Hlavní obsah

Menstruační cyklus ovlivňuje rizika zranění

Novinky, Famous
LONDÝN

Menstruační cyklus neovlivňuje pouze změny v náladách ženy. Britští vědci si všimli, že kolísající hladina hormonů má vliv také na svaly a šlachy, takže v různých fázích měsíce jsou ženy odlišně náchylné ke zraněním. Největší riziko představuje pro ženu v tomto ohledu přesně prostřední fáze cyklu.

Článek

Svaly i šlachy v polovině menstruačního cyklu bývají velmi uvolněné a hrozí zlomeniny a další vážná zranění, na konci období pak znovu ohrozí změněná hladina hormonů vazy a svalové úpony. V kritickém období by si ženy neměly plánovat žádné náročné fyzické aktivity ani jiné činnosti, které by mohly ohrozit jejich zdraví zraněním.

Uprostřed menstruačního cyklu hladina ženského pohlavního hormonu estrogenu dramaticky klesne, následkem toho se výrazně sníží síla a odolnost svalové tkáně a šlach. Na konci cyklu se naopak zvýší hladina hormonu relaxinu, aby se otevřelo děložní hrdlo a mohlo dojít k menstruaci. Zároveň však dojde ke snížení odolnosti vazů.

Sportovkyně se nejčastěji zraní uprostřed menstruačního cyklu

"Existuje tady jasný vztah mezi hladinou hormonů a uvolněností úponů, což může být pro ženy nebezpečné z hlediska možného zranění," tvrdí doktor Stephen Sandler z londýnské Portland Hospital, který se výzkumem zabýval.

Britskou teorii navíc podporuje jedna studie ze Švédska, kde si odborníci všimli, že sportovkyně se nejčastěji vážně zraní právě uprostřed menstruačního cyklu.

Reklama

Související články

Při sexu se lidé mohou vážně zranit

I tak krásný akt, jako je sex může být velmi nebezpečný. Úrazy se stávají denně, nicméně o úrazech při sexu se buď vůbec nemluví a nebo naopak se šíří často...

Bolestivá menstruace může potrápit

Poruchy menstruačního cyklu jsou u žen poměrně časté. U 30 až 50% žen je menstruace spojená s bolestí, nepříjemným tlakem v podbřišku. Bolest je různé...

Výběr článků

Načítám