Hlavní obsah

Mrakodrapy i řízek s bramborovým salátem. Muzeum v Jablonci vystavuje přes tři tisíce vánočních ozdob na jednom místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýnská telefonní budka, Sněhurka, talíř s řízkem a salátem či Santa Claus. Co má tento na první pohled velmi nesourodý výčet společného? Jsou to všechno podoby vánočních ozdob, které najdete v expozici Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Zdejší sbírka dohromady čítá přes patnáct tisíc kusů, z toho přes tři tisíce ozdob můžete vidět na vlastní oči, a dle kurátora jde o světově jedinečnou kolekci.

Muzeum v Jablonci vystavuje přes tři tisíce vánočních ozdob na jednom místěVideo: Novinky

 
Článek

Vejít do prostoru expozice Svět zázraků je jako vejít do barevného blyštivého světa. Hned od vstupního schodiště nás vítá velký osvícený nápis WOW, který odkazuje na anglický překlad názvu výstavy – World of Wonders. Všude kolem něj jsou rozestavěné vitríny s ozdobami nejrůznějších tvarů, velikostí, barev i stáří.

„Expozice je věnována českým skleněným vánočním ozdobám,“ potvrzuje Petr Nový, hlavní kurátor Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Foto: Novinky

WOW neboli World of Wonders

Největší veřejná sbírka

„Máme tu jak historické ozdoby, ještě z doby Rakouska-Uherska, tak ty ze sbírky firmy Jablonex, která tvoří základ výstavy. Firma už neexistuje, ale patřila mezi největší výrobce a vývozce vánočních ozdob na světě. Díky ní máme ve sbírce víc než patnáct tisíc kusů,“ přibližuje nám Nový.

Z úctyhodného počtu si návštěvníci mohou na vlastní oči prohlédnout něco přes 3300 kusů. Část z nich bude muzeum postupně obměňovat.

Foto: Novinky

Celá sbírka čítá přes 15 tisíc kusů.

„Žádná veřejná instituce takovým počtem ozdob nedisponuje. Naše sbírka je ale světově unikátní nejen z hlediska počtu, ale i v kvalitě a pestrosti. Máme vzorkovnu jedné velké firmy, tedy kusy, které se opravdu fantasticky prodávaly, tak i různé varianty, vše doplňujeme historickými ozdobami a máme tady i ozdoby navrhované známými výtvarníky,“ popisuje kurátor Nový.

Šťastné, veselé a udržitelné. Projekt zachraňuje nedokonalé vánoční stromky před drtičkou

Vánoce

Parníkem na vlnách do Ameriky

„Expozici jsme se snažili udělat zajímavou a zábavnou, není to nějaká nudná projížďka historií, ale spíš zábavná plavba. Nastoupíte na parník a spolu s ozdobami dojedete do USA, což byla, je, a všichni doufáme, že i bude země zaslíbená pro tento sortiment,“ vysvětluje Nový, jak je prostor koncipován.

Foto: Novinky

Skleněné ozdoby jdou na odbyt hlavně v Americe.

A proč jdou skleněné ozdoby nejvíc na odbyt právě v Americe? „Kdybychom šli hodně do historie, tak jsou oblíbené díky německým evangelickým imigrantům v 19. století, kteří s sebou zvyk přinesli. A protože Amerika je veliká, tak se tato móda velmi rychle rozšířila také mezi další skupiny obyvatel,“ dává nám kurátor rychlý exkurz do zámořské historie.

Historický z Třeště, arabský s mešitami nebo miniaturní ve skořápce. Zámek Hořovice vystavuje sbírku betlémů

Vánoce

„Americké ozdoby bývají obecně velmi barevné a hrdé, nechybí na nich americké symboly. Bývaly doby, kdy se pod vlivem Jacqueline Kennedyové, manželky prezidenta Kennedyho, začaly každý rok zdobit stromečky v jedné barvě. Od toho se už bohužel upustilo, ale pořád jsou Spojené státy americké velmi důležitý trh,“ říká.

A hned si společně s ním prohlížíme vitrínu s kousky určenými právě pro tuto zemi. Přehlédnout je nelze, často jsou vyvedeny v amerických barvách či s vlajkou. Najdeme mezi nimi třeba tvary mrakodrapů či Santa Clausů.

Foto: Novinky

Na amerických figurkách nechybí často národní symboly.

Je libo zeleninu?

Mimochodem, Santa Clausům je věnovaná celá jedna samostatná vitrína. A jaké další figurky a designy jsou tu k vidění? Třeba londýnská telefonní budka, královská koruna, kolotoč, nejrůznější postavy z pohádek či několik druhů zeleniny.

„Máme i část, která je věnovaná současným vánočním ozdobám. To je ta, která se bude měnit, každý rok se bude inovovat. Můžete tady vidět zajímavé vzory pro letošní rok (jemné, minimalistické, barvy bílá a stříbrná - pozn. red.), vedle toho je patrné, že českým vánočním ozdobám nechybí ani humor, protože tu máme třeba řízek se salátem. A i sběratelé autíček si přijdou na své,“ ukazuje na další kusy.

Šetřete na Vánoce. Pošlete peníze raději Ukrajincům, nabádá papež František

Evropa

„Specifickým typem vánoční ozdoby, dnes už docela dobře známým, je ozdoba z Jablonecka, z foukaných žlutých perlí. Dnes se vyrábí na jednom jediném místě na světě v Krkonoších - tady máme mix starších vzorů i úplných novinek,“ popisuje, co je k vidění ve vedlejší vitríně.

Foto: Novinky

Perličkové ozdoby na vánoční stromek

Kapitán lodi

A nesmíme zapomenout ještě na jednu zdejší ojedinělou ozdobu: „Každá loď musí mít kapitána a toho našeho stvořil významný český výtvarník Milan Vobruba, který se prosadil ve Švédsku. Tato ozdoba, která je vytvořená v jediném kusu na světě, byla ozdobená u nás, přímo v muzeu,“ popisuje výtvarníkovu práci uloženou v samostatné vitríně kurátor Petr Nový.

Prohlédnout si ji můžete přijít i vy, expozice je otevřená nejenom v době adventu a Vánoc, ale po celý rok.

Foto: Novinky

„Kapitán“ od českého výtvarníka Milana Vobruby

České foukané ozdoby ve stylu secese září na stromu v Bruselu

Vánoce

Chrudimská firma vytvořila rekordních 2022 foukaných vánočních labutí

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám