Hlavní obsah

Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst

Na Popeleční středu začíná věřícím čtyřicetidenní půst, jehož smyslem je duchovní očista. Končí tak čas masopustu, který začal v lednu na Tři krále. Kněží na Popeleční středu udělují lidem takzvaný popelec, tedy znamení kříže popelem na čelo. Přijetí popelce je znamením kajícnosti převzatým z biblické tradice.

Foto: Profimedia.cz

Kněží na Popeleční středu udělují lidem takzvaný popelec, tedy znamení kříže popelem na čelo.

Článek

Popeleční středa a Velký pátek jsou v katolické církvi jedinými dny přísného postu. Dospělí věřící, pokud nejsou nemocní, se v tento den mohou pouze jednou najíst do sytosti. V roce 2021 připadá na 17. únor.

Na Popeleční středu žehná kněz při bohoslužbě popel připravený z jívových ratolestí požehnaných v předchozím roce při obřadech Květné neděle. Poté uděluje věřícím popelec: každého označí popelem na čele a řekne při tom: „Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš“ nebo „Obraťte se a věřte evangeliu“.

Název popelec pochází z 10. století, kdy se udílel kajícníkům na znamení pokání. Od 11. století byl popelec udělován v tento den již všem věřícím.

Velikonoce: Zvyky, tradice i termín svátků a kdy jsou velikonoční prázdniny

Velikonoce

Letos udělování popelce komplikuje epidemie nemoci covid-19. Vzhledem k platným opatřením proti koronaviru je omezený počet účastníků mší. V Plzeňské diecézi, která zahrnuje Plzeňský a Karlovarský kraj, proto budou kněží udělovat popelce u dveří téměř 30 kostelů. Biskup Tomáš Holub vyzval všechny lidi, aby si pro starý symbol přišli.

Přerušovaný půst, jak na něj a čeho se vyvarovat

Zdraví

„Jsem přesvědčený, že je doba mimořádná a že v mimořádné době už slova nehovoří tak, jak by měla. A že to, co mnohem více hovoří, jsou symboly. Z toho důvodu bych chtěl nabídnout tenhle symbol, který je prastarý a podle mě nesmírně silný, všem lidem bez toho, že by to bylo spojeno s nějakým kázáním,“ uzavřel Holub.

Masopust - svátek bujarého veselí a dobrého jídla

Styl

Reklama

Související články

Čtyři jednoduché recepty na postní období

Postní doba začíná vždy středou, která připadá na 46. den před Velikonocemi. Následuje 40 dní půstu do velikonočních svátků, k nimž se přidává ještě šest...

Výběr článků

Načítám