Hlavní obsah

Věřící čekají druhé Velikonoce se značným omezením bohoslužeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoce jsou velmi oblíbené křesťanské svátky spjaté s umučením a vzkříšením Ježíše Krista. Pro křesťany je tak tento čas spjat s průvody a zejména bohoslužbami, které v letošním roce budou opět poznamenány pandemií koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Počet účastníků bohoslužeb je stále omezen na deset procent kapacity kostela k sezení.

Článek

Účast na bohoslužbách bude omezená a jejich podobu poznamenají protiepidemická opatření. Vedení tuzemské katolické církve doporučuje vynechat jinak obvyklé průvody. Nebude se konat také tradiční obřad mytí nohou na Zelený čtvrtek. Lidé v kostelích budou muset mít respirátor a dodržovat rozestupy.

V omezeném počtu se mohou účastnit i noční vigilie, mnohde ale doporučují sledovat velikonoční obřady v televizi či na internetu.

Jaká budou platit omezení

Počet účastníků bohoslužeb je stále omezen na deset procent kapacity kostela k sezení, platí také zákaz hromadného zpěvu s výjimkou sboru nebo zpěváků na odděleném místě.

Velikonoční tradice stavění božího hrobu se dochovala v jihočeských Doudlebech

Velikonoce

Lidé budou muset také slavit Velikonoce co nejblíže místa svého bydliště. Podle nařízení vlády platí zákaz opouštět okres, ve kterém má člověk trvalé bydliště. Vláda zatím neavizovala, že by se toto omezení mělo zmírnit.

Ve zmíněném režimu se mohou věřící zúčastnit obřadů, které se budou konat v areálu Pražského hradu. Ten je jinak kvůli opatřením zavedeným proti šíření koronaviru uzavřený. Lidé budou moci do areálu Hradu vstupovat branou z Hradčanského náměstí na čtvrtém nádvoří vždy 30 minut před začátkem bohoslužby. Vigilie na Bílou sobotu začíná ve 20:30.

Recepty na velikonoční jidáše: kynuté, medové, nekynuté a bezlepkové

Velikonoce

Platí také zákaz nočního vycházení od 21:00. Pro čas velikonoční vigilie, která se koná ze soboty na neděli, mohou věřící využít výjimku ze zákazu, kterou je návrat do místa bydliště, začne-li bohoslužba před 21:00. Také během této bohoslužby bude v chrámech omezený pohyb – oheň se bude žehnat u vstupu do kostela a zúčastní se ho jen kněží a ministranti.

Květná neděle

Neděle 28. března je poslední postní nedělí, květnou či pašijovou. Připomíná vjezd Ježíše do Jeruzaléma, při bohoslužbách se předčítá zpráva o jeho umučení, tedy pašije.

Druhý název svátku je odvozen od květů, jimiž bývají kostely vyzdobeny a které mají připomínat palmové větve, jimiž lid vítal Ježíše. V českých zemích se k tomuto účelu užívá vrbových větviček s částečně rozvitými pupeny, tedy kočiček.

Tradičně se věřící do kostela na květnou neděli vydávají v průvodu, ten letos nebude.

Květná neděle oslavuje příjezd Krista do Jeruzaléma

Velikonoce

Změny se týkají i hlavních ceremonií během Velikonočního tridua, tedy třídení, které letos začíná večer ve čtvrtek 1. dubna a končí v neděli 4. dubna. Na Zelený čtvrtek kromě vynechání obřadu mytí nohou bude také vynechán průvod.

Památka umučení Ježíše Krista na Velký pátek má být jako loni opět rozšířena o přímluvu, kdy tradičních deset proseb doplní jedenáctá za lidi stižené pandemií.

Česká biskupská konference také doporučuje, aby s ohledem na místní podmínky a aktuální nařízení vlády kněží během velikonočního tridua ponechali kostely otevřené k soukromé modlitbě.

Změna času: Kdy a proč se střídá zimní a letní čas?

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám