Hlavní obsah

Antikoncepce pro zapomnětlivé

Právo, Petr Veselý

Na trhu se objevila antikoncepční novinka: vaginální kroužek. Je z měkké hmoty, zavádí se jednoduše do pochvy, kde se z něj po tři týdny uvolňují nízké dávky hormonů. Pak je potřeba ho vyměnit. Přivítají ho hlavně ženy, kterým dělá problém, aby si každý den vzpomněly, že si musí vzít antikoncepční tabletu.

Článek

Výzkumy ukazují, že až 47 procent žen na ni zapomene aspoň jednou během svého cyklu. A 22 % se to podaří dokonce dvakrát nebo i vícekrát.

„Jedna vynechaná pilulka obvykle velké riziko otěhotnění nepředstavuje,“ říká Vladimír Dvořák, prezident České gynekologické a porodnické společnosti. „Většinou může jen trochu zvýšit pravděpodobnost špinění nebo nepravidelného krvácení během cyklu. Dvě a více zapomenutých tabletek už nebezpečí nežádoucího otěhotnění zvyšují poměrně významně.“

Nevypadne ani při vášnivé souloži

Řada žen měla obavy, jestli jim pět centimetrů velký kroužek nemůže vypadnout, a to hlavně při souloži. Při klinických zkouškách se to však nepodařilo ani párům, které se milovaly hodně divoce. „Kroužek je měkký, poddajný a ženy s ním nemívají pocit cizího tělesa v pochvě,“ říká doktor Dvořák.

Zavádí se velice jednoduše. Zvládne to i neškolená začátečnice. Opře se o stěny vagíny a částečně tam zmizí pod řasami sliznice. Žena se tři týdny nemusí o nic starat.

Z kroužku se uvolňují hormony, které se přes stěnu pochvy dostanou do krevního oběhu. Po třech týdnech ho žena vyndá, odmenstruuje a nasadí si další. Pokud chce menstruaci vynechat, zavede si hned kroužek nový.

Spolehlivý jako pilulka

Spolehlivost antikoncepčního kroužku je stejná jako u hormonálních pilulek. „Výhodou je nepřetržité uvolňování hormonů, jejich stabilní hladina v krvi a tedy možný nižší výskyt některých nežádoucích účinků, jako je třeba zmíněné špinění během cyklu,“ říká doktor Dvořák.

Cena nové antikoncepce (balení se třemi kroužky stojí asi 1000 Kč) je přibližně srovnatelná s antikoncepční náplastí a tříměsíční dávkou dražších pilulek.

Nitroděložní tělísko bez rizik

Nitroděložní tělísko s hormonem je velice spolehlivé. Díky tomu, že hormony působí zejména lokálně, v děloze, jsou u něj vzácné vedlejší účinky. Časté je jen nepravidelné špinění či krvácení, zejména v prvních měsících po zavedení.

„Tuto antikoncepci mohou užívat i kuřačky nad 35 let, které většinu jiných metod užívat nesmějí,“ říká doktor Dvořák. Její nevýhodou se zdá být pořizovací cena: kolem 6000 Kč.

Dobré počtářky však rychle zjistí, že měsíčně to dělá zhruba stokorunu, což je cena levných antikoncepčních pilulek. Tělísko lze pořídit i na splátky.

Drží i v bazénu

Hormonální náplasti, u kterých se účinné látky vstřebávají přes kůži, účinkují sedm dní. Pak si žena musí nalepit náplast novou. Řada z nich se obávala, že jim při sportu, v sauně, v bazénu nebo při vášnivém milování náplast spadne. Zbytečně.

Je třeba jen dávat pozor, aby si ji nenalepily na mokrou, zpocenou nebo mastnou kůži případně pleť ošetřenou krémem, který vsakuje.

Injekce eliminují menstruaci

Antikoncepční injekce chrání ženy před otěhotněním minimálně tři měsíce. U velké části uživatelek blokují menstruaci a s ní i křeče a bolesti, které část žen při měsíčkách trápí.

Zádrhel může být v návratu k normální menstruaci. Jako jednu z mála hormonálních antikoncepcí je mohou využívat kojící ženy. Při dlouhodobém užívání je rizikem možný úbytek kostní hmoty.

Klid na tři roky

Podkožní implantát se zavádí při lokálním znecitlivění pod kůži, obvykle na vnitřní straně paže, blízko předloktí. Hormony se z něj uvolňují tři roky. Poté je třeba implantát vyjmout.

Další metody antikoncepce

Kroužek samozřejmě není jediným druhem antikoncepce pro zapomnětlivé. K těm patří také:

* nitroděložní systém, z něhož se po dobu pěti let uvolňuje hormon ze skupiny gestagenů, který působí hlavně lokálně,

* podkožní implantáty na dobu tří let,

* hormonální injekce účinkující tři měsíce,

* náplasti, které si žena mění každý týden.

Vedlejší účinky nebývají u této antikoncepce časté. Nejčastější je nepravidelné špinění nebo krvácení. I u ní dělá některým ženám problém pořizovací cena (kolem 4800 Kč se zavedením)

Reklama

Související témata:

Související články

Téměř polovina žen zapomíná na antikoncepci

Až polovina žen si občas zapomene vzít antikoncepční pilulku. Mohou nechtěně otěhotnět, nebo mít kvůli výpadku hormonů zdravotní obtíže, jako je špinění mimo...

Výběr článků

Načítám