Hlavní obsah

To se běžně nevidí. Třeboň ukazuje uměleckou bižuterii s modely českých návrhářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třeboň

Kdo se vydá do Zámecké lékárny v Třeboni pro léky, nepochodí. Nedávno zrekonstruovaný historický dům totiž slouží umění a kultuře. Zdejší podkrovní výstavní prostor zaplnily od konce minulého roku desítky modelů od předních českých návrhářů, na kterých vyniká umělecká bižuterie z Jablonce určená především pro přehlídková mola. V podobném rozsahu se ještě očím široké veřejnosti neukazovaly. Prohlédnout si je tak jela i kamera Novinek.

Třeboň představuje uměleckou bižuterii s modely českých návrhářůVideo: Novinky

 
Článek

Pod názvem „Skleněná šatna“ se v prostoru třeboňské Zámecké lékárny představuje první velká výstava umělecké přehlídkové bižuterie z jabloneckých dílen. A to jak skleněných výtvorů, tak v menší míře i kovových.

Vystavené modely jsou průřezem tří desetiletí tvorby – od dob Jablonexu až po současný design. Bižuterie tu ve třech místnostech zdobí téměř padesátku originálních oděvů od českých návrhářů.

„Výstava je svým způsobem unikátní, protože nikdy nebyla prezentovaná v takovém rozsahu a v takovém množství. Je to něco, co vzniklo v podstatě pro zahraniční trhy a módní přehlídky vývozové jablonecké bižuterie,“ říká ředitelka Zámecké lékárny Lenka Želivská.

Foto: Michaela Bartošová

Ukázka modelů z výstavy v Zámecké lékárně

Česko má další zápis na seznamu UNESCO, ruční výrobu skla

Domácí

„Kdo se přijde podívat, tak uvidí věci, které nemohl nikdy předtím vidět takto pohromadě. Vždycky byly určené na konkrétní přehlídky a potom zamčené někde v depozitáři. Vystavovaly se buď samostatně, nebo jen části modelů, případně ta samotná bižuterie, ale nikdy takto dohromady,“ přibližuje Želivská.

Na výstavě jsou k vidění rozměrné společenské róby, orientálně laděné oděvy i romantické či naopak extravagantní šaty. Na každém modelu se jablonecká řemeslná tvorba představuje trochu odlišně.

Jednou je bižuterií posetý celý živůtek, jindy je perličkami na látce vyšitý květ nebo podoba zvířete. Kromě řady obdivuhodných výšivek a nášivek jsou figuríny ozdobené také lesklými nákrčníky, řetízky, náramky či doplněné bižuterními kabelkami a opasky.

Dají se nosit?

„Jsou tady dva typy vystavovaných předmětů, jedním je zápůjčka z jabloneckého Muzea skla a bižuterie, to jsou ty starší modely. A potom jsou to novější modely, které představují mladé designéry i sklářské školy a nové trendy, které se každý rok obměňují,“ vyjmenovává ředitelka.

Foto: Michaela Bartošová

Model od firmy Lucid

Oděvy pak pocházejí z ateliérů módních návrhářů jako třeba Beata Rajská, Natali Ruden, Josef Ťapťuch či E.daniely.

„Třeba teď stojíme u šatů, které patří mezi ty novější kolekce, je to kovová bižuterie od firmy Lucid. Jsou to šaty, které by se daly nosit i běžně, i když jsou přece jen trošičku těžší, ale není to zas taková extravagance,“ ukazuje Želivská na verzi malých černých doplněných sítí s kovovými motýly a květy.

Foto: Michaela Bartošová

Šaty s přehozem ze skla

V protikladu k nim stojí třeba dlouhé zelenkavé společenské šaty. „Jsou těžce nositelné, protože mají přehoz přes ramena ze skla, který je těžký a nepraktický. Jsou to šaty určené pro výstavnictví, reprezentaci, krásu. Autorem je Misamo a Jiřina Tauchmanová,“ představuje druhý vybraný model.

