Hlavní obsah

Moderní seznamování aneb Jak dát najevo skutečný zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní seznamování se od toho za dob našich rodičů či prarodičů liší v jedné zásadní věci. Díky aplikacím je na výběr z „mnoha adeptů“. Jenže čím větší výběr, tím větší nespokojenost mezi uživateli těchto aplikací je. Což se ve výsledku projevuje i na kvalitě samotných vztahů, které z toho případně vzniknou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hrnout se v dnešní době do manželství není už tak zásadní, jako tomu bylo dříve. To ale nemění nic na tom, že lidé i tak stále stojí o dlouhodobé vztahy. Jenže čím víc možností k seznámení mají, o to víc bývají se svou volbou nespokojeni nebo si nejsou jisti, zda opravdu vybrali toho pravého či pravou, jak uvádějí zjištění studie z roku 2016.

Bohužel se ve spojitosti se seznamováním přes aplikace objevil i další nešvar - vnímání úspěchu v seznamkách bylo pozitivně spojeno s úmyslem být nevěrný. Zjednodušeně řečeno - mnozí lidé nepřestávají na seznamkách vyhledávat další možné potenciální partnery, a to i v době, kdy jsou již v počátcích možného vztahu, ukázala studie z roku 2020.

A možná právě proto je nyní mnohem důležitější než kdy dřív dát jasně najevo svůj zájem o druhého.

Riziko seznamování a randění? Příliš mnoho textových zpráv

Vztahy a sex

Pokud chcete poznat zájem toho druhého, ale i svůj, zapomeňte hned v počátku na konverzace o budoucnosti a spíše se zaměřte na přítomnost. Stejně tak se ale nehrňte už po dvou schůzkách do stavu, kdy budete veřejně situaci mezi vámi označovat za vztah. To je moc brzy.

Párový a rodinný psycholog Greg Matos radí držet se tří základních strategií, které mohou pomoci.

Odstraňte aplikace

Po dvou nebo třech měsících randění, případně po cca 8-12 schůzkách je čas zásadně se rozhodnout, zda chcete v randění s danou osobou pokračovat i nadále. Pokud ano, ale stále máte na seznamce nějaký profil, smažte ho. Nepozastavujte členství, nevypínejte upozornění, ale smažte.

„Smazání seznamovací aplikace neutralizuje rozptýlení ve chvílích, kdy je důležité soustředit se na prohlubování emocionálních zdrojů, které jsou klíčem k upevňování vztahu,“ uvádí pro Psychology Today Matos.

Randění: Návod pro plaché

Vztahy a sex

Ale i když na žádné seznamce nejste a našli jste se „tradičním“ způsobem, není od věci protějšek taktně upozornit, že se nevídáte s nikým jiným. Dá to najevo vaši úctu vůči druhému stejně jako to, že máte zájem potenciální propojení mezi vámi dále rozvíjet.

Naplánujte si výlet

Pokud jste spolu alespoň čtyři měsíce, a dokážete si představit, že spolu strávíte minimálně ještě další čtyři, zkuste si naplánovat nějaký společný výlet nebo cokoli zábavného jen pro vás dva.

„Základní seznamovací a poznávací“ období podle odborníků trvá právě po uvedenou dobu – pokud se i poté cítíte sebevědomě a začínáte přemýšlet o společné budoucnosti, můžete ji začít plánovat. I to je další nepřímý signál, kterým dáte druhé osobě najevo svou oddanost.

Anketa

Vyzkoušeli jste někdy online seznamku?
Ano, jinak už se ani neseznamuji.
14 %
Jednou či dvakrát, ale nebylo to nic moc.
31,1 %
Ano, a našel/našla jsem tak svůj protějšek.
20,6 %
Nikdy, a ani to zkoušet nebudu.
34,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1880 čtenářů.

Promluvte si

Nezapomínejte, že i přesto, jak se možná cítíte a co si myslíte o druhém, je základem všeho komunikace. Je proto dobré zeptat se i druhé osoby, co si o vztahu myslí a co k vám cítí. Tím také zmírníte možná rizika nedorozumění, pokud budete jen předpokládat.

A pokud se náhodou na vztahu už v počátku neshodnete, budete to vědět dříve, než to hluboce zasáhne vaše city, případně toho druhého.

Seznamka v ledové kádi - trend, který může pomoci nejen otužilcům

Vztahy a sex

Zahoďte aplikace, smluvit rande jde i v reálu

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám