Hlavní obsah

Zatímco většina žen touží po velkých prsou, Zdeňka chtěla pravý opak. Dnes má přesně taková, jaká si vysnila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paní Zdeňka měla vždy velká prsa. Ta ji omezovala při sportu, ale i při výběru oblečení již od dospívání. S přibývajícími roky k tomu přibyly i další problémy, jako hrbení se či bolest zad. Jelikož se ale celý život bála operací a injekcí, trvalo jí téměř pětadvacet let, než se rozhodla s tím něco dělat.

Foto: archív paní Zdeňky

Po zmenšení prsou se paní Zdeňka cítí mnohem lépe.

Článek

Zatímco mnohé ženy většinu dospělého života touží po větších ňadrech, jiné by udělaly cokoliv, aby jejich prsa byla menší. Stejně jako dnes dvaačtyřicetiletá Zdeňka, které trvalo spoustu let, než našla odhodlání vyhledat odborníky a své velké trápení vyřešit.

„Spoustu let jsem netoužila po ničem jiném než si konečně ulevit, nehrbit se, nenosit dvě podprsenky při sportu a necítit se stále jako v kazajce. Chtěla jsem si užívat sport bez bolesti. A taky mít možnost vyrazit někam mezi lidi bez podprsenky,“ svěřuje se Novinkám paní Zdeňka.

Vzhledem k tomu, že se ale celý život bála injekcí i operací, bylo pro ni dlouhá léta nepředstavitelné podstoupit plastickou operaci. Odhodlala se k tomu, až když oslavila své čtyřicáté narozeniny. Předcházela tomu ale nejprve konzultace, kde jí plastický chirurg nejprve musel zodpovědět všechny její otázky. Sama přiznává, že jich měla opravdu hodně a dodnes si váží trpělivosti, kterou s ní lékař měl.

Nechte si na ně sáhnout aneb Když dotek zachraňuje život

Zdraví

Když přišel den D a Zdeňka se chystala na zákrok, cítila velkou nervozitu. Bála se možných komplikací i toho, že se jí třeba výsledek nebude líbit. Uklidnil ji až profesionální přístup personálu na klinice.

„Paní Zdeňka na naši kliniku přišla s požadavkem na zmenšení prsou. Byla typickou klientkou takové operace. Prsa měla pokleslá s lehkou asymetrií. Nejen, že ji velká prsa omezovala při sportu, navíc i zatěžovala páteř. Z toho důvodu byla redukční mammaplastika velkým přínosem nejen po estetické stránce, ale především po té zdravotní,“ vysvětluje lékař Michal Puls z pražské pobočky Medicom Clinic.

Foto: Medicom Clinic

Před samotnou operací absolvovala paní Zdeňka konzultaci, při které jí plastický chirurg Michal Puls vše podrobně vysvětlil.

Při samotném zákroku lékař paní Zdeňce nejprve podle nákresu zredukoval kožní kryt, posunul dvorce do zvýšené polohy a nakonec vymodeloval nový tvar poprsí. Z levého prsu přitom odebral 180 g tkáně a z pravého 185 g, tím vyrovnal lehkou asymetrii. Operace v celkové narkóze přitom trvala 2 hodiny a vše proběhlo bez komplikací.

Rekonvalescence pak trvala tři měsíce, kdy Zdeňka nechodila do práce a hodně se šetřila. Poté postupně najela na běžný režim a začala i opět sportovat.

Čtyřnásobnou matku trápila vytahaná kůže na břiše, pomohla jí až operace

Zdraví

Podle Petrose Christodouloua, primáře Kliniky plastické chirurgie pražské Nemocnice na Bulovce, po zmenšení prsou u žen, jako je Zdeňka, dochází nejen k většímu sebevědomí, ale i obrovské úlevě po zdravotní stránce. Málokdo si totiž uvědomuje, jak jsou velká prsa obrovskou zátěží především pro páteř.

Než se Zdeňka poprvé podívala do zrcadla, byla trochu ve stresu, nedovedla si představit, co vlastně uvidí. „Bála jsem se podívat, dotknout se. Raději jsem zavřela oči. Když jsem je pak otevřela, byla jsem v rozpacích, protože otoky způsobovaly různé asymetrie,“ popisuje Zdeňka první chvíle.

Lékař ji ale upozornil, že je to zcela normální. A že výsledek může zhodnotit po dvou měsících. „A měl pravdu – den za dnem se to zlepšovalo a teď jsou moje nová prsa boží,“ říká s úsměvem Zdeňka.

Foto: Medicom Clinic

Před a po zákroku

Nová prsa jí neztěžují sportování, dokonce může vyrazit i bez podprsenky. A co je hlavní – líbí se sama sobě. Dnes by ostatním ženám, které o podobném zákroku uvažují, ráda vzkázala, aby neváhaly.

„Jestli po tom toužíte, udělejte to! Je to složitý zákrok, ale výsledek stojí za to. Dva měsíce rekonvalescence jsou v celém životě jen zlomek času, který rychle uteče,“ uzavírá spokojeně Zdeňka.

Článek vznikl ve spolupráci s Medicom Clinic.

Reklama

Výběr článků

Načítám