Hlavní obsah

Tipy, které mohou pomoci zachránit vztah

Partnerský vztah dokáže narušit mnoho věcí. Naštěstí existuje stejně tak mnoho věcí, které ho dokážou posílit, pokud jsou lidé ochotní s tím zavčas něco dělat. Ať vsadíte na vlastní snahu, nebo přizvete na pomoc odborníky, jedno je jisté – vše začíná u komunikace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Klinická psycholožka a expertka na intimitu Britney Blairová z lékařské fakulty Stanfordské univerzity sdílí několik sexuálních tipů, které mohou z dlouhodobého hlediska zachránit vztah a vyřešit problémy v ložnici.

Komunikace

„Komunikujte, komunikujte, komunikujte. Neumíte číst myšlenky, stejně tak ani váš partner. Udělejte z komunikace o vašem vztahu a sexuálním životě pravidelnou praxi. Pokud si chcete promluvit o něčem citlivém, uzpůsobte tomu prostředí, kde budete moci navázat kromě jiného i tolik potřebný oční kontakt. Když to neuděláte, budete se cítit zranitelnější,“ uvádí odbornice pro server Daily Mail.

Buďte spontánní

„Nečekejte, až se vám bude dostatečně chtít mít sex s partnerem. Jděte tomu naproti. Čím více se budete snažit, o to rychleji můžete ve skutečnosti znovu nastartovat sexuální touhu,“ radí odbornice.

Neviditelná hrozba, která dokáže zničit nejeden vztah

Vztahy a sex

Upřednostňujte potěšení

Co se týče samotného sexu, upozorňuje Blairová na jednu důležitou věc – místo vytváření tlaku na samotný výkon (dosažení orgasmu či erekce) je zásadnější zaměřit se na potěšení vlastní i svého partnera, ať už to představuje cokoli.

Naplánujte si sex

Co se týče sexu, měl by být nedílnou součástí vztahu. Jakkoli pro každého bude dostačující jiná kvantita, vymizet by neměl. Když na něj není čas, zkuste si ho naplánovat. Je jasné, že tento návrh vám srdce nerozbuší, ale určitě vztahu v mnohém prospěje, jak uvádí například dřívější studie.

Jakkoli je tak pohodlnější často upřednostnit spánek před milováním s partnerem, zkuste to častěji praktikovat obráceně, brzy jistě pocítíte pozitiva tohoto kroku, a to včetně zlepšení spánku.

Nezapomínejte na vděčnost

Jak lze zjistit nejen z řady dotazů v partnerských poradnách, ve vztazích se mnohem častěji zaměřujeme na to, co se nedaří než naopak. Jenže čím větší kritika, tím větší narušení ve vztahu. Zkuste se proto více zaměřit i na pozitiva a oceňujte každou maličkost či gesta, která pro sebe navzájem děláte.

Jak na spokojený vztah? Pěstujte emoční intimitu

Vztahy a sex

Pěstujte koníčky a přátelství

Pečovat o vztah je stejně důležité jako péče o vše mimo něj. Pěstujte si vlastní koníčky, udržujte přátelství a vlastní nezávislost.

Dotýkejte se

„Nezapomínejte na doteky, nikdy. Jsou důležitou součástí, a to i ve chvíli, kdy se jen držíte za ruce a nic sexuálního nenásleduje,“ upozorňuje odbornice na obecně známý fakt, že doteky ve vztahu jsou opravdu důležité. A to nejen tím, že udržují pouto mezi partnery, ale třeba i zmírňují stres, který je spojován s mnoha negativními vlivy na lidské zdraví.

Nezapomínejte na společně trávený čas

Neméně důležitou součástí vztahů je trávit společně kvalitně vyplněný čas, a rozhodně není řeč jen o sexu. „Bez vyrušení telefony, dětmi, hovory o práci – prostě buďte jen vy dva. I kdyby to mělo být i jen 15 společných minut,“ tvrdí odbornice.

Naučte se řešit rozdíly

„Každý úspěšný vztah závisí na schopnosti páru řešit rozdíly. Komunikace a kompromisy jsou klíčové, musí je dělat ale oba. Bude-li se podílet jen jedna strana, může se brzy objevit zášť,“ vysvětluje Blairová.

Udělejte z ložnice svatyni

„Ujistěte se, že vaše ložnice je místem spojeným s klidem a touhou. Uzpůsobte tomu textury, osvětlení, barvy – to vše pomáhá nastolení klidu a smyslnosti. Pokud je to jen trochu možné, vyhněte se jakýmkoli hádkám a dalším konfliktům v ložnici. Tento prostor by měl být vždy posvátný – jen pro sex a odpočinek,“ uzavírá odbornice.

Nejčastější důvody rozpadu vztahů a jak je zachránit

Vztahy a sex

Sedm nezdravých každodenních návyků, které ničí váš sexuální život

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám