Hlavní obsah

Manželství bez sexu? Známe nejčastější příčiny

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože si obdobím bez sexu projde většina manželských párů, stále je to téma, které je pro mnohé tabu. Jaké jsou nejčastější důvody vymizení sexu z partnerského vztahu? Odborní terapeuti poskytli možná vysvětlení.

Foto: Profimedia.cz

Jaké jsou nejčastější důvody, proč v manželství chybí sex?

Článek

1. Neumíte mluvit o sexu

Ve vztahu je komunikace klíčová, a to platí i pro sex. Pokud o něm nedokážete mluvit, nesdělujete si navzájem své touhy i frustrace, pak jednoduše řečeno nemůže fungovat. Nenechte se omezovat studem či jinými důvody a zkuste si s partnerem o sexu otevřeně promluvit. Uvidíte, že když prolomíte ledy, ocení to i váš partner.

„Páry, které spolu o sexu nemluví, se samy ochuzují o intimitu a své vlastní sexuální potřeby,“ souhlasí psycholožka Shannon Chavezová pro Huffington Post.

2. Jste ve stresu

Pokud právě procházíte stresovým obdobím, je naprosto pochopitelné, že to poslední, na co myslíte, je sex. Pokud se jedná o přechodné období, je vysoce pravděpodobné, že po odeznění stresu se vám apetit vrátí. V případě, že se ale jedná o chronický stres, je potřeba zbystřit.

Dlouhodobý stres totiž může vést ke zvýšeným hladinám kortizolu, což je hormon, který může narušit váš sexuální apetit. „Ať už se jedná o děti, práci nebo finance, stres a únava mohou sehrát obrovskou roli v tom, jestli máme chuť na sex, nebo ne,“ potvrzuje sexuální terapeut Jesse Kahn.

3. Křehká psychika

Fyzické zdraví bývá častou překážkou v honbě za šťastným sexuálním životem, ale stejně tak tomu může být i se zdravím psychickým. Pokud se potýkáte s depresí, úzkostmi či sexuálním traumatem, je velmi pravděpodobné, že se to odrazí i na vašem intimním životě.

„Dalším důvodem může být i nedostatečná sebedůvěra a nízké mínění o svém vlastním těle,” doplňuje Chavezová.

4. Procházíte krizí

Pokud se s partnerem často hádáte, zotavujete se z nevěry nebo se vzájemně odcizujete, je vysoce pravděpodobné, že se tyto problémy promítnou i do vaší ložnice.

„Problémy ve vztahu vedou k hněvu, zášti, zklamání, ublížení a také k nedostatku touhy. Je proto důležité pracovat na jejich odstranění a nápravě,“ říká sexuální terapeutka Gracie Landesová.

5. Rozdílná hladina libida

Je zcela normální, že se jeden z páru může potýkat s dočasným snížením libida, zatímco druhý chytá druhou mízu a naopak. Pokud se v takovémto stavu nacházíte, je potřeba najít společný kompromis, čímž se vyhnete tomu, aby se jeden z partnerů cítil nekomfortně a druhý odmítnutý.

6. Kritizujete se navzájem

Podle odborníka na vztahy Johna Gottmana je kritika největším ukazatelem rozvodu. Kritikou se ovšem nerozumí rady či zlost vysílané konstruktivním způsobem, jako spíše uštěpačné poznámky či shazování toho druhého, které působí stejně „efektivně” jako dítě v posteli.

7. Máte o sexu nereálné představy

Zatímco určitý druh sexu působí doslova jako rozbuška pro vaše smysly, jiný vás nemusí ani donutit pozvednutí obočí. Pokud ale máte přehnaná očekávání, že každý sex bude jako z těch nejlepších filmů pro dospělé, můžete narazit tak silně, že to zlomí vaz nejen vám, ale i vašemu manželství.

„Nereálná očekávání mohou vytvářet tlak na výkon, což vede ke ztrátě intimního spojení, menší touze a následnému vyhýbání se intimním radovánkám,“ říká Chavezová.

8. Vzájemně jste se omrzeli

Ze začátku vztahu bývá sex vzrušující sám o sobě, ale po určité době (a u každého páru je to individuální) může dojít ke stagnaci a nudě v ložnici. Ačkoliv se může zdát, že se nelze vymanit z určité rutiny, věřte, že opak je pravdou.

Lidská sexualita se v průběhu času vyvíjí a pokud nepřestanete experimentovat a budete otevření, sexuální krize nemusí vůbec přijít. Důležité je, aby experimenty nepřekročily práh jednoho z partnerů. Pamatujte, že i zde platí základní pravidlo kompromisu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám