Hlavní obsah

Zakysaná smetana: malý zázrak

Právo, Eva Müllerová

Používáte-li zakysanou smetanu jen na salát, děláte vážně chybu. Možnosti jejího využití v kuchyni jsou totiž daleko pestřejší. A navíc je cenná i nutričně.

Foto: Profimedia.cz

Se smetanou se dá kouzlit

Článek

Zakysaná smetana je lehce stravitelná a proti sladké také o něco méně kalorická. To však neznamená, že by v ní chyběl největší postrach redukčních diet - tuk. Zakysaná smetana mívá obvykle 10-15 procent. A právě tuk má zásluhu na jemné chuti tohoto mléčného výrobku, jejž k delikátní nakyslosti dovedou přidané kultury ušlechtilých mikroorganismů mléčného kvašení Streptococcus lactis.

Široká škála tučnosti

Na trhu ale existují i zakysané smetany s nižším procentem tuku. Samozřejmě pak také s nižším množstvím cholesterolu. Třeba Yoplait 8% jej obsahuje téměř o polovinu méně než standardní zakysaná smetana.

Kulinárním pojmem je však jejich pravý opak, totiž francouzské creme franche. Tato tuhá, pikantně navinulá zakysaná smetana se v tuku doslova topí. Obsahuje jej totiž minimálně 30 procent. Dietáři zapláčou, ale gurmeti se rozzáří.

Lehká zálivka i sametový krém

Čím víc tuku zakysaná smetana má, tím hutnější, jemnější a výraznější chuť s ní jídlo získá. Méně tučné jsou vhodné jen pro studenou kuchyni, rozumějí si hlavně se zeleninovými a ovocnými saláty.

Zakysanou smetanu s vyšším obsahem tuku lze použít i pro tepelné úpravy. Slouží ke zjemnění polévek a omáček. Za všechny třeba pikantně nakyslé jihočeské kulajdy. Zakysaná smetana by se ale měla přidávat až těsně před dokončením, když už se jídlo odstaví z plotny. Varem by se totiž srazila.

A kdo chce překvapit skutečně delikátním moučníkem, připraví z ní sametově nadýchaný krém.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbená po celém světě

Specifickou chuť hutně zakysané smetany si oblíbil snad celý svět. V Itálii se používá jako zapékací omáčka, ve Francii často nahradí majonézu v dipech k masům, v USA se zase podává k čokoládovým dezertům.

Asi nejvíc si na ni potrpí kuchyně ruská. Objevuje se v polévkách i omáčkách, nechybí v boršči, soljance ani ve varenikách, polévají se jí syrniky, namáčejí se do ní i pirohy. Ale nejlahodnější je zakysaná smetana ve spojení s ruským kulinářským skvostem - bliny a kaviárem.

„Bliny byly horké, kyproučké a nadýchané. Vezmeš, a sapristi, když smočíš v másle, obložíš kaviárem, pokapeš hustě smetanou a pozřeš, hned ti leze další sám do úst,“ popsal kdysi tuhle lahodu slavný spisovatel A. P. Čechov. No, nesbíhají se vám sliny?

Dobře stravitelná

Se zakysanou smetanou si naše zažívání poradí lépe než se sladkou. Toho se využívá ve výživě seniorů, kteří často trpí poruchou trávení mléčného cukru a sladké mléko i smetana u nich vyvolávají značné potíže.

Navíc je tento produkt zdrojem kvalitních plnohodnotných mléčných bílkovin, vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K) a vitamínu B, stejně jako minerálních látek, především vápníku. Zakysaná smetana také příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru, která čistí celý organismus, upravuje trávení a brání zácpě či průjmu. Další výhoda spočívá v tom, že se vyrábí v několika variantách, takže si lze vybrat výrobky s různým obsahem tuku.

Zakysaná smetana 15 % (100 ml): 688 kJ, 4,9 g sacharidů, 40 mg cholesterolu.

Smetana zakysaná 11 % (100 ml): 531 kJ, 4,2 g sacharidů, 37 mg cholesterolu.

Zajímavě osvěží sladké i slané pokrmy

Sametový čokoládový dort
200 g hořké čokolády, 200 g másla, 200 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme, 200 g moučkového cukru, 75 g hladké mouky, 4 vejce
1. Ve vodní lázni rozpustíme kousky čokolády s máslem a pak vmícháme zakysanou smetanu.
2. Přisypeme cukr i mouku, rozklepneme všechna vejce (celá) a promícháme.
3. Směs nalijeme do koláčové formy a pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Tip: Už tak chutný dort bude ještě lahodnější s čerstvým ovocem a lžící zakysané smetany
Pečené houby se zakysanou smetanou (4 porce)
400 g hub (i žampiónů), 200 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme, 40 g másla, 10 plátků toastového chleba, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, sůl, pepř
1. Očištěné houby nakrájíme na plátky a zprudka opečeme na rozpáleném oleji.
2. Pak je smícháme se zakysanou smetanou, osolíme a opepříme.
3. Plátky toustového chleba opečeme, potřeme česnekem a pokryjeme připravenými houbami.
Tip: Před vmícháním zakysané smetany odstavte houby z horké plotny, smetana si zachová krémovou konzistenci.
Těstovinový salát s tuňákem a kukuřicí (4 porce)
250 g těstovin (nejlépe penne), 180 g kvalitního tuňáka ve vlastní šťávě, 200 g sterilované kukuřice, 1 bílý jogurt, 150 g zakysané smetany Yoplait (15 %), 2 lžíce majonézy, sůl, pepř, olivový olej
1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě s kapkou olivového oleje, scedíme a propláchneme studenou vodou. Kukuřici necháme okapat, tuňáka rozdělíme na menší kousky.
2. Připravené suroviny promícháme s jogurtem i zakysanou smetanou a zvýrazníme majonézou.
3. Salát osolíme, opepříme a znovu promícháme.
Tip: Vlažný i studený salát se výtečně hodí ke grilovanému masu. V lehčí variantě nahradíme majonézu zakysanou smetanou.
Karamelizované ovoce s medovou smetanou
180 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme, 1 lžička šťávy z ananasového kompotu, ovoce (jahody, ananas, hrozny apod.), 2 lžíce medu, máslo, cukr
1. Zakysanou smetanu smícháme s medem i ananasovou šťávou a dáme vychladit.
2. Ovoce nakrájíme na větší kousky, napícháme na špejli a obalíme v troše cukru.
3. Horkou pánev lehce potřeme máslem, na němž pak opečeme ovocné špízy ze všech stran, až lehce zezlátnou (cukr zkaramelizuje), hotové hned podáváme spolu s medovou smetanou.
Tip: Spojení ananasové šťávy a medu dodá po vychlazení zakysané smetaně pikantně nasládlou chuť.
Hrášková polévka se smetanou (4-6 porcí)
340 g mraženého hrášku, 1,5 l kuřecího vývaru, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 pórky, 5 lžic másla, 150 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme, 2 rohlíky
1. Očištěnou cibuli i pórek jemně nakrájíme, 6 minut smažíme na 1 lžíci másla a zalijeme vývarem.
2. Vše přivedeme k varu, pak vsypeme hrášek a povaříme.
3. Odstavíme z ohně, opepříme, osolíme, rozmixujeme a na závěr všleháme zakysanou smetanu.
4. Rohlíky nakrájíme na kostičky, s prolisovaným česnekem osmažíme na zbývajícím másle, rozdělíme na talíře a přelijeme horkou polévkou.
Tip: V létě lze polévku podávat vychlazenou s trochou sekané máty.
Recepty a foto archív společnosti Yoplait

Tipy, triky, zkušenosti

Pokud se do zakysané smetany s vyšším procentem tuku (15, 30 %) přidá trochu šlehačky a směs se krátce prošlehá, vznikne hustý, nadýchaný krém, který udrží pevnou konzistenci i několik dní.

Do horkých pokrmů je lepší vmíchat zakysanou smetanu v pokojové teplotě. Pak se v nich zaručeně nesrazí.

Zakysaná smetana s vyšším obsahem tuku učiní pokrm hutnější, takže člověka dostatečně zasytí už menší porce, a přijmete tak i méně kalorií.

Použije-li se do náplní zakysaná smetana s obsahem tuku víc než 30 %, jejich spotřeba do dezertů a rolád se o polovinu sníží.

Nechají-li se zálivka na salát či dip ze zakysané smetany odležet a vychladit, zvýrazní se i chuť přidaných ingrediencí.

Zakysaná smetana nepatří do mrazáku. Při rozmrazování se totiž výrazně změní její konzistence.

Na krémy je lepší šlehat zakysanou smetanu spolu s ostatními surovinami (například s rozpuštěnou čokoládou) ve vodní lázni. Budou pak krásně jemné.

Reklama

Související články

Pečený pstruh, který polechtá chuťové buňky

Další z možností, kterou lze nahradit tradičního kapra při slavnostní štědrovečerní večeři, je pečený pstruh. Tentokrát pro čtenáře Novinek připravil chutný...

Uzený úhoř potěší pohádkovou chutí

Vzpomenete si, jakou rybu měl kuchař Jiřík připravit pro krále a nesměl ani sousto ochutnat? A která měla tu moc, že po jejím pozření člověk rozuměl řeči...

Výběr článků

Načítám