Hlavní obsah

Velikonoce v Praze nabízí tradiční trhy a akce pro děti i dospělé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pomlázkou nemusíte do skanzenu nebo na náves. I Praha vám vyčaruje sváteční atmosféru, ať už mezi historickými domy, nebo na svých rustikálních okrajích. Krom tradičních trhů se můžete těšit na akce pro dospělé i pro děti, a protože se během dní svátků mnozí Pražané rozutečou do světa, jsou akce rozloženy do celého velikonočního období.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kam na velikonoční trhy v Praze?

Trhy na čtyřech pražských náměstích vám nabídnou nejen kraslice a pomlázky, ale i další originální výrobky: keramiku, ubrusy, dečky a k tomu samozřejmě na těle i na duchu posilující potravu od perníků a mazanců až po klobásy. A protože jsme v Čechách, rozlévat se bude i pivo. Gastronomické požitky doplní i kulturní program, který i v tom největším kosmopolitovi probudí radost z národních tradic.

Staroměstské náměstí

16. března až 7. dubna

  • každý den se můžete těšit na hudební vystoupení, vybrané dny i na velikonoční dílničky
  • občerstvení je ve formě tradičních pochutin - klobás, perníčků, vajíčkové pomazánky, mazanců, ale i zeleného piva

Václavské náměstí

16. března až 7. dubna

  • probíhají ve spodní části náměstí
  • krom dvou dnů po Velikonočním pondělí vystupují každý den folklorní a tradiční kapely

Mariánské náměstí

15. března až 7. dubna

  • nachází se před Novou radnicí a městskou knihovnou na Mariánském náměstí
  • součástí budou originální výrobky sociálních podniků a neziskových organizací

Náměstí Míru

16. března až 1. dubna

  • občerstvení ve formě tradiční české i mezinárodní kuchyně, ke svlažení a povzbuzení bude moravské víno
  • součástí trhu bude i prodej květin a keřů

Velikonoční akce

Mezi všemi póly Prahy se během velikonočních týdnů rozehrají divadla, rozestaví se stánky trhů a rozjedou workshopy. Velikonoce se přirozeně spojí s oslavou jara a na akcích je samozřejmě myšleno i na nejmenší, pro které je připraven nadstandardní program.

Sobota 23. března

  • Ve Kbelích v centrálním parku ve 14:00 vynesou Moranu a divadélkem, soutěžemi a dílnami uvítají jaro. Součástí jsou i prodejní trhy.
  • Od 12:00 proběhne velikonoční program a trhy na Zbraslavi U Malé řeky. V dílnách se účastníci naučí vyrábět velikonoční dekorace, malovat kraslice nebo péct tradiční beránky.
  • Na zámku ve Ctěnicích jsou připraveny jak pomlázky a kraslice, tak i výroba perníčků. Děti se mohou těšit na venkovní hru Hledání velikonočního zajíčka. Za 100 Kč jsou připraveny prohlídky zámků a kočárovny v 13:00, 14:30 a 16:00.

Neděle 24. března

  • V Kočárovně chvalského zámku v Horních Počernicích můžete navštívit velikonoční dílnu, kde vás lektorka Lucie Bernarová naučí zdobit a malovat vajíčka a vyrábět další sváteční dekorace. Vstup stojí 50 Kč a akce trvá od 10:00 do 17:00.

Velikonoce 2024

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.

Pondělí 25. března

  • Středisko volného času Jednička v Truhlářské ulici nabídne dílničku pro děti od 15:00 do 17:00 - zdobení vajíček a výrobu dekorací. Na akci je potřeba hlásit se do 21. března a poplatek je 50 Kč.

Úterý 26. března

  • Středisko ekologické výchovy v Hostivaři Toulcův dvůr má pro děti nachystané Velikonoční putování. Na venkovní stezce je připraveno připomenutí tradičních velikonočních zvyků, na programu je ale i velikonoční hra, pletení pomlázek a výroba svátečního přání. Akce trvá od 16:00 do 18:00 a vstupné na dítě činí 150 Kč.

Čtvrtek 28. března

  • Na Zelený čtvrtek bude na velikonoční bohoslužbě od 19:00 v kostele Panny Marie Vítězné, nejvíce známé Pražským Jezulátkem, připomenuta Ježíšova poslední večeře s učedníky.

Na Zelený čtvrtek se Ježíš loučil s apoštoly. Začíná hlavní část křesťanských Velikonoc

Velikonoce

Pátek 29. března

  • Na Velký pátek jsou otevřeny nejen obchody, ale i galerie a muzea.
  • Nejen šotouši (lidé, kteří si libují ve veřejné dopravě) ocení, že si uplést pomlázku a nabarvit vajíčka můžete v Muzeu městské hromadné dopravy. Akce sama je zdarma, ale za běžné vstupné si můžete prohlédnout luxusní kolekci historických vozů a vypraveny budou i historické vozy tramvaje na linkách 41 a 42 a i nostalgická autobusová linka K v autentické Karose.

Velký pátek není jen dnem tichého rozjímání, ale i kouzel a zázraků

Velikonoce

Neděle 31. března

  • Kostel na lodi je… doslova kostel na lodi. Předělaná nákladní loď už od roku 2012 slouží nejen jako chrám páně, ale její součástí je i bar a pódium. Kotví v Holešovickém přístavu v ulici V přístavu. O velikonoční neděli je ní nachystán speciální program a i nějaké to grilování.

Velikonoční neděle je oslavou nového života. A také dnem plným dobrého jídla

Velikonoce

Pondělí 1. dubna

  • Výjimečně otevřeno budou mít na sváteční pondělí objekty Národního muzea a Muzea města Prahy.
  • Speciální program chystá pro návštěvníky i svou zvěř Zoo Praha. V rámci speciálních komentovaných krmení dostanou zvířata ke smyslovému obohacení velikonoční ozdoby - některá k snědku, jiná k očuchání a ty dovádivější druhy ke hře. A jelikož pražská zoo obnovila chov oblíbených kapybar, můžete navštívit jejich krmení od 11:00, ale v akci uvidíte i hada vejcožrouta a kočku manul, která si získala lásku internetu pro svůj zakaboněný výraz.

Velikonoční pondělí a jeho tradice: Pomlázka má přinést mládí, rozhodně ne modřiny

Velikonoce

Sobota 6. dubna

  • Pašijové hry vypráví o utrpení a smrti Ježíše Krista a někdy zobrazují i jeho zmrtvýchvstání. Populární byly zejména ve středověku, ale na některých místech, jako v Hořicích na Šumavě, se hrají dodnes. Před pražskou Loretou je můžete spatřit od 15:00. Krom zbraslavských farníků, ochotníků a i několika profesionálních herců zahraje i sama loretánská zvonkohra.

Co lze ještě navštívit během velikonočních týdnů?

V sobotu 23. března pražská zoo slavnostně zahájí sezonu. U nové mongolské expozice vystoupí mongolští hudebníci, zahrají a zatančí správně brazilsky energizující Tam Tam Batacuda a představen bude i nový ptačí druh.

V Botanické zahradě v Troji si jednak můžete užít rozpuk přírody, ale i výstavu tropických rostlin ve skleníku Fata Morgana. Její součástí je i prodej některých kousků. Otevřeno je, včetně Velikonočního pondělí, až do 19:00.

A pro milovníky něčeho extrémnějšího až do 14. dubna sebou točí, kroutí a padají atrakce matějské pouti na Výstavišti.

10 velikonočních koled pro malé i velké

Velikonoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám