Hlavní obsah

Když manipulátoři nedostanou to, co chtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obětí manipulátora se v průběhu života může stát kdokoliv. Zatímco někteří z nás si to velmi brzy uvědomí, jiní okouzlení jeho charismatem mu absolutně podléhají a další se mu vyloženě nabízejí, protože mají sklony být manipulováni.

Foto: Profimedia.cz

Obětí manipulátora se v průběhu života může stát kdokoliv.

Článek

I když je každý manipulátor jiný, mají několik společných charakteristik:

  • jsou bezohlední, často i cyničtí a přikládají malý význam etice
  • nevadí jim lhát, pokud dosáhnou cílů, které si sami stanovili
  • využívají lidi i každou situaci
  • jsou málo empatičtí k pocitům druhých, pokud už empatičtí jsou, pak to obvykle jen předstírají
  • nepociťují výčitky svědomí ani nemají potřebu pokání za své činy
  • jsou velmi komunikativní a často působí velmi inteligentně
  • mají schopnost odhalit slabiny ostatních
  • rádi vyčnívají a zastávají vyšší pozice a často je k tomu pohání narcistické sklony a sobectví

Flirt jako zábava, ale i způsob manipulace

Vztahy a sex

Jak manipulátor reaguje, když je odhalen?

Jakmile manipulátor dosáhne svých cílů, pak dost často odhazuje masku a přestává skrývat svou pravou a velmi nepříjemnou tvář. Když si tak jeho oběť uvědomí, s kým má skutečně tu čest, a bude chtít od něj odejít, manipulátor se ve snaze získat nad ní opětovně kontrolu může začít chovat následovně:

1. Hraje oběť

V okamžiku, když manipulátor zjistí, že již nedokáže člověka ovlivnit svým dosavadním chováním, může si začít hrát na oběť a pokusit se ho získat zpět právě tímto způsobem.

2. Předstírá, že všechno bylo jen nedorozumění

Někdy se může začít manipulátor snažit druhého přesvědčit, že to všechno bylo jen velké nedorozumění, protože on to tak rozhodně nemyslel, poněvadž sám není schopný využívat druhé.

3. Zlehčuje vážnost situace

Když není jiná možnost, uzná, že něco udělal špatně, ale zároveň to začne zlehčovat třeba tím, že to dělá i spoustu jiných lidí apod. Snaží se tak ospravedlnit své chování.

4. Uchyluje se k citovému vydírání

Často se začne snažit využívat ke svým manipulacím jiné prostředky, např. se snaží v druhých vyvolat pocit viny, jako by za vše mohli oni a ne on. Díky tomu se jim daří vypadat lépe i před třetí stranou.

5. Vybouchne

Někdy manipulátor vsadí na výbuch hněvu, který dokáže i velmi dobře předstírat. Druhého se tak snaží zastrašit a následně mu i vyhrožovat. Získává tak čas a prostor k tomu, aby na druhého mohl fyzicky zaútočit.

6. Vyhrožuje sebepoškozováním nebo dokonce sebevraždou

Pokud se cítí být zahnán do kouta, může se uchýlit k poslednímu řešení, vyhrožování svou sebevraždou, někteří ji dokonce demonstrativně zkusí. Jde jen o pokračování citového vydírání, jen s větší razancí.

7. Útok na sebevědomí ostatních lidí

Přestože manipulátor využívá strategie emocionální manipulace, kterými útočí na morálku oběti, když je odhalen, často se snaží za každou cenu snížit sebevědomí druhého. Uchýlí se pak ke strategiím, jako je zlehčování, urážení nebo ponižování.

8. Vůbec nereaguje

Někdy se může stát, že manipulátor začne být lhostejný a přestane reagovat. Ze všech sil se snaží nedávat najevo svůj hněv, aby to působilo, že došlo jen k omylu. Opět jen získává čas k tomu, aby mohl následně pokračovat ve svém úsilí získat oběť na svou stranu.

Kdy dělat kompromisy ve vztahu a kdy už ne

Vztahy a sex

Jak se nestát obětí manipulace

  • Udržujte si odstup

Nejlepší způsob, jak se vyhnout manipulaci, je nemít vztah s manipulátory, což vypadá velmi snadno, ale ne vždy se to podaří. Jedinou skutečně funkční radou je v tomto případě omezit s nimi kontakt na minimum, a to včetně sociálních sítí.

  • Stanovte si limity a buďte diskrétní

Ve stejném duchu si musíte stanovit hranice, a to včetně blízkých lidí. Ideální je chránit si před těmito lidmi informace o sobě a přestat se před nimi vyjadřovat k názorům o jiných lidech.

  • Buďte pevní a rozhodní

Jakmile si jednou stanovíte hranice, nejhorší věcí je po čase opět povolit. Manipulátorovi tak ukážete jen své slabé místo, které on následně využije k vlastním cílům.

  • Pracujte na svých emocích

Každý je v určité chvíli zranitelný a je dobré si toho být vědom. Jedině tak rozpoznáte ten okamžik, kdy s vámi druhý manipuluje. Díky tomu budete moci začít pracovat na tom, abyste tu situaci zvládli bez toho, aby vás manipulátor začal ovládat.

Kdy vyhledat odbornou pomoc

Pokud víte, že máte co do činění s manipulátorem, a nevíte, jak se z dané situace dostat, ať už z důvodu náklonnosti, či citové vazby k němu, pak je nejvyšší čas vyhledat pomoc odborníka.

Když manipulátor nedostane to, co chce, je pravděpodobné, že se jeho chování zhorší a zaútočí v plné síle.

Anketa

Měli jste ve svém vztahu někdy co do činění s manipulátorem či manipulátorkou?
Ano, a byl to ten nejhorší vztah, který jsem, kdy zažil/a
68 %
Ano, bohužel stále mám
12,6 %
Ano, ale naštěstí jsem ho/ji včas odhalil/a
5,7 %
Naštěstí ne
6,9 %
Ne, ale zažil/a jsem takový vztah ve svém okolí
6,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6467 čtenářů.

Partnerské manipulace, které nelze tolerovat

Vztahy a sex

Milostné bombardování – nenápadná manipulační technika, která vás může zničit

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám