Hlavní obsah

Nechte si na ně sáhnout aneb Když dotek zachraňuje život

Rakovinou prsu u nás každým rokem onemocní více než 7000 žen a rakovinou varlat 500 mužů. Pokud všichni z nich nepodcení prevenci, pak mají velkou šanci na úplné vyléčení. Mezi úplný základ prevence přitom patří pravidelné samovyšetření prsou a varlat. Jedná se jak o vizuální kontrolu, tak několik doteků, které mají z pohledu nemocných cenu zlata. Čím dříve jsou obě onemocnění odhalena, tím je léčba snazší a úspěšnější.

Foto: Profimedia.cz

Samovyšetření lze spojit i se sexuální předehrou.

Článek

Příliš mladí na rakovinu

Mladí bez ohledu na pohlaví si často myslí, že se jich rakovina netýká, jelikož jsou mladí, žijí zdravě a nemusí tak mít důvod k obavám. Realita je ale bohužel stále častěji jiná.

Přestože například rakovinou prsu nejčastěji onemocní ženy mezi 55 a 65 lety, stále přibývá nemocných i mezi dvacetiletými a třicetiletými.

U rakoviny varlat jsou nemocní přitom zejména mezi mladými muži ve věku 15 až 40 let.

Rakovina prsu se nevyhýbá ani mužům. Jaké jsou její příznaky?

Zdraví

Samovyšetření prsou i varlat má tak skutečně smysl.

Jak na samovyšetření? 

Samovyšetření stačí provést jednou měsíčně, u žen ideálně 5. až 10. den od začátku menstruace. Nepamatujete si, kdy jste si prsa vyšetřovala naposledy? Spojte samovyšetření s jinou činností nebo zkrášlovacím rituálem, který děláte pravidelně.

Začněte tím, že si prsa důkladně prohlédnete v zrcadle. Mají pořád stejný tvar? A co když zvednete ruce nad hlavu, také vypadají stejně? Není jedno prso najednou větší? Nezměnila se kůže prsou? A nezměnil se tvar bradavek?

„Pokud pozorování dopadlo dobře, prohmatejte si třemi prsty pravé ruky celou plochu levého prsa a nebojte se trochu přitlačit. To samé udělejte i levou rukou u pravého prsa a nezapomeňte ani na okolí prsou – od klíční kosti až do podpaží a k podprsenkové rýze. A je hotovo,” upozorňuje lékařka Kateřina Vacková, zakladatelka neziskové organizace Loono.

Urologické nádory bývají velice nenápadné

Zdraví

U varlat postupujte podobně. Nejprve je vizuálně zkontrolujte, zda mají stejný tvar i velikost a nedošlo u nich k nějaké změně na kůži.

„Následně jedno varle uchopte a druhou rukou ho celé prohmatejte krouživými pohyby – palec dopředu, ukazováček a prostředníček dozadu. Zkontrolujte i spodní část varlat, prostor mezi nimi a nadvarlata. Žádná bulka ani nerovnost na povrchu? Skvělé,” dodává Kateřina Vacková.

Samovyšetření nicméně můžete spojit i se sexuální předehrou, kdy muži zkontrolují ženě prsa, a naopak žena partnerovi varlata. Nejedná se sice o úplně standardní sexuální předehru, ale vzhledem k její užitečnosti byste jí měli dát šanci.

„Podle statistik objeví přibližně třetinu nálezů právě partneři,” upozorňuje Gabriela Bartošová ze společnosti Philips.

Podrobné návody, včetně instruktážních videí, naleznete na stránkách sahejtesinane.cz.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám