Hlavní obsah

Na frontě nemáme rotaci, jídlo ani pití. Velení nám dává podivné rozkazy, řekl Novinkám ukrajinský mariňák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lvov

Když jsem byl na frontě, neměli jsme co jíst ani co pít. K rotaci ani k jiné podpoře nedocházelo, říká v rozhovoru pro Novinky ukrajinský mariňák Oleh, který se dlouho léčil v rehabilitačním centru Unbroken ve Lvově. Oleh byl loni nasazen v Mykolajivské oblasti, kam se den po rozhovoru i přes svá přetrvávající zranění sedacího nervu a nohy vrátil. Jeho přátelé byli také naverbováni do armády, někteří z nich zemřeli. Vedení navíc podle něj dává vojákům podivné příkazy, aby získali vyznamenání či medaili. S Novinkami promluvila i jeho manželka Marija, která má o Oleha strach a je nervózní z toho, že se opět vrací na frontu.

Raněný voják OlehVideo: Vojtěch Bauer, Jakub Haljuk, Novinky

 
Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

Co se vám stalo?

Oleh: Byl jsem zraněn na linii dotyku během minometného útoku. Přijel jsem sem na rehabilitaci a lečím se už osm a půl měsíce. Měl jsem poraněný sedací nerv. Nerv mi sešili, ale noha mi funguje jen na padesát procent. Čekal jsem od toho víc.

Zítra už jedu zpátky na frontu na linii dotyku. Na místo trvalého rozmístění vojsk. Nevím, jaká je tam situace a co se tam stane.

Jak jste se cítila, když jste zjistila, že byl váš manžel zraněný?

Marija: Měla jsem velké obavy. Nebyla jsem si jistá, zda bude moct chodit. Ale byla jsem moc šťastná, že je živý.

Jaké pocity ve vás vyvolává fakt, že se váš manžel vrací zpátky na frontu, když už byl jednou zraněný?

Mám velký strach, ale doufám, že bude všechno v pořádku.

Kde jste sloužil a jak jste se dostal do nemocnice? Jak dlouho trvalo, než vás lokalizovali?

Oleh: Než vás vyzvednou z linie dotyku, tak to trvá kolem sedmi osmi hodin. Záleží na situaci, jestli jste, nebo nejste pod velkým útokem, na jaké pozici jste nebo jestli jste zrovna v protiútoku. Ruská federace totiž útočí a prakticky vám nedají šanci na záchranu. Když jsi zraněný nebo těžce zraněný a tvůj kamarád se tě snaží odnést, tak začínají pracovat odstřelovači, kulometníci a podobně.

Dominik Hašek v Kyjevě: Rusové bombardují ukrajinské stadiony

Válka na Ukrajině

Jak dlouho trvalo, než jste se do nemocnice dostal vy?

Odvezli mě do nemocnice a dostal jsem lékařskou pomoc do čtyř hodin.

Z jaké jste vesnice a máte nějaké informace o vašich kamarádech? Jsou také v armádě?

Jsem původem ze Lvova a samozřejmě mám na frontě kamarády. Hodně kamarádů už zemřelo. Je mi moc líto, že se to stalo. Byli opravdu skvělí, byli to experti ve svém oboru. Vedení je trochu… podle mě dává nevhodné rozkazy, abychom obdrželi nějakou medaili nebo vyznamenání. Posílají chlapy plnit nějaké úkoly, na určitých pozicích v určitém směru, aby tam zajistili ruské pozice a měli z toho benefity.

Jak často docházelo k rotaci?

Když jsme byli na linii dotyku, rotace nebyla žádná. Nebyla ani žádná podpora, žádné jídlo. Byli jsme v různých situacích, stávalo se, že jsme neměli jídlo a museli jsme se dostat z naší pozice na tu nepřátelskou a vzít si jídlo nepřítele. Snažit se přežít na frontě, naučit se v žít v takové situaci, jíst jídlo nepřítele.

Říkáte, že Ukrajinci zabíjí Rusy a poté berou jejich jídlo, aby přežili?

Jasně, že jsme je nezabili. Museli jsme ale jít na jejich pozice, kde bylo automaticky jídlo, voda, a díky tomu jsme mohli přežít.

Kdy jste byl mobilizován a jak dlouho jste byl na frontě?

Byl jsem na povinné vojenské službě. Doufal jsem, že se dostanu do pohraniční služby. Dostal jsem se ale do námořní pěchoty. Byl jsem mobilizován 9. května 2023.

Ukrajinci se v Kyjevě chlubí ukořistěnou a zničenou ruskou vojenskou technikou

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám