Hlavní obsah

Nejčastější důvody, proč se lidé rozvádějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé mají často pocit, že žijí v harmonickém vztahu a vše funguje, jak má. O to víc jsou pak překvapeni, když to jejich protějšek vidí jinak a podá žádost o rozvod. Při rozpadu manželství totiž nemusí jít jen o nevěru či věčné hádky, ale i o drobnosti, které dotyční neřeší.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podívejte se s námi na nejčastější důvody k rozvodu, které vyplynuly ze zjištění vědců.

Nedostatek oddanosti

Z výzkumu vyplynulo, že lidé se nejčastěji rozvádějí z důvodu nedostatečné oddanosti. Minimálně jeden z partnerů tak evidentně nedával manželství takovou prioritu a upřednostňoval před vztahem nějaké jiné činnosti.

Zatímco u většiny párů dochází k odcizení postupně, u jiných dochází ke změně priorit náhle, často v důsledku nějaké vnější okolnosti, jako je kariéra nebo nevěra.

Ať už k tomu došlo jakýmkoliv způsobem, nedostatek oddanosti ve většině případů vždy skončil rozpadem vztahu.

Nevěra

Nevěra a s ní související ztráta důvěry tradičně patří k častým důvodům rozvodu. Jedná se o bolestivou záležitost, kterou odpustit dokáže málokdo. Někdy je to ale i tím, že ve vztahu po nevěře už nikdy nefunguje vše tak, jako předtím. Nevěra jednoduše mění postoje, ale i další věci, a to jak pro zrádce, tak zrazeného.

Proč muži opouštějí i jinak dobré ženy

Vztahy a sex

Časté hádky

Pokud je ve vztahu příliš mnoho konfliktů, ještě to nemusí znamenat, že takový vztah nevydrží. Podle vědců totiž není problémem množství hádek, ale jejich řešení.

Málokdo totiž dokáže problémy řešit klidně a efektivně. Navíc ne vždy dojde při hádkách k nějakému rozřešení. Pokud se tak děje pravidelně, mezi partnery narůstá zášť a negace a vše obvykle vygraduje právě rozvodem.

Svatba v příliš nízkém věku

Ačkoli existuje mnoho párů, které spolu žijí šťastně několik desetiletí, přestože se partneři vzali velmi mladí (přinejmenším jednomu z nich bylo dvacet let), nejméně polovina takových manželství má po letech krizi a často se rozvádí.

Jako častý důvod lidé uvádějí příliš krátkou známost před svatbou. Partneři se tak často skutečně začali poznávat až po sňatku, kdy už nebyla cesta zpět. A jelikož ani předtím neměli mnoho jiných vztahů, neměli ani porovnání, a tedy skutečné povědomí o tom, zda je to přesně to, co od života chtějí.

Finanční problémy

Kvůli financím se rozvádí zhruba třetina manželů. U řady dalších jsou jen jedním z více důvodů. Jde o to, že finanční problémy vedou často k většímu stresu a napětí, a tedy ke vzniku celé řady třecích ploch. A ne každý to dlouhodobě ustojí.

Anketa

Jaký je nebo byl váš hlavní důvod rozvodu?
Nedostatek oddanosti
11,8 %
Nevěra
45,8 %
Mnoho konfliktů
11,9 %
Svatba v příliš mladém věku
4,8 %
Finanční problémy
4,7 %
Jiný důvod
21 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13590 čtenářů.

Nejdůležitější věci, které si po rozvodu přejí děti od svých rodičů

Děti

Varovné signály, které naznačují, že vašemu manželství hrozí rozvod

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Manželské poradny, Psychologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám