Hlavní obsah

Vyšší sexuální frekvence automaticky neznamená větší spokojenost ve vztahu

Novinky, ald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sex není olympijská disciplína, přesto tak k němu mnozí z nás přistupují. Průměrná velikost penisu, frekvence milování i počet sexuální partnerů jsou kategorie, které vyvolávají otázky i pochybnosti. Není tedy divu, že se na tuto oblast zaměřily i vědecké studie.

Foto: Profimedia.cz

Některé páry mohou bojovat se sexuální přesyceností.

Článek

„Jednou je málo, desetkrát moc, pětkrát to stačí za celou noc,” zní v notoricky známé písničce od Petra Čejky. Opravdu ale existují páry, které se milování oddávají pětkrát za noc? Podle studie zveřejněné v roce 2017 se průměrný pár miluje čtyřiapadesátkrát za rok, tedy zhruba jednou týdně. Pokud výsledek této studie koresponduje i s vaším sexuálním životem, pak patříte mezi šťastné lidi, a to doslova.

Ze studie z roku 2015 totiž vyplynulo, že i jeden sexuální akt týdně vede ke spokojenějšímu vztahu. Vědci v časopisu Social Psychological and Personality Science dále zveřejnili, že častější milování v jednom týdnu nemá výraznější vliv na vaši pohodu. Jednoduše řečeno, více sexu se nerovná většímu štěstí.

„Páry dělají tu chybu, že se v týdnu milují častěji jenom proto, aby jejich sexuální život vykazoval znaky normálnosti,” tvrdí párový terapeut Raffi Bilek.

Jaký vliv má na naše tělo objímání, masturbace a sex

Vztahy a sex

A co věk?

S frekvencí sexuální aktivity má co dočinění také věk. Vědci z Kinsey Institute v Indianě přišli na to, že lidé mladší 30 let mají sex 112krát ročně, tedy více než dvakrát týdně. S přibývajícími lety tato frekvence klesá, a tak si lidé starší 30 let vychutnávají sex už jenom 86krát ročně. Osoby mezi 40 až 49 lety se podle vědců oddávají sexu 69krát ročně a páry po padesátce zhruba 52krát ročně.

Jak se s věkem proměňuje sexuální touha

Vztahy a sex

Kvalita vs. kvantita

Zkuste se oprostit od počítání a milujte se ve chvíli, kdy máte chuť. Myslete na to, že existuje mnoho faktorů, které mají vliv na vaši sexuální touhu. Není tedy nic špatného na tom, když čas od času bojujete se sexuálním apetitem.

„Věk, hodnoty, životní styl, vrozená sexuální touha, zdraví, a především kvalita vztahu - to vše souvisí s vaším libidem,” vysvětluje profesor Brian Jory pro Health.

Zároveň může mnoho párů nevědomky bojovat se sexuální přesyceností. „Téměř ve všech dlouhodobých vztazích přijde moment, který se nazývá sexuální přesycenost. Je to chvíle, kdy se v posteli nudíme. Není to ale naše chyba, a tak bychom se za to neměli stydět,” dodává profesor.

Pokud právě sexuální přesycenost prožíváte, nebojte se vyzkoušet nové věci a váš vztah něčím ozvláštnit. Je jedno, jestli vyzkoušíte sex v přírodě nebo svému milému pošlete lechtivou zprávu. Každá snaha se počítá.

Jak dlouho trvá průměrný sexuální styk

Vztahy a sex

Když nejste na stejné sexuální vlně

Bohužel se může stát, že jeden z partnerů touží po sexu častěji než druhý. I to je podle Raffiho Bileka běžná záležitost. Vždy je v tento okamžik lepší obrátit se na odborníka v podobě sexuologa, sexuální kouče či párového terapeuta a nepodléhat všem těm statistikám.

Než ale začnete hledat nejbližší odbornou pomoc, připomeňte si, že smyslem vztahu není sex, ale štěstí. „Spokojenost ve vztahu vede k lepšímu sexu. Opačně to nefunguje,“ apeluje profesor Jory.

Pokud tedy cítíte, že ve vašem vztahu něco není v pořádku, pak se nejprve snažte tento problém odstranit. Možná sami ucítíte, že úleva a pocit štěstí se poměrně snadno přenesou i do vašeho intimního života. „Nejdříve páry potřebují emoční intimitu, teprve pak je pro ně důležitá ta sexuální,“ dodává Jory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám