Hlavní obsah

Tuhý versus tekutý šampon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době začaly být velmi populární tuhé šampony, které mají přírodní složení a jsou v mnoha ohledech šetrnější k životnímu prostředí. Ne vždy ale vyhovují každému a stejně jako všechny ostatní kosmetické přípravky mají své plusy a minusy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O tuhých šamponech je hovořeno jako o alternativě k běžným tekutým šamponům. Měly by být přirozeněji zpracované, s méně agresivními složkami pro pokožku a bez použití plastů. Přestože většina těchto šamponů je vyrobena z přírodních složek, jako je bylina Cyclea peltata nebo další esenciální oleje, mohou obsahovat i chemikálie, např. parabeny (konzervační látky), sulfáty a silikony (pěnidla).

Je tedy zapotřebí i při výběru tuhého šamponu hledět na jeho složení. Nicméně jak ukazují průzkumy, méně přírodních tuhých šamponů je na trhu méně než těch skutečně přírodních.

Ve většině případů tak tuhé šampony při výrobě nepoužívají pěnidla ani syntetické vůně, které jsou častými viníky nejrůznějšího podráždění vlasové pokožky, lupů a alergií.

Jak chránit vlasy, nehty a pokožku před negativními dopady častého koupání v chlorované vodě

Styl

Pravda je ale také ta, že tyto přírodní výrobky generují méně pěny a mytí vlasů může být proto složitější.

Pokud ale obsahují přírodní ingredience jako kokosový olej, bylinky nebo arganový olej, vlasy zůstávají jemné a lesklé už po umytí a tudíž není zapotřebí aplikovat následně do vlasů kondicionér. Samozřejmě vždy záleží na složkách produktu a typu vlasů.

Šetrné k životnímu prostředí

Lidé po tuhých šamponech mnohdy sahají zejména kvůli jejich šetrnosti k životnímu prostředí, a to zejména kvůli tomu, že nevyžadují použití plastů a jejich výroba nevyžaduje tolik vody (málokdo si uvědomuje, že tekuté šampony jsou složené z 80 % z vody).

Ve většině případů jsou tyto šampony balené do biologicky rozložitelného obalu, kam spadá i kraftový papír.

Podle uživatelů mají tuhé šampony i delší životnost, tudíž šetří peníze. Jedna 100g cihlička s tuhým šamponem vydrží stejně dlouho jako tři stejně těžké tekuté šampony.

Další výhodou tuhých šamponů je, že je lze lépe přepravovat. Kromě toho, že jsou skladnější, nehrozí ani jejich vytečení apod.

Foto: archív firem

Mýdla s duší - Tuhý vlasový šampon s jojobovým, ricínovým olejem a levandulí, bionetta.cz, 175 Kč; Yves Rocher Green Heroes - tuhý šampon pro zdravý lesk, 259 Kč; Foamie The Berry Best - organický tuhý šampon pro barvené vlasy, 124 Kč; Lush American Cream - kondicionér, pečující jahodový dezert pro hebkost a lesk, 339 Kč; Caltha - Tuhý šampon na vlasy ořech, obzvlášť tmavým vlasům dodává přirozený tón, bionetta.cz, 130 Kč; alverde Naturkosmetik Pro Climate - tuhý šampon na vlasy Jablko, dm.cz, 139 Kč; Almarasoap - Přírodní tuhý šampon pro suché a lámavé vlasy - dry hair, bionetta.cz, 199 Kč

Mezi přednosti samozřejmě patří i fakt, že si je snadno vyrobíte doma sami.

Nevýhody tuhých šamponů

  • Na změnu si musíte zvyknout. Tuhé šampony nemají tendenci vytvářet umělou měkkost a lesk vlasů okamžitě po umytí, jak to činí ty tekuté. V důsledku toho mohou být vlasy nepříjemně lepkavé.
  • Vytváří spleti. Proces mytí tuhými šampony způsobuje třepení vlasů, zejména u lidí s vlnitými a kudrnatými vlasy.
  • Produkují méně pěny. Řada lidí je zvyklá si mýt hlavu s velkým množstvím pěny, která proces usnadňuje. Přírodní složky v pevných látkách vytvářejí méně pěny, což je zdravé, ale někdy méně účinné při mytí.
  • Vlasy mohou vypadat mastně. Při přechodu na tuhé šampony mohou vlasy vypadat mastněji a hruběji. Nakonec se ale vše vrátí do obvyklého stavu.
  • Mohou způsobit změnu barvy. Barveným vlasům je třeba věnovat vždy zvláštní péči. Výběr tuhého šamponu tak není radno podcenit.
  • Snadno se kazí a rozpouští. Vzhledem k tomu, že neobsahují konzervační látky, rychleji se kazí a při kontaktu s vodou tají. Výrobek by měl být skladován v suchu, aby nedošlo k jeho znehodnocení.

Jak často byste si měli mýt vlasy

Styl

Zlepšete zdraví svých vlasů, pokožky a nehtů

Styl

Může se vám hodit na Zboží.cz: Tuhé šampony

Reklama

Související témata:
Tuhé šampony

Výběr článků

Načítám