Hlavní obsah

Česko má další zápis na seznamu UNESCO, ruční výrobu skla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čeští skláři s píšťalou a brusiči a rytci skla slaví velký úspěch. Ruční výroba skla, které se v Česku stále věnují stovky sklářských hutí a ateliérů, se dostala na seznam nehmotného dědictví UNESCO. O zápisu se rozhodlo ve středu před druhou hodinou českého času v africké Botswaně, kde se sešel mezinárodní výbor schvalující nové kulturní statky pro prestižní seznam.

Oslava zápisu ruční výroby skla na seznam UNESCOVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Nominaci sklářů připravilo společně celkem šest zemí, kromě Česka ještě Francie, Finsko, Německo, Maďarsko a Španělsko. Díky nim bude nově chráněn celý proces výroby skla. „Tedy od sklářského písku přes výrobu suroviny až po všechny techniky ručního zpracování skla, včetně broušení, malování nebo výroby vinutých perlí,“ upřesnila Milada Valečková, ředitelka Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Masopust, verbuňk a spol.

Díky úspěchu sklářů má Česko na prestižním seznamu nehmotného kulturního dědictví už devět statků. Mezi ty stávající patří například masopust, slovácký verbuňk, sokolnictví nebo jízdy králů. V roce 2020 byly na seznam zařazeny také foukané vánoční ozdoby z Podkrkonoší a naposledy vloni se na seznam dostalo vorařství.

Českou část nominace ručního skla připravili odborníci z jabloneckého Muzea skla a bižuterie. Právě tam se ve středu sešly desítky lidí, kteří mají k výrobě skla blízko a přenos z jednání mezinárodního výboru v Botswaně sledovali.

„Celé komunitě velmi děkuji. Asi poprvé v životě jsem silně pocítila, co je komunita,“ řekla po schválení zápisu Milada Valečková. „Obrovské poděkování míří těm, kteří se na zápisu podíleli. Obrovský kus práce odvedly Francie a Německo. A za nás hlavně Petr Nový (hlavní kurátor jabloneckého muzea). Díky znalostem a houževnatosti, s jakou to prosazoval, to není jen o foukání na huti, ale zapsaly se i další procesy v rámci výroby skla, to všechno by bez Petra nebylo,“ dodala Valečková.

Botswanský dort

Společné sledování završilo krájení velkého dortu, který měl - na počest místa, kde se o českém úspěchu rozhodlo - podobu státní vlajky Botswany.

Um sklářů vzdával hold českému kumštu

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám