Hlavní obsah

Nejdůležitější věci, které si po rozvodu přejí děti od svých rodičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozvod patří k nepříjemným životním okamžikům, které s sebou přinášejí zranění, zklamání a často i neskutečnou bolest a spoustu slz. Bohužel pro některé jedince se jedná o tak silné emocionální trauma, že přes svou vlastní bolest nedokážou vidět bolest druhých, a to ani svých dětí.

Foto: Profimedia.cz

Dopady rozvodu na děti mohou být velmi vážné.

Článek

Dopady rozvodu na děti bývají různé. Mnohé z nich se cítí zmateně a provinile. Pro každého z nich je to velký životní mezník, plný neznámého a nejistoty.

Pokud jsou rodiče schopni fungovat i po rozvodu, dohodnout se, spolupracovat, děti se se vším mnohem lépe vyrovnají, než když jsou rodiče plní vzájemného hněvu, dělají si naschvály a nedokážou se spolu na ničem domluvit.

Děti totiž potřebují cítit, že tu jsou jejich rodiče pro ně, a ne proti sobě.

Podívejte se s námi, co si děti po rozvodu rodičů nejvíce přejí.

1. Aby spolu rodiče dokázali v rámci možností fungovat

Chtějí, aby jejich rodiče dokázali při setkání být spolu bez toho, aby se hádali či si jinak dávali najevo své ublížení a frustraci.

Rovněž si přejí, aby spolu dokázali společně zajít do školy, sedět spolu na jejich školních či mimoškolních akcích, fandit jim ze stejné tribuny, pózovat s nimi na fotografiích a společně slavit jejich úspěchy.

Nelítostné taktiky expartnerů během rozvodu

Vztahy a sex

„Jeden můj osmnáctiletý klient mi řekl, že pro něj byl vždy největší stres, když měl koncert se školním orchestrem. Věděl, že na akci dorazí oba rodiče, kteří se ale nenávidí. O jeho pozornost budou soutěžit tím, že se každý z nich bude snažit, aby seděl co neblíže k pódiu, ale zároveň co nejdál od toho druhého. Nikdy proto nevěděl, kam se podívat, když bude potřebovat nalézt podporu. Před každým koncertem ho bolelo břicho a bylo mu nevolno a ze všeho nejvíce si přál, aby už byl konec. Navíc nevěděl, za kým zajít dřív. Cítil zodpovědnost za to, jak se každý z nich bude cítit,“ vysvětluje na příkladu ze své praxe koučka Ann Papayotiová.

2. Aby spolu rodiče dokázali komunikovat s respektem

Jestli si děti něco přejí, tak aby jejich rodiče zvládali emoce a chovali se zodpovědně. Aby se před nimi přestali hádat a kritizovat jeden druhého.

Úplně nejhorší přitom je, pokud jeden z rodičů začne dítě štvát proti tomu druhému. „Rodiče tak ukazují své nejhorší stránky povahy. Často tak činí v touze vlastnit dítě za každou cenu, dokonce i na jeho úkor. Využívají ho jako zbraň, kterou mohou ublížit svému expartnerovi. Vše se přitom děje pod rouškou předstírané lásky k němu,“ varuje psycholožka Alice Vondrová.

Děti ale nic z toho nechtějí. Chtějí i nadále především zůstat dětmi, a ne být jejich zbraní a řešit za ně jejich problémy.

Očekávají, že rodiče i nadále dokážou přiměřeně vyjadřovat své pocity a zároveň navazovat vztahy a kontakty s ostatními.

Jde o to, že rodiče jsou i nadále pro ně ti nejlepší učitelé a průvodci jejich životem, o které se budou potřebovat opřít v okamžicích, kdy jim nebude do zpěvu. A zároveň s nimi budou chtít sdílet všechny své radosti a úspěchy.

Dopady rozvodu na děti jsou často vážné a rodiče by si měli být vědomi, že následky mohou přetrvávat až do dospělosti, a to nejen na jejich sebevědomí.

3. Aby spolu rodiče spolupracovali na jejich výchově

Děti netouží po tom, aby spolu rodiče zůstali za každou cenu, zvlášť když jejich manželství bylo postaveno na nezdravém a příliš konfliktním vztahu. Jejich přání je, aby zůstaly pro své rodiče prioritou a mohly se i po rozvodu cítit jisté a milované.

Pokud si ale rodiče budou dělat naschvály a každý bude na děti klást jiné nároky, jejich život se promění ve velký chaos. Zvlášť když si každý rodič bude usurpovat to, že když je dítě u něj, bude respektovat jeho pravidla, bude znevažovat pravidla druhého a zakáže mu v tu dobu i kontakt s druhým rodičem.

Vztahy rodičů s jejich ex nemusí být dobré, ale nesmí se zaměňovat s tím, že se bude měnit i vztah dětí k nim. Vnucování pravidel je cesta do pekel, která v konečném důsledku negativně ovlivní úplně všechny.

4. Aby rodiče převzali zodpovědnost za své životy, poučili se a šli dál

Někteří rodiče po rozvodu uvíznou v tzv. mrtvém bodě. Utápí se ve své bolesti a místo toho, aby udělali kroky k nové a lepší budoucnosti, přešlapují stále na místě.

Děti si přitom moc přejí, aby se zamysleli nad tím vším, ponaučili se a šli dál. K tomu je ale zapotřebí, aby se rodiče nebáli o svých problémech mluvit a říct si o pomoc, díky níž by opět nastartovali stabilitu v životě.

Mělo by se ale jednat o pomoc dalšího dospělého či odborníka. Nikdy by toto břemeno nemělo zůstat viset na dětských ramenou.

Děti chtějí zdravé, šťastné rodiče, kteří se o sebe postarají a umí se postarat i o ně. Potřebují vidět, že každý problém je řešitelný, a pokud se něco nepovede, život nekončí.

Anketa

Jaké máte vztahy se svými ex?
Velmi dobré
22,1 %
V rámci možností dobré
20,8 %
Respektujeme se, ale občas to zaskřípe
5,3 %
Špatné. Nedokážeme se přes určité věci přenést
11,5 %
Žádné. Nejsme spolu vůbec v kontaktu
40,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3581 čtenářů.

Jak rychle a jednoduše překonat rozchod

Vztahy a sex

Sedm fází, které zažijete po rozchodu

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám