Hlavní obsah

Fráze, která dokáže zničit jakýkoli vztah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpora při zvládání těžkých úkolů nebo situací bývá ve vztazích obecně prospěšná. Jenže i z ní se může stát lehce dvousečná zbraň, která místo pomoci uškodí. Jedním příkladem za mnohé může být věta: „Neboj, to zvládneme.“

Foto: Envato Elements

Slova útěchy či podpory by měla být podpořena reálnými skutky, nejen sliby.

Článek

Poskytnutí naděje v náročných časech je vítáno, bohužel mnohdy se na něj nakládá více „schopností“, než vůbec má. Obzvlášť ve chvílích, kdy se pronášejí slova podpory bez smysluplné akce či činů, může místo pomoci spíše narušit důvěru a vztah jako takový - partnerský, pracovní či kamarádský.

Server Psychology Today přinesl tři příklady toho, kdy je fráze „neboj, to zvládneme“ spíše na škodu.

Falešné ujištění

Falešné ujišťování je v jakémkoli případě nevítanou podporou, obzvlášť v případě, kdy jeden z páru ví, že problémy, které jsou na pořadu dne, možná nepůjdou tak snadno vyřešit, uvádí psycholog a autor knih Jeffrey Bernstein.

Fráze, které muži potřebují od svých žen pravidelně slýchávat

Vztahy a sex

Jako příklad popisuje situaci Davida a Bridget. David, prodejce aut, který se aktuálně díky dobrým prodejům vyhřívá na výsluní, rád impulzivně utrácí. Když se tak dobře nedaří, nerad o tom mluví.

David se chce nastěhovat s Bridget do nového luxusního bytu. Přemýšlí, jak to nejlépe vysvětlit, a tak to zkouší přes peníze: „Podívej, jaké je to krásné místo, a když se nastěhujeme společně, uvidíš, kolik ušetříme. A mimochodem moje prodeje jsou v poslední době dobré.“

Bridget ovšem ví, že Davidovy měsíční výdaje jsou velké a že má dluh na kreditních kartách. David ji ovšem chlácholí: „Neboj, to zvládneme,“ což Bridget přináší dočasnou úlevu. Jenže když problémy přetrvávají a David stále neřeší finanční potíže, jeho ujištění začnou být bezvýznamná a Bridget začíná zpochybňovat upřímnost veškerých jeho slov.

Nedostatek odpovědnosti

Emily a Alex, oba lékárníci a začínající podnikatelé, se potkali na zdravotnické konferenci. Na Emily zapůsobil Alexův „upovídaný“ přístup, Alex viděl v Emily kreativního génia. Během narůstajícího přátelství vymysleli společný podnikatelský záměr - vytvořit typ virtuální platformy, která by propojila lékárníky, lékárny a pacienty. Spřádali plány, jak vše rozjet, jak být partnery ve společném podniku.

Prokrastinace: 6 tipů, jak s ní přestat

Zdraví

Jako v každém podnikatelském záměru ale museli oba stále více řešit vedle plánů a úvah i reálné důležité kroky, jako je rozpočet, průzkum trhu, propagace atd. A stále více si během toho začali všímat, že jejich přátelství - obchodní partnerství - je stále napjatější. I proto se oba zmíněným těžkým tématům vyhýbali. Místo aby čelili problémům napřímo a s odhodláním, spoléhali na prázdné sliby druhého o vyřešení - aniž by se aktivně oba zapojili.

Selhání komunikace

James a Tony, dlouholetí kamarádi, které spojuje láska k softballu, se nadšeně ujali úkolu zorganizovat ligu ve své čtvrti. Když se však ponořili hluboko do celého procesu, začala se jim dříve zcela bezproblémová komunikace dost rozpadat.

James, pečlivý plánovač, trval na dodržování logistiky a harmonogramu, zatímco Tony, který volil uvolněnější přístup, často říkal: „Neboj, to zvládneme.“ Protichůdné názory brzy eskalovaly ve vášnivé debaty ohledně všeho - od sestavování týmů až po plány her. Oba se tak rozhádali, že i na otázky okolí ohledně čehokoli odpovídali až uraženě ve stylu: „Nevím, zeptejte se Tonyho (Jamese).“

Záhy se tak dostali kvůli neschopnosti důkladné komunikace do situace, kdy si najednou oba nebyli zcela jisti, zda jejich rozdílné pohledy na vedení ligy zcela nezničí jejich dlouholeté přátelství.

Co si z toho vzít

V zásadě platí, že nabízení jistoty a optimismu je přínosné v každém partnerství - je ale třeba, aby oba partneři podpořili svá slova činy a úsilím. V opačném případě tvrzení „neboj, to zvládneme“ postupně nahlodá důvěru, komunikaci i zodpovědnost, což nakonec povede ke kolapsu samotného partnerství.

Každodenní návyky, které pomalu a jistě narušují důvěru ve vztahu

Vztahy a sex

Když vás partner neustále ze všeho obviňuje

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám