Hlavní obsah

Nejčastější sexuální problémy po padesátce a jak je řešit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podobně jako vztah i sex prochází během let určitými fázemi. Nenechte se odradit fyzickými i psychickými změnami a užijte si partnerskou intimitu naplno. Jaké jsou nejčastější problémy v sexu po padesátce a jak je řešit?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Také patříte mezi ty, kteří tvrdí, že po padesátce se do ložnice chodí jen po zhasnutí světel? Pak je možná na čase se něčemu přiučit od našich přátel za velkou louží.

Podle výzkumu z roku 2019 totiž 43 % Američanů starších 50 let uvedlo, že jejich sexuální život je „stejný nebo dobrodružnější“ než v jejich mládí. Jiný průzkum z roku 2021 zjistil, že 35 % lidí v této věkové skupině uvedlo, že jejich sexuální touha je nyní vyšší, než když byli mladší.

To znamená, že naše těla a životy se se stářím mění, což může mít za následek i určité posuny v ložnici.

Fakta o manželském sexu

Vztahy a sex

„Je však nesmírně důležité poznamenat, že zatímco změny v sexuálním cítění a funkci jsou v souvislosti se stárnutím normální, problémy nejsou, i když někdy předpokládáme, že ano,“ řekl Huffington Post klinický sexuolog a sexuální pedagog Lawrence Siegel.

Jak stárneme, musíme si pro sebe stanovit nové normy a postupem času přizpůsobovat svá očekávání.

Za tímto účelem je důležité vědět, s jakými problémy v ložnici se lidé v této fázi života běžně setkávají a jak je řešit.

1. Negativní přesvědčení o sexualitě a stárnutí

Naše smýšlení ohledně sexu s přibývajícím věkem má obrovský dopad na náš sexuální život. Negativní přesvědčení v této oblasti jsou „mnohem větším problémem, než si většina lidí uvědomuje“, říká psychoterapeutka a sexuální terapeutka Nan Wiseová.

„Musíme vyvrátit některé mýty a mylné představy o naší sexualitě. Ano, hormonální změny nás mohou negativně ovlivnit, protože se naše těla přizpůsobují času, ale tyto věci se dají řešit,“ říká Wiseová, autorka knihy Proč na dobrém sexu záleží.

Lidé ve věku 50+ musí „překonat společenské stigma, že jsou méně sexuálně atraktivní a aktivní kvůli svému věku“, vysvětluje psycholožka a sexuální terapeutka Shannon Chavezová. Ve své praxi navíc zjistila, že mnoho lidí v této věkové skupině mělo lepší sex, než když byli mladší.

„Mají jasnější pohled, vědí, co chtějí a jak to vyjádřit,“ řekla. „Sex ve vašich 50 letech je často pohodlnější a spojen s menší úzkostí z výkonu a sexuálními problémy z minulosti. Většina lidí v této věkové skupině je sebevědomější a má zkušenosti, aby věděli, co chtějí,“ dodává Chavezová.

2. Vaginální suchost

Pokles hladiny estrogenu, ke kterému dochází ve spojitosti s menopauzou, může způsobit vaginální suchost – což může mít vliv na sexuální fungování. Odhaduje se, že s tímto stavem se po menopauze potýká zhruba polovina žen.

„To může pro některé vést k bolestivým nebo nepříjemným sexuálním zkušenostem, a proto by všechny ženy nad 50 let měly mít po ruce dobrý lubrikační gel,“ řekl Siegel.

Užitečné může být také trávit více času předehrou. Intenzivnější vzrušení může zvýšit vaginální lubrikaci, takže sex bude příjemnější. Je-li vaginální průnik příliš bolestivý, vyzkoušejte jiné aktivity, jako je orální sex nebo používání erotických pomůcek.

3. Problémy s erekcí a ejakulací

Jak muži stárnou, erekce se mění – to je normální. „Je důležité přijmout, že s přibývajícím věkem už nedochází ke spontánní či reflexní erekci jako dříve. Je pravděpodobné, že i muži budou potřebovat více rozmanitou stimulaci, aby dosáhli erekce nebo ji udrželi. Kromě toho mohou také zjistit, že jejich erekce není tak tvrdá nebo robustní, jako bývala,“ říká Siegel.

Mít čas od času potíže s erekcí není nic neobvyklého. Ale pokud nejste schopni vyvinout nebo udržet erekci při většině pokusů o sex, možná máte co do činění s erektilní dysfunkcí. Promluvte si o tom se svým lékařem.

Také objem ejakulátu a síla, s jakou se uvolňuje, může být výrazně menší.

Důležité je také zmírnit tlak na výkon mužů. U mnoha z nich totiž dochází k poruchám z psychického, nikoliv fyzického důvodu.

4. Nižší sexuální touha

Stres, fyzické zdravotní problémy, problémy s duševním zdravím, vedlejší účinky léků a klesající hladiny hormonů, to vše může přispět ke snížení libida.

Mezi převládající problémy lidí ve věku 50+ patří „vypořádání se se změnami v jejich fyzickém těle a energetických hladinách, které mohou vést k nízké touze“, říká Chavezová.

„Hormonální změny ovlivňují nejen fyziologii a sexuální touhu, ale mohou také ovlivnit duševní zdraví, včetně únavy a změn nálady,“ dodává.

Dobrou zprávou ale je, že většina hormonálních změn je se správnou podporou dobře zvládnutelná. Pro některé může být řešením jóga, meditace či výživové doplňky, pro jiné medikamenty či terapie.

Tipy, které mohou pomoci zachránit vztah

Vztahy a sex

Pět znaků, že váš vztah nefunguje

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Sexuologické ordinace a pracoviště

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy, které mohou pomoci zachránit vztah

Partnerský vztah dokáže narušit mnoho věcí. Naštěstí existuje stejně tak mnoho věcí, které ho dokážou posílit, pokud jsou lidé ochotní s tím zavčas něco dělat....

Výběr článků

Načítám