Hlavní obsah

Časté posedlosti a mánie, které jsou běžnější, než si myslíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být něčím posedlý a trpět mánií dnes není nikterak výjimečné. Nemusí se totiž jednat o nic špatného, natož závažného. Pokud tedy neovlivňují váš každodenní život, nezpůsobují vám úzkost a dokážete posedlosti a mánie ovládat.

Foto: Profimedia.cz

Posedlost užíváním léků

Článek

Mánie je vrtošivý a někdy extravagantní zájem o určité téma. V populární kultuře lidé spojují maniakální chování s dodržováním určitých přísných zásad chování a odolností vůči změnám. Mániím a obsesím se však lze vyhnout.

Mánie obecně nezpůsobuje žádné problémy kromě možné ztráty času. Ale co se stane, když se starosti a koníčky změní v posedlost?

Lidé si často mylně myslí, že mánie a posedlost jsou v podstatě jen synonyma, tedy že se jedná o úplně to samé. Mánie ale ve skutečnosti odkazuje na nadměrně euforický a bezmyšlenkovitý stav mysli. Manické chvíle tak v podstatě může zažívat úplně každý.

U posedlosti ale již jde o neúměrné až chorobné zaujetí něčím nebo někým. Člověka pohlcují vtíravé myšlenky, kterých se jen tak nedokáže zbavit. Podívejte se na některé z nich.

Činnosti, které se snadno promění v posedlost či závislost

Zdraví

Glazománie

Glazománie je neobvyklá posedlost či fascinace vytvářením seznamů, a to úplně o všem a na vše. Například seznam denních úkolů, míst, kam jít, nebo klíčových frází, které je třeba říci v určitou dobu.

Posedlost seznamy některým lidem pomáhá cítit se organizovaně. Je ale důležité rozlišovat mezi nadšením pro seznamy a jinými poruchami, jako je obsedantně-kompulzivní porucha (OCD) nebo obsedantně-kompulzivní porucha osobnosti (OCPD).

V případě OCD určitá obsese (posedlost) nutí člověka vyvinout kompulzivní chování ke snížení úzkosti. V tomto kontextu se seznamy mohou ve skutečnosti stát strategií k zastavení nutkání. Například zaškrtnutím položky „zavřít dveře“ na seznamu jedinci umožní, že nemusí chodit opakovaně kontrolovat dveře, že jsou zavřené.

U OCPD lidé mohou být sice posedlí seznamy a organizací, ale v reálu zanedbávají hlavní cíl samotného seznamu.

Obě tyto poruchy již významně narušují život lidí, což je odlišuje od glazománie.

Farmakománie

Jedná se o posedlost užíváním léků v situacích, kdy to není zapotřebí. Často tak bývá tato posedlost úzce spjatá s hypochondrií. Jedinci pak mohou užívat nadměrné množství léků v domnění, že jim pomohou zlepšit zdraví, přestože žádnými zdravotními problémy netrpí.

Ve spojení s hypochondrií nicméně může dojít i k opačnému efektu, tedy k silnému odporu k užívání léků, a to ze strachu z vedlejších účinků.

Kathisománie a klinománie

Existují různé posedlosti související s různými aspekty odpočinku, jako jsou ležení, sezení či spánek. Ačkoli se všechny zdají velmi podobné, jsou mezi nimi drobné rozdíly.

Kathisománie je posedlost sezením, kdy jedinci mají nepotlačitelné nutkání sedět. Někdy to může být i důvod, proč někteří lidé nechtějí v hromadné dopravě pustit sednout starší lidi či těhotné apod.

Klinománie je posedlost ležením a život jedince se tak točí kolem ležení v posteli.

Tanorexie

Lidé s touto obsedantní chorobou jsou posedlí tmavým odstínem pleti. Pokud by nebyli opálení, necítili by se dostatečně krásní a schopní normálně fungovat. Bohužel i kvůli často nezodpovědnému chování jsou právě tito lidé více ohrožení předčasným stárnutím i rakovinou kůže.

Tato posedlost bývá často spjatá s dysmorfickou poruchou, kdy lidé považují bílou pleť za nedokonalost svého těla.

Když se z koníčku stane posedlost

Vztahy a sex

Jak může nadměrné cvičení narušit duševní zdraví

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám