Hlavní obsah

Jak tělo reaguje na nedostatek sexu

Novinky, bok

Sex je nedílnou součástí lidského života, pro mnohé doslova nepostradatelnou. Přesto se někdy stane, že v určitém období si ho člověk užívá méně, nebo dokonce vůbec. Jak tělo na takový stav reaguje?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rozchod, práce, odcizení partnerů – důvodů, proč si lidé sexu neužívají tolik, kolik by chtěli, je celá řada. A mnozí na sobě právě kvůli jeho nedostatku mohou pozorovat některé tělesné změny, častěji pak ženy.

Pocity úzkosti 

Sex je především o vzájemném fyzickém kontaktu. Pokud si ho pravidelně nedopřáváte, může to vést k pocitům úzkosti a smutku.

Ženy jsou v životě spokojenější než muži, častěji ale trpí úzkostí

Zdraví

„Při sexu si užíváme kontakt kůže na kůži a právě tento kontakt je tím, který nás činí nejvíce spokojenými. Podobně jako dítě uklidňuje tělesný kontakt s matkou,“ vysvětlila pro server indy100 sexuální terapeutka Sari Cooperová.

Ochabnutí vaginální stěny

Stav, který je viditelný především u žen v menopauze, kdy snižují svou sexuální aktivitu. V důsledku toho pak dochází k ochabnutí vaginální stěny, což může následně vést k bolestivějšímu sexu.

Menstruační křeče 

Sex během menstruace – pro některé ženy nemyslitelné, pro jiné zajímavé zpestření. Pravdou je, že sex během menstruace napomáhá zmírňovat případné menstruační křeče. Pokud si ho přestanete dopřávat, mohou se menstruační křeče zhoršit.

Nejčastější mýty o sexu během menstruace

Vztahy a sex

Více stresu 

Je obecně známo, že díky hormonu lásky oxytocinu, který se uvolňuje například při orgasmu, se lidé lépe vyrovnávají se stresem a jeho hladina se přirozeně snižuje. Je tak více než pravděpodobné, že s nedostatkem sexu se jeho hladina bude naopak zvyšovat.

Manželství bez sexu? Známe nejčastější příčiny

Vztahy a sex

Méně infekcí 

Jedním z pozitivnějších zjištění pak může být fakt, že při menší četnosti sexu bude ženy pravděpodobně trápit méně různých infekcí močových cest, které se u žen nejčastěji vyskytují právě v souvislosti s bohatým sexuálním životem.

Pět důvodů, proč se váš sex proměnil v bolestivou záležitost

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám