Hlavní obsah

Varovné signály, které naznačují, že vašemu manželství hrozí rozvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželství s sebou přináší nejen krásné chvíle plné lásky a něžnosti, ale také výzvy, kterým musí partneři čelit. Pokud ale manželství nestaví na pevných základech, pak se může snadno stát, že je zmiňované výzvy odcizí a dříve nebo později povedou ke krachu manželství. Podle čeho poznáte, že váš vztah není silný?

Foto: Profimedia.cz

Problém nastává, když se s partnerem hádáte obden kvůli maličkostem.

Článek

Zatímco na začátku vztahu vidíme pouze partnerovy kladné stránky, postupem času mohou na povrch vyplout i jeho negativní vlastnosti, vrtochy nebo názory, které nám nejsou vlastní. A tak se dlouhodobý vztah, potažmo manželství, může proměnit v jeden neustálý boj, ve kterém není vítězů ani poražených. Dobrou zprávou je, že každý pár může na vztahu zapracovat a proměnit ho v silný partnerský svazek, jenž dokáže překlenout i náročné časy.

Vztahová terapeutka Jaime Bronsteinová přináší pět znamení, podle kterých je nejvyšší čas, abyste na manželském vztahu začali s partnerem pracovat. V opačném případě hrozí, že neoslavíte zlatou, natož platinovou svatbu.

1. Přejete si, aby se partner změnil

Ano, každého občas napadne, že by partner mohl být méně vznětlivý, více starostlivý nebo empatický. Pokud si ale na denní bázi přejete, aby partner byl jiný, pak váš vztah není v pořádku.

Jak zachránit vztah, který se pomalu rozpadá

Vztahy a sex

„Za červenou vlajku v manželství považuji moment, kdy si přejete partnera jakýmkoliv způsobem změnit a nehodláte ho přijmout takového, jaký doopravdy je,“ říká vztahová terapeutka Jaime Bronsteinová a dodává, že tento styl přemýšlení ve vás akorát vyvolává hněv.

Lépe uděláte, když se zaměříte na partnerovy pozitivní stránky a přijmete jeho dobré i špatné vlastnosti.

2. Obětujete se pro partnera

V každém vztahu nastane chvíle, kdy musíte ubrat ze svých nároků a najít kompromis, který bude vyhovovat vám oběma. Problém ale nastává ve chvíli, kdy se partnerovi neustále podřizujete a vzdáváte se všeho, co máte ráda. Pokud patříte k ženám, které by pro svého manžela snesly modré z nebe, a to na úkor vlastních potřeb, sundejte nohu z plynu. A zkuste se zamyslet nad věcmi, které od života skutečně chcete.

3. Nedostatek důvěry

Možná vás partner v minulosti podvedl, možná máte už delší dobu pocit, že mezi vámi není něco v pořádku. Ať tak či onak, nedostatek důvěry je živnou půdou pro další vztahové problémy.

„Bez důvěry nemá váš vztah pevné základy,“ upozorňuje Jaime Bronsteinová pro Brides. I když to nebude jednoduché, je opravdu důležité, abyste s partnerem na vzájemné důvěře zapracovali. Pokud nevíte, jak na to, nebojte se vyhledat vztahového terapeuta, s jehož pomocí můžete na obnově důvěry pracovat.

4. Neustále se hádáte

Hádky jsou součástí vztahu a rozhodně neplatí, že ve spokojeném manželství nemají co dělat. Pokud jsou vaše konflikty opodstatněné a dokážete během nich naslouchat jeden druhému, pak není nic špatného na tom, když se několikrát za rok pohádáte.

Na druhou stranu rozhodně není dobrým znamením, když se s partnerem hádáte obden kvůli maličkostem, případně schválně vyvoláváte konflikt. Přehrajte si v hlavě vaše poslední neshody a uvědomte si, zda skutečně byly nutné a přinesly řešení problému.

5. Nevíte, jak se partner cítí

Je logické, že jakmile přijdou děti, partneři na sebe nemají tolik času jako v bezdětných dobách. Přesto na svého partnera nezapomínejte a věnujte mu alespoň trošku pozornosti. Ptejte se, jak se momentálně cítí, jak dopadl náročný úkol v práci nebo jestli se bojí nadcházejícího lékařského vyšetření. A stejně tak vyžadujte od partnera, aby se obdobným způsobem zajímal o vás.

„Jakmile se totiž ve vztahu cítíte sama, důvěra v partnera se může rozpadnout a vztah může směřovat ke svému zániku,“ dodává vztahová terapeutka.

Čtyři nejškodlivější lži, které lidé říkají ve vztahu

Vztahy a sex

10 největších chyb, které ženy dělají ve vztazích

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Manželské poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám