Hlavní obsah

Když ve spokojeném vztahu nemáte chuť na sex

Novinky, ald

Vymlouváte se na bolest hlavy a únavu? Nebo už na výmluvy nemáte energii a jednoduše jste partnerovi řekla, že na sex nemáte náladu? Ať už je vám povědomý jakýkoliv scénář, pravděpodobně jste v hlavě přemítala, co za sexuálním nechutenstvím stojí. Možná jste se dokonce začala obávat, že váš vztah není v pořádku.

Foto: Profimedia.cz

Méně sexu nemusí vztah vůbec zhoršit.

Článek

Na začátku každého vztahu se nemůžeme nabažit sexuálních okamžiků. Jsme schopné se s partnerem milovat třikrát denně, psát mu lechtivé zprávy a v obchodě s krajkovým spodním prádlem trávit více času, než je zdrávo. Toto období vztahu se nazývá „líbánkové” a je poháněno koktejlem hormonů, které si denně dopřáváme.

Čím déle ve vztahu jsme, tím rychleji koktejl dochází, a tak jednoho dne zjistíme, že na líbánkové období zbyly jenom vzpomínky. Do postele uléháme dříve a doufáme, že usneme rychleji, než přijde partner z koupelny. Častokrát se vymlouváme na bolest hlavy, dlouhý den v práci nebo náročné odpoledne s dětmi.

A odvážnější z nás dokonce partnerovi na rovinu řeknou, že na milování nemají náladu.

Okořeňte svůj sexuální život novými praktikami

Vztahy a sex

Je nedostatek sexu varovným signálem?

Pokud už delší dobu bojujete s tím, že s partnerem nesdílíte intimní lože, pak jste pravděpodobně přemýšlela, zda je s vaším vztahem něco v nepořádku. Takové úvahy jsou sice přirozené, avšak rozhodně by vás neměly příliš zatěžovat.

„Páry mají méně sexu z mnoha důvodů a je to jejich osobní věc. Pokud jste ale oba šťastní, nezáleží na tom, zda se milujete, nebo ne,” tvrdí gynekoložka Tanie Adibová a dodává, že je ale podstatné, abyste oba dva přijali situaci stejným způsobem.

„Komunikujte se svým partnerem, diskutujte o možných důvodech, proč nemáte náladu na sex a domluvte se, zda budete na znovuoživení vašeho sexuálního života pracovat,” radí Adibová.

Zároveň myslete na to, že možná jenom procházíte určitou životní fází, ve které nemáte na sex chuť. „Lidé a páry procházejí různými fázemi, například menopauzou, takže se může jednat jenom o okamžik ve vašem životě, který musíte s partnerem zvládnout. Nejlepší věc, jakou můžete udělat, je být otevřená a netlačit na sebe,” dodává gynekoložka pro RedOnline.

Co dělat, když se do vztahu vloudí sexuální frustrace

Vztahy a sex

Jak s partnerem hovořit o nedostatku sexu?

Otevřít citlivé téma a nalít si s partnerem čistého vína není vůbec jednoduché. V ideálním případě si popovídejte na neutrálním místě, někde, kde vás nevyruší děti ani pracovní hovor. Rozhodně se nedoporučuje, abyste o sexuálních problémech mluvila v ložnici nebo po sexu. Takové hovory by si partner mohl špatně vyložit.

Jakmile se začnete o vašem sexuálním životě bavit, přeskočte kritiku a obviňování a raději se zaměřte na věci, které společně můžete udělat v cestě za lepším sexuálním životem. Myslete na to, že ani pro partnera není jednoduché, když mu žena vypráví o své nulové sexuální touze. Buďte tedy empatická a snažte se partnerův postoj pochopit.

V neposlední řadě se zaměřte na intimitu. Pamatujte si, že intimita a náklonnost jsou stejně důležité jako frekvence sexu. Existuje mnoho způsobů, jak budovat intimitu mimo pohlavní styk. Uvidíte sama, že větší náklonnost přispěje i ke zvýšení vašeho libida.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám