Hlavní obsah

Pro uchování vzpomínek je důležité ve starším věku pravidelně cvičit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sport pozitivně ovlivňuje naši fyzickou, ale i psychickou stránku. To potvrzují i výsledky nové studie, které ukázaly, že vedení aktivního života mezi padesátkou a šedesátkou může být klíčem k odvrácení ztráty paměti.

Foto: Profimedia.cz

Cvičení je pro zdraví důležité.

Článek

Výzkumu, který prováděli akademici z University of Pittsburgh, se zúčastnilo 3000 dospělých ve středním věku. Většinu z nich (66 %) tvořily ženy.

Výsledky ukázaly silnou souvislost mezi úrovní aerobního cvičení a jejich schopností zapamatovat si klíčové životní události. Pravidelná jízda na kole, chůze nebo jogging třikrát týdně vedly u účastníků výzkumu k lepší paměti.

„Zjistili jsme, že došlo k většímu zlepšení paměti u lidí ve věku mezi 55 až 68 lety ve srovnání s těmi, kterým bylo mezi 69 až 85 lety. To znamená, že čím dříve s cvičením začnete, tím lépe,” říká vedoucí autorka Sarah Aghjayanová pro Daily Mail.

Domácí cvičení na deset minut, které cílí na nejproblematičtější partie

Zdraví

„Z naší studie také vyplývá, že cvičení přibližně třikrát týdně po dobu alespoň čtyř měsíců stačí k využití výhod epizodické paměti. Výsledky jsou tedy jasné, cvičení je dostupný způsob, jak starší dospělí mohou odvrátit pokles paměti, což prospěje nejen jim, ale také jejich pečovatelům a systému zdravotní péče,“ dodává Aghjayanová.

Vědci se zabývali aerobním cvičením, které zahrnuje chůzi, běh, jízdu na kole nebo plavání. Nezahrnovali anaerobní cvičení, jako je jóga nebo posilování, i když i tyto činnosti mohou také zlepšit paměť.

Reklama

Související články

Tipy, jak se donutit k rannímu cvičení

Motivace ke cvičení chybí občas každému z nás. Obzvláště těžké je to ráno, když víte, že byste si místo pocení mohli přispat. Pokud máte se vstáváním problém,...

Jak se stravovat před a po cvičení

Způsobů, jak se dostat do kondice, existuje celá řada. Je jedno, zda jste vyznavači jógy, milujete běh, plavání nebo třeba kolektivní sporty. Důležité je...

Výběr článků

Načítám