Jako třetí příklad volí výrazné červené šaty s doplňkem, který prý sluší především ženám a dívkám se štíhlým krkem. „Tyto šaty byly inspirovány zpěvačkou Madonnou, díky tomu nákrčníku, který ona nosila na turné v době své největší slávy. Autorem je E.daniely.“

Foto: Novinky

Červené šaty s nákrčníkem

Čeští designéři, kteří bojují za udržitelnější módu

Styl

Nejsou na prodej

A jak vůbec Želivskou a její tým napadlo přivést do Třeboně ukázky jabloneckého sklářského řemesla ve spojení s modely šatů?

„Úplnou náhodou,“ směje se ředitelka. Aby rozšířila sortiment zdejšího obchodu s uměleckými suvenýry, jela vybrat nové kousky do Jablonce nad Nisou. V jedné z tamních prodejen ji zaujaly vystavované extravagantní modely a uvažovala o jejich koupi.

„Ale paní prodavačka nám řekla, že nejsou na prodej, že to jsou věci určené pouze pro reprezentaci. Tak jsme jí řekli, že jim je chceme vystavit v Třeboni,“ vypráví, jak to všechno začalo.

Foto: Novinky

Detail na jedné z figurín

Výstavu připravovali zhruba rok a spolupracovali na ní se Svazem výrobců bižuterie a již zmiňovaným Muzeum skla a bižuterie v Jablonci.

„Do konceptu Zámecké lékárny to zapadá. Je to české sklo, které bylo i tady v pohraničí, je to česká práce, české umění. Mělo obrovský věhlas po celém světě a říkalo se mu ‚rodinné stříbro‘, i tohle je důvod, proč ho tady máme,“ vysvětluje svůj pohled.

Koncept ruční výroby a originality podle ní souzní i s myšlenkami Petra Voka z Rožmberka. Právě tento český šlechtic totiž nechal dům, ve kterém Zámecká lékárna sídlí, roku 1608 postavit jako svou kunstkomoru, obrazárnu a knihovnu.

„Byl velký podporovatel umění a filantrop, měl rád kulturu. Všechno, co tady děláme, děláme v duchu toho, jak žil, a v duchu jeho myšlenek,“ uzavírá Želivská.

Pokud si chcete výstavu Skleněná šatna prohlédnout i vy, čas máte do 31. května.

Foto: Michaela Bartošová

Výstava je složená z téměř padesáti modelů.

Historie módních přehlídek umělecké bižuterie:

  • Módní přehlídky mají v Jablonci nad Nisou tradici od roku 1959, kdy se konala první celostátní výstava československé bižuterie.
  • První mezinárodní výstava se uskutečnila v roce 1965 na výstavišti v centru města a měla velký úspěch.
  • Organizace módních přehlídek se později ujala exportní společnost Jablonex, která vytvořila nový koncept vycházející z potřeb marketingu na významných trzích.
  • Do tvorby modelů se zapojili známí oděvní návrháři jako např. Josef Ťapťuch, salon E.daniely, Beata Rajská a další. Bižuterní doplňky tvořili přední designéři výrobců pod vedením Jiřího Šebesty.
  • Jejich práci mohli obdivovat zákazníci po celém světě, např. v USA, Kanadě, Velké Británii, Číně, Indii, Rusku či Thajsku.
  • V roce 2009 holding Jablonex zanikl a prezentace se ujal Svaz výrobců skla a bižuterie.
  • V následujícím roce vytvořil koncept módních přehlídek Made in Jablonec, na kterých spolupracují módní salony, oděvní školy, bižuterní firmy, umělecké školy a designéři.
  • Tvůrci mívají volnou ruku, jsou vázaní pouze tématem stanoveným na daný rok. Výsledkem bývají desítky modelů, které jsou součástí velké módní přehlídky s premiérou vždy v lednu.
  • Za 12 let bylo takto vytvořeno více než 700 unikátních modelů, které prokázaly umění i vysokou řemeslnou úroveň tvůrců.

Zdroj: Zámecká lékárna Třeboň

Mrakodrapy i řízek s bramborovým salátem. Muzeum v Jablonci vystavuje přes tři tisíce vánočních ozdob na jednom místě

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám