Hlavní obsah

Flirt jako zábava, ale i způsob manipulace

Součástí seznamování bývá flirtování. Flirtem označujeme komunikaci s milostným nebo erotickým podtextem. Jsou lidé, kterým flirt nic moc neříká a málokdy se k němu uchýlí. Na druhé straně jsou pak ti, jimž je naopak flirt vlastní. Nemohou si pomoci a flirtují, kdykoli mají příležitost. Jaké k tomu nejčastěji mají motivace?

Foto: Profimedia.cz

Flirt může být zábavný, stejně tak ale může i hodně ublížit, pokud je míněn s cílem dosáhnout jen svých vlastních potřeb.

Článek

Flirtovat se dá téměř kdekoli, nejen na večírcích. Když čekáte v kavárně na svou ranní kávu, s někým v autobuse při cestě do práce nebo klidně s doručovatelem, který vám přivezl balíček.

Lidé, kterým je flirtování přirozené, tak pak činí z několika důvodů. Někteří čistě jen přátelsky a nechtějí nic na oplátku. Místo flirtování by se tak jejich chování dalo označit jako okouzlující a milé.

Pak je ale řada těch, kteří jsou hnáni určitou motivací. Jednoduše chtějí přesvědčit jiného člověka, aby jim dal to, co chtějí. Jsou to mistři manipulátoři.

Když ženatí muži flirtují

Vztahy a sex

Univerzitní profesor David Dryden Henningsen již v roce 2004 ve svém přehledu literatury o flirtování identifikoval několik základních druhů motivace pro flirt.

1. Sex. Jednoduše s vámi flirtuje, protože vás chce dostat do postele.

2. Zábava. Flirtování bere dotyčný jako sport.

3. Motivací může být i snaha o nabrání jakési „vztahové praxe“.

4. Snaha o zvýšení intimity.

5. Úcta. Flirtování za účelem zvýšení vlastní sebehodnoty.

6. Prostředek k získání čehokoli jiného od dané osoby.

Člověk, který flirtuje bez „cíle“, i ten, který nějaký má, mají shodné rysy v tom, že navazují oční kontakt a mají v hlase vřelost. Tím ale podobnost končí – dále už u flirtu „nastupuje“ cílené směřování k nějaké věci. Ať už jde o zmíněný sex, nebo třeba snahu získat lepší hodnocení, případně jakoukoli další věc.

Flirtování vypadá jako neškodné, ovšem může i velmi ublížit. Zvlášť když „příjemce“ flirtu začne brát slova a činy toho druhého vážně, i když to tak rozhodně není míněno. Výsledkem pak bude emoční zklamání, které není vhodným východiskem pro budoucí vztahy.

Co dělat, když cizí žena flirtuje s vaším partnerem

Vztahy a sex

Konkurenční techniky flirtování aneb Když chcete porazit své sokyně

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám