Hlavní obsah

Sexuální sny: Proč se nám zdají a co znamenají

Novinky, ald

Každou noc sníme zhruba dvě hodiny. To je poměrně dost dlouhá doba na to, aby se mezi klasické sny stihl zařadit peprnější kousek. Jenže zatímco během noci si sexuální sny užíváme, ráno se probudíme s provinilým pocitem. Máte si dělat vrásky nad tím, když ve snu podvedete partnera? A co znamená, když jste se líbala s mužem, který vás ve skutečnosti vůbec nepřitahuje? Nejen na to odpověděli známí psychologové.

Foto: Profimedia.cz

Erotické sny

Článek

Možná vedle svého nočního stolku máte snář a sny si vykládáte, možná jim nepřisuzujete velkou pozornost a rychle na noční scénáře zapomenete. V jednom se ale shodneme, sexuální sny rezonují v každém z nás. Nedávná studie společnosti Bed SOS navíc zjistila, že u mužů je vyšší pravděpodobnost sexuálních snů než u žen. Z dotazovaných zažívalo sexuální sny 53 % mužů a 44 % žen.

Proč se nám zdají sexuální sny?

Zdálo se vám o sexu s bývalým partnerem? Nebo ve vašich snech máte pohlavní styk na veřejnosti? Provázanost se skutečností vysvětluje psycholožka následovně.

"Ve většině případů jsou sny velmi náhodné, pouze inspirované něčím, co jsme zahlédli v televizi, přečetli v časopise nebo vzpomínkou, na kterou už naše mysl dávno zapomněla. Pro některé zadané osoby mohou sexuální sny fungovat také jako ventil, díky kterému zůstanou v reálném životě svému partnerovi věrní," sdělila psycholožka Becky Spelmanová pro NetDoctor.

Sexuální sny jsou pro mnohé příjemné, po probuzení se ale můžou proměnit v noční můru. „Obzvláště, když člověk sní o někom, kdo ho ve skutečnosti vůbec nepřitahuje," dodala psycholožka. Je tedy potřeba brát na vědomí, že sexuální sny s jinou osobou než s vaším partnerem neznamenají, že nejste ve vztahu šťastná. "Navíc je opravdu běžné, že v sexuálních snech děláte věci, které byste za normálních okolností nedělala," vysvětlila Spelmanová.

Co stojí za děsivými sny

Zdraví

Psycholog Keith Hearne naopak uvedl, že mnohé sexuální sny odrážejí naši skutečnou touhu. A nabídl vysvětlení pro nejčastější sexuální sny, které se nám v noci zdají.

  • Partner vás podvedl

Nejde o sexuální sen v pravém slova smyslu, přesto ho mnozí zažívají na pravidelné bázi. Pokud jste ve snu načapala svého partnera při nevěře, nebo jste se jiným způsobem dozvěděla o jeho dvojím životu, pak to podle Hearna poukazuje na vaši nedůvěru k partnerovi. Může jít o známku podezíravosti, se kterou vaše podvědomí bojuje.

  • Sex s někým, kdo se vám nelíbí

"Negativní emoce k určitému člověku se ve snu můžou stát metaforickou hrou," vysvětlil Hearne. Pokud jste se například na pracovní schůzce pohádala s kolegou, který vám není sympatický, pak se vám o něm klidně může zdát. "Význam samotného sexu bude velmi záviset na tom, zda jste během snového milování byla pasivní, nebo aktivní," řekl psycholog a dodal, že opět jde o projekci našich pocitů z běžného života do snu. V případě, že vás kolega křivě osočil, pak v sexuálním snu budete cítit ponížení nebo mít jiný negativní pocit.

Zdál se vám příjemný sen a chcete v něm pokračovat? Poradíme vám, jak na to

Zdraví
  • Sex na veřejnosti

Také sex na veřejnosti nebo exhibicionismus patří mezi normální sexuální fantazie, které by vás neměly znepokojovat. Podle Hearna může tento druh sexuálního snu poodhalovat vaše skryté touhy. „Nahota na veřejnosti naznačuje, že ve skutečném životě chcete být svobodná. Naopak sex na veřejnosti poukazuje na touhu šokovat jiné lidi. Jednoduše řečeno, chcete na sebe strhávat pozornost,“ dodal psycholog.

  • Sex s bývalým partnerem

Není nic příjemného, když usínáme vedle nové lásky a v noci se probudíme ze snu, ve kterém dominoval ex. Ani tento sen vás ale nemusí příliš znepokojovat. "Ve vztahu se vytváří návykové sexuální chování, které podporuje emocionální a fyzickou blízkost. Pokud vztah skončí, nelze ze dne na den toto chování změnit. Chce to čas," vysvětlil psycholog.

Poradna: Proč nemůžu zapomenout na sex s ex

Vztahy a sex

Pokud chcete svým snům lépe porozumět, pak si každé ráno zapište, co přesně se vám zdálo. Nezapomeňte zmínit sebemenší detail, který by mohl hrát roli. Po čase se můžete vydat k psychologovi, se kterým vaše sny rozklíčujete, a především naleznete jejich pravou podstatu.

Reklama

Související témata:

Související články

Co o vás mohou prozradit sexuální fantazie

Naše sny a fantazie nám pomáhají prožít něco, co je ve skutečném životě nemožné, nebo se alespoň zdá nedosažitelné. Nejinak je tomu u představ se sexuálním...

Výběr článků

Načítám