Hlavní obsah

Jak oddálit menstruaci během dovolené

Novinky, MUDr. Vladimír Mulač

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně v období dovolených se znásobuje počet žen, které požadují od svého gynekologa přesun termínu menstruace. A nejde jen o koupání, je celá řada dalších důvodů, pro něž si žena nepřeje mít v této době zasloužené relaxace menstruační krvácení.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastěji se pro oddálení menstruace užívá antikoncepce.

Článek

Ženy užívající hormonální antikoncepci mají v tomto ohledu problém vyřešen. Pokud užívají antikoncepci tzv. monofázickou, tedy takovou, která obsahuje ve všech tabletách stejnou dávku hormonů, pak prostě po dobrání 21-tabletového balení svého preparátu neudělají běžnou 7-mi denní přestávku v užívání a krvácení, které mívají v této pauze se nedostaví.

Ženy s trojfázovou antikoncepcí musí vždy navštívit lékaře

Tento postup ale je možno použít jen při užívání monofázických typů antikoncepce. Obecně řečeno, nelze jej použít u přípravků majících v názvu předponu TRI, nebo ještě jednodušeji, u přípravků, které mají v balení tři barvy tabletek.

Pokud žena užívá antikoncepci trojfázovou, musí odsun menstruace konzultovat se svým ošetřujícím gynekologem. Stejná situace nastává v případě, že neužívá antikoncepci žádnou. Odsun je také možný, ale je nutné, aby se žena dostavila ke svému lékaři včas, protože předepsaný lék musí být podán v určitém časovém předstihu před předpokládaným termínem začátku periody.

Pokud to časové podmínky dovolují, je někdy vhodnější menstruaci vyvolat dříve. I to je možné, ale vhodnou variantu musí naordinovat lékař, který zná charakter menstruačního cyklu konkrétní ženy a tomu přizpůsobí dobu podávání a dávkování léku.

Metoda tzv. dlouhých cyklů

Svým klientkám ostatně doporučuji při používání monofázických preparátů metodu tzv. dlouhých cyklů. Při ní se trvale, libovolně dlouho a to bez jakéhokoliv zdravotního rizika, nedělají přestávky mezi baleními antikoncepce a krvácení se tak nedostavuje. Obava z dlouhodobého navracení plodnosti po vysazení antikoncepce je zcela zbytečná.

Reklama

Související články

Bolestivá menstruace může potrápit

Poruchy menstruačního cyklu jsou u žen poměrně časté. U 30 až 50% žen je menstruace spojená s bolestí, nepříjemným tlakem v podbřišku. Bolest je různé...

Tampóny versus vložky

České ženy se prý nerady dotýkají svého přirození. Toto konstatování mi nedávno vmetl do tváře jeden účastník evropského sexuologického kongresu. Dokazuje...

Menstruační cyklus ovlivňuje rizika zranění

Menstruační cyklus neovlivňuje pouze změny v náladách ženy. Britští vědci si všimli, že kolísající hladina hormonů má vliv také na svaly a šlachy, takže...

Antikoncepce pro zapomnětlivé

Na trhu se objevila antikoncepční novinka: vaginální kroužek. Je z měkké hmoty, zavádí se jednoduše do pochvy, kde se z něj po tři týdny uvolňují nízké dávky...

Výběr článků

Načítám