Hlavní obsah

Partnerské manipulace, které nelze tolerovat

Novinky, das

Když se člověk zamiluje, spoustu věcí nevidí. A když už se mu něco nezdá, nedává tomu tolik důležitosti. Nevidí tedy často to, co je pro nejbližší od začátku zřejmé. Zejména jedná-li se o manipulace, skrz které se vás snaží druhý ovládat. Někdy se ale nechá zmást i okolí, zvlášť jsou-li dotyční zdatnými manipulátory. Existují ale určité vzorce chování, které mohou pomoci manipulátora včas odhalit.

Foto: Profimedia.cz

Zdatného manipulátora nemusíte odhalit hned. Ilustrační foto.

Článek

Náladovost a sklony k agresivitě

Pokud je váš protějšek často náladový, a když ho něco naštve, má sklon k agresivitě, pak neponechávejte nic náhodě a z takového vztahu okamžitě utečte.

Je jedno, že zatím nadává jen ostatním a hází věcmi či kope do zdi jen v okamžicích, které se vás bezprostředně netýkají, i to se totiž časem může změnit. A vězte, že se tak děje velmi často – utéct pak z takového vztahu je mnohem složitější a často se neobejdete bez odborné pomoci.

Jste-li už v takovém vztahu a uvažujete-li o odchodu, pak tak nikdy nečiňte bez řádné přípravy. Je důležité si nejprve připravit plán pro bezpečný odchod. Pokud nevíte, o čem je řeč, raději se obraťte na odborníka.

Urážky a vydírání

Emoční zneužívání může být stejně nebezpečné jako to fyzické. Jen proto, že vás partner nemlátí, ještě neznamená, že je vše v pořádku.

Pokud vás partner neustále uráží, má nemístné narážky a pohrdající poznámky, a když se na něj rozzlobíte, předstírá, že to byla jen legrace, pak vězte, že to s normálností nemá nic společného. Váš partner má zřejmě velký problém a vy kvůli němu samozřejmě také. Vše se totiž může stupňovat.

Foto: Profimedia.cz

Emoční zneužívání může být stejně nebezpečné jako to fyzické.

Pokud už něco takového zažíváte a pociťujete strach z toho, kam to všechno směřuje, pak nad tím nemávejte rukou.

Vždy si představte svou nejlepší kamarádku, kdyby prožívala přesně to co vy, co byste jí poradila. Máme totiž  tendence chránit své přátele víc než sami sebe. Ani v tomto případě nic nepodceňujte a na odchod od takového partnera se řádně připravte.

Pocity ohrožení

Pokud při hádce s partnerem pociťujete strach z fyzického či emočního násilí, pak je nejvyšší čas takový vztah opustit, nebo alespoň společně vyhledat pomoc terapeuta.

Jakmile věci překročí určitou hranici, řekněte to vždy někomu, komu věříte. Může to být přítel, přítelkyně, rodiče, někdo z širší rodiny, prostě komukoliv, komu důvěřujete, a to pokud možno co nejdříve.

Když dané události negativně ovlivňují život

Být ve vztahu s někým je skvělá věc, ale zůstávat s člověkem, který si to nezaslouží a zachází s vámi špatně, je nesmysl. Když v takovém vztahu zůstanete, bude to vypovídat jen o vaší nízké sebeúctě.

Jakmile špatné chování partnera začne negativně ovlivňovat váš život, přátelství, zaměstnání či zdraví, skončete s ním. Žádné jeho argumenty v ten okamžik nemají jakoukoliv váhu.

Začnou-li se o vás strachovat nejbližší

Když si negativního chování partnera začnou všímat vaši nejbližší, kteří vás mají rádi a záleží jim na vás, pak jejich slova nesnižujte. Vězte, že jejich negativní pocity nevznikly jen tak a rozhodně je k tomu nevedl záměr zničit vám vaše štěstí. Často je to přesně naopak.

„Pokud se lidé, kteří vás milují, zajímají o vaše blaho a začnou vás před dotyčným chránit, pak se na ně nezlobte a vždy si vyslechněte jejich argumenty. Přestaňte před nimi svého partnera chránit a dejte jim šanci vám pomoci,“ uvádí pro Daily Mail Tracey Foxová.

Anketa

Máte zkušenost ve vztahu s manipulátorem?
Ano, obávám se, že v něm stále jsem
50,4 %
Ano, doteď se z toho vzpamatovávám
28,3 %
Ano, trvalo to spoustu let, v podstatě mě zachránila milenka
6,9 %
Ano, můj současný partner měl takové tendence, ale zvládli jsme to
2,4 %
Osobně ne, ale moje matka s ním žila
2,3 %
Osobně ne, ale můj otec s ním žil
1,3 %
Osobně ne, ale žil či stále žije s ním někdo v mém okolí
4,6 %
Ne, naštěstí
3,8 %
Celkem hlasovalo 2619 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč je tak těžké opustit toxický vztah

Když se dva lidé zamilují, spoustu věcí nevidí. Jenže jakmile uplyne nějaká doba, začnou na povrch vyplouvat věci, které již nelze přehlížet a partneři by je...

Jak poznat sociopata a naučit se s ním žít

Sociopat obvykle působí zpočátku sympaticky, často dokonce okouzlujícím dojmem. Pod touto maskou se ale skrývá nemilosrdný manipulátor. Velmi často se s tímto...

Výběr článků

Načítám