vyřknutí slova „pauza“ začnete panikařit a chcete své rozhodnutí vzít zpátky. Přesto si pevně stůjte za svým názorem a dopřejte vašemu vztahu přestávku. Zkuste také ignorovat názory všech lidí, kteří vám budou říkat, že pauza je předskokanem rozchodu. „Rozhodla jste se své problémy ve vztahu řešit, a tak pauzu vnímejte jako nástroj, který vám pomůže,“ míní manželská terapeutka Kongit Farrellová.

2. Stanovte si pravidla

Na začátku přestávky si s partnerem stanovte pravidla, která budete respektovat. Ujasněte si, zda je během pauzy povoleno randění s jinou osobou. Domluvte se, jak často spolu budete komunikovat a jak pauzu vysvětíte blízkým, dětem nebo přátelům. Manželská terapeutka Kongit Farrellová dodává, že pokud pauza bude trvat například pouhé tři týdny, pak byste během této doby neměli randit s někým jiným. „Věnujte tento čas pouze sobě, protože jde o velmi krátké období,“ doplňuje.

Co dělat, když se váš vztah proměnil v jednu nekonečnou hádku

Vztahy a sex

3. Čas na změnu

Přestávka není od toho, abyste měsíc neviděla svého partnera a následně se všechno vrátilo do zajetých kolejí. Pauzu ve vztahu si dáváte proto, že chcete změnu. I proto se vyplatí, když během pauzy na sobě budete pracovat. Navštivte psychoterapeuta, vzpomínejte na chyby, které jste udělala ve vztahu, a stejně tak si uvědomte, jakému chování se chcete v následujících letech s partnerem vyhnout.

Zároveň reflektujte, jak se aktuálně cítíte. Stýská se vám po partnerovi? Nebo naopak máte pocit, že se konečně můžete nadechnout? I zodpovězení takových otázek vám ukáže, zda má smysl ve vztahu nadále setrvávat.

4. Konec pauzy – začátek komunikace

Je bláhové si myslet, že pauza je lékem na všechny partnerské problémy. Ano, může vám v mnohém otevřít oči a ukázat cestu, avšak ta nejdůležitější práce vás teprve čeká. Promluvte si s partnerem o tom, co vám pauza dala a jaké jsou vaše představy o budoucnosti vztahu. Pokud se shodnete, že chcete ve vztahu nadále pokračovat, pak se domluvte na změnách, které chcete provést.

„Doporučila bych páru, aby si našel dobrého párového terapeuta, který jim pomůže v tom, aby jejich vztah byl zdravý a naplňující,“ říká Chlipalová.

Jaké problémy ve vztahu není radno zanedbávat

Vztahy a sex

Naučené vzorce chování, které nám nějakým způsobem ubližují

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám