Hlavní obsah

Pět důvodů, proč se váš sex proměnil v bolestivou záležitost

Novinky, ald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolestivý sex zažila za svůj život snad každá žena. U některých šlo o ojedinělé zkušenosti, u jiných nepříjemný pocit přetrvával i několik měsíců. Odhalte, co za bolestivým milováním doopravdy stálo.

Foto: Profimedia.cz

S bolestivým sexem si není radno zahrávat.

Článek

S bolestivým sexem si není radno zahrávat. I když je v mnoha případech způsoben „pouze“ vaginální suchostí, rozhodně byste měla být obezřetná. Existují totiž i závažnější příčiny, které váš sex mohou proměnit v hotové peklo.

1. Vaginální suchost

Jednou z hlavních příčin bolestivého sexu je vaginální suchost. Pokud jste s partnerem přeskočili předehru a necítíte se dostatečně vzrušená, pak se ve vašem těle nevytváří dostatek vaginálního sekretu. Výsledek? Velmi bolestivý sex, který je doprovázen pálením.

Zároveň je ale důležité říci, že vysoká míra touhy vám nezaručí dostatečné množství vaginálního sekretu. Odborníci hovoří o tom, že zásadní roli v této problematice hrají hormony, které v důsledku užívání hormonální antikoncepce, těhotenství nebo menopauzy mohou výrazně ovlivnit tvorbu sekretu.

V případě, že trpíte vaginální suchostí, nebojte si vzít k ruce lubrikační gel.

2. Menopauza

Během menopauzy dochází k úbytku estrogenu, což má za následek řídnutí vaginálních tkání a vaginální suchost. Průzkum společnosti Menopause Matters zjistil, že 88 % žen zažilo během menopauzy vaginální suchost.

Zároveň se mnoho z nich stydělo o svém problému mluvit, a to nejen před partnerem, ale také se svým gynekologem. V případě, že je váš bolestivý sex způsobem menopauzou, obraťte se na lékaře, který vám pravděpodobně předepíše preparáty se zvýšeným obsahem estrogenu.

Jak dobře znáte svou vaginu? Sedm překvapivých faktů, která se v biologii neučí

Vztahy a sex

3. Kojení

Sex je zřejmě ta poslední aktivita, na kterou maminky po porodu myslí. Pokud ale na milování dojde, pak se nemusí jednat o bezbolestný zážitek.

„Mnoho žen si neuvědomuje, že kojení je podobné menopauze,“ řekla pro NetDoctor gynekoložka Karen Mortonová. Opět v ženském těle dochází k poklesu estrogenu, a tím pádem k vaginální suchosti. Celý problém může napravit estrogenový krém nebo lubrikační gel.

4. Vaginismus

Stalo se pro vás zavádění tamponu noční můrou? Během gynekologických prohlídek se nedokážete uvolnit? A jenom pomyšlení na sex způsobuje, že se vaše vaginální svaly stáhnou? Pak pravděpodobně trpíte vaginismem, tedy stavem, při kterém dochází ke stažení vnějších svalů vaginy.

Časté důvody, kvůli kterým ženy nedosahují orgasmu

Vztahy a sex

Příčin může být mnoho – od nepříjemného sexuálního zážitku až po fyziologické důvody. Rozhodně je namístě kontaktovat lékaře a problém vyřešit. Ve většině případů pomůže správě vedená terapie, která váš problém odblokuje.

5. Pohlavně přenosné infekce

Genitální opar, kvasinková infekce či jiné pohlavně přenosné infekce mohou způsobit, že sexuální akt bolí. Pokud máte podezření, že vaše sexuální zdraví není v pořádku, neprodleně navštivte lékaře, který stanoví finální diagnózu. Do té doby se vyhněte veškerým sexuálním hrátkám.

Není bolest jako bolest

Na závěr je důležité poznamenat, že bolesti jsou různé. Měla byste si tedy uvědomit, kde přesně bolest cítíte.

Pokud vás nepříjemný pocit sužuje hluboko uvnitř vaginy, mohlo by se jednat o závažnější zdravotní problémy, jako jsou ovariální cysty či endometrióza.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám