Hlavní obsah

Není nevěra jako nevěra. Existují čtyři typy podvádění

Když se řekne nevěra, povětšinou si představíme fyzický akt s osobou, která není naším partnerem. Podle vztahové terapeutky Jeanae M. Hopgoodové ale existují nejméně čtyři druhy nevěry, které mohou ohrozit partnerské soužití.

Foto: Profimedia.cz

Nejznámější formou nevěry je bezpochyby ta, kterou můžeme označit slovem fyzická.

Článek

V první řadě je důležité vysvětlit, že není jednoduché nevěru definovat. A tak každý pár přistupuje k nevěře po svém a v ideálním případě si na začátku vztahu stanoví, co je a co není přípustné. Obdobného názoru je také vztahová terapeutka Jeanae M. Hopgoodová.

„Podvádění je velmi subjektivní a může mít mnoho podob. Od flirtování s někým, kdo není váš partner, až po sexuální akt. Pokud bychom ale měli nevěru definovat, pak je to něco, co narušuje hranice romantického vztahu a vede k porušení důvěry mezi partnery,“ vysvětluje terapeutka a dodává, že se můžeme setkat hned se čtyřmi typy nevěry.

1. Nevěra fyzická

Polibky, tulení a sex. Nejznámější formou nevěry je bezpochyby ta, kterou můžeme označit slovem fyzická. Jednoduše řečeno jde o fyzickou intimitu, která panuje mezi vámi a třetí osobou.

Nutno ale dodat, že fyzická nevěra má mnoho podob a vzniká za různých okolností. Někteří partneři jsou schopni fyzickou nevěru odpustit, a to obzvláště pokud šlo o jednorázovou záležitost, pro jiné je nepřípustná a vede k rozchodu.

Čtyři nejškodlivější lži, které lidé říkají ve vztahu

Vztahy a sex

2. Nevěra emocionální

Zatímco fyzická nevěra má jasné hranice, nevěru emocionální není snadné popsat. Obecně vzato ale platí, že emocionální nevěra se dostává ke slovu ve chvíli, kdy sdílíte niterní detaily ze svého života s někým, kdo není váš partner.

„Emocionální podvodník je někdo, kdo přesměrovává svou emoční energii, čas a pozornost na někoho mimo vztah. Výsledkem je, že tráví méně času se svým partnerem,“ říká sexuální terapeutka Aliyah Mooreová pro Mind Body Green.

S emocionální nevěrou přichází na scénu také výčitky. Možná si vyčítáte, že třetí osoba ví o vás více informací než partner, možná cítíte, že s daným člověkem záměrně trávíte více času na úkor času stráveného s partnerem. Ať tak či onak, emocionální nevěru není radno podceňovat.

3. Digitální nevěra

V posledních patnácti letech se nám tady rozmohl takový nešvar. Říká si digitální nevěra a může postihnout všechny, kteří v ruce rádi třímají chytrý telefon. Digitální či online podvádění probíhá čistě ve virtuálním prostoru, a dokonce ani nemusí vést ke skutečnému setkání s danou osobou.

„Přesto stále hovoříme o nevěře, neboť digitální podvádění v sobě zahrnuje tajné, romantické nebo eroticky nabité interakce s člověkem, který je mimo partnerský vztah,“ vysvětluje párový a sexuální terapeut Kyle Zrenchik.

Příkladem digitální nevěry je například to, když udržujete tajný profil v seznamovací aplikaci a předstíráte, že jste single, posíláte koketní zprávy přes sociální sítě nebo sdílíte či získáváte intimní akty od člověka, který není vaším partnerem.

Nejčastější důvody, proč ženy podvádějí

Vztahy a sex

4. Mikropodvádění

Za mikropodvádění můžeme považovat veškeré chování, které je na hraně. Jde o chování, o kterém víte, že by vašeho partnera rozrušilo, ale zároveň ho nelze označit za nevěru s velkým N.

Pokud například záměrně vytváříte intimní vibrace s někým, kdo není váš partner, pak můžeme mluvit o mikronevěře. Stejně tak odborníci upozorňují, že mikronevěra se skrývá v pravidelném fantazírování o třetí osobě.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Manželské poradny, Psychologické poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám