Hlavní obsah

Tiché signály, které upozorní na nespokojenost ve vztahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Všem věcem v životě, u kterých chceme, aby co nejdéle fungovaly, je třeba věnovat neustálou pozornost a péči. To samé platí i o vztazích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vztahy někdy bývají velmi komplikované, přehlédnout tak malé známky toho, že něco není v pořádku, může být velmi snadné. Stejně tak ale platí, že i když vztah trvá dlouho a vypadá dobře, neznamená to, že někde uvnitř jednoho či obou partnerů neroste nespokojenost.

Berit Brogaardová, profesorka v oblasti neurověd a filozofie, představuje několik běžných a „tichých“ indikátorů, které značí, že jeden z partnerů může být se stavem vztahu nespokojený.

Špatná komunikace

Znatelný pokles četnosti nebo kvality vzájemné komunikace může naznačovat, že se jeden z partnerů ve vztahu citově stahuje do sebe. Může hůře reagovat na sdělené zprávy, vyhýbat se dříve běžným rozhovorům atd.

S čím byste se ve vztahu nikdy neměli spokojit

Vztahy a sex

Nedostatek iniciativy

Dříve jste plánovali všechno spolu, ale najednou máte pocit, že je váš protějšek laxní a už ho moc věcí nezajímá. Pokud si myslíte, že mu začínají být mnohé věci lhostejné a nestará se o ně, případně čeká, až je vyřešíte či převezmete vy, je lepší zpozornět.

Emocionální odtažitost

Jak vysvětluje odbornice, emocionální odtažitost se projevuje jako pocit odpoutanosti nebo lhostejnosti v partnerových interakcích s vámi. Může se najednou zdát upjatý, zdrženlivý, možná se zdráhá sdílet s vámi své myšlenky.

Změna intimity

Jakákoli změna ve fyzické intimitě nemusí hned značit katastrofu, i tak by jí ale měla být věnována pozornost. Může jít o neochotu k intimním chvilkám, snížení četnosti sexuálního styku atd. Může ale jít i o snahu partnera vyhýbat se jakémukoli fyzickému kontaktu mimo sex, což značí snahu o izolaci, vysvětluje odbornice pro server Psychology Today.

Držení za ruku minimalizuje stres a prohlubuje vztahy

Zdraví

Narůstající konflikty a napětí

Pokud se ve vztahu vrší nedořešené problémy, může se to projevit na zvýšeném napětí a narůstajícím počtu konfliktů a sporů, které se nedaří řešit.

Tajnosti

Až donedávna jste si s partnerem o všem povídali bez problémů, svěřovali jste si téměř vše, ale najednou se vám zdá, že má více tajemství? I to může být odrazem jeho nespokojenosti ve vztahu. Čím více tajemství, o to více podezřívavosti a nedůvěry se do něj vloudí.

Anketa

Myslíte si, že je lepší si ve vztahu říkat úplně všechno?
Ano, rozhodně. Jakékoli tajemství může být na škodu
29,3 %
Ano, ale sám/sama se toho moc nedržím
2,7 %
Ne, malé tajemství nemůže uškodit
68 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4526 čtenářů.

Nezájem o společné cíle

Vždy jste chtěli založit rodinu, postavit dům nebo třeba cestovat, ale najednou to vypadá, že zájem o to má jen jeden z vás? Další možný náznak, že něco ve vztahu není zcela v pořádku.

Podpora mimo vztah

Je možné, že při určité nejistotě ve vztahu může jeden z partnerů hledat oporu a pozornost jinde než u svého protějšku, upozorňuje odbornice. Pokud je to tak jen občas, nemusí to vadit, i tak je ale lepší zpozornět.

Změna priorit

Změna priorit a zájmů, obzvlášť pokud je poměrně náhlá a výrazná, může také poukazovat na to, že současný vztah není pro jednoho z páru tím hlavním.

Tři znamení, že je vztah odsouzen k zániku

Vztahy a sex

Jak předcházet výbuchu emocí, když vás naštve protějšek

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám