Hlavní obsah

Leonardo DiCaprio: Jsem přímo posedlý tématem globálního oteplování. Je čas jednat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodák z Los Angeles a jeden z nejskvělejších herců současné generace si role pečlivě vybírá. Díky tomu už třicet let točí především špičkové filmy. Aktuálně Leonardo DiCaprio (48) hraje v dramatu Zabijáci rozkvetlého měsíce, které při letošní premiéře na filmovém festivalu v Cannes sklidilo devítiminutové ovace vstoje.

Foto: CinemArt

Lily Gladstone a Leonardo DiCaprio ve filmu Zabijáci rozkvetlého měsíce

Článek

Tento pozoruhodný tříapůlhodinový film je založený na populárním románu Davida Granna Krvavé prachy z roku 2017. Vypráví příběh vlády teroru, kdy byli členové indiánské komunity v Osage v Oklahomě na počátku 20. let jeden po druhém zavražděni poté, co byla pod jejich zemí objevena obrovská ložiska ropy a vraždy začala vyšetřovat FBI.

DiCaprio v něm už posedmé spojil síly s režisérem Martinem Scorsesem a Robertem De Nirem. V rozhovoru pro říjnové vydání britského Vogue hovoří o tom, proč má místo hlavního vyšetřovatele FBI Toma Whitea v Zabijácích rozkvetlého měsíce jinou roli.

„Původní záměr projektu se změnil potom, co Martin Scorsese začal úzce spolupracovat s členy Osage Nation. Já tedy hraju válečného veterána Ernesta Burkharta, který přijede do Fairfaxu v Oklahomě a ožení se s krásnou Indiánkou Mollie Kyleovou. Mollie v podání vynikající Lily Gladstoneové je pak centrem celého příběhu. Ale miluji ji upřímně, nebo mě zaslepí stejně jako mého mocného strýce touha po pohádkovém bohatství?“ přibližuje svou roli.

RECENZE: Zabijáci rozkvetlého měsíce jsou Scorseseho dýmkou míru

Kultura

„Hollywood má dlouhou a pestrou minulost v zobrazování domorodých Američanů a toto je zcela zapomenutá část americké historie, otevřená rána, která stále hnisá. A čím více budou tyto příběhy vyprávěny pravdivě, tím více to může být léčebný proces. Zabijáci rozkvetlého měsíce jsou bezesporu mistrovské dílo,“ dodá DiCaprio, který i dál chce hrát jen ve filmech, které si lidé zapamatují.

Foto: Foto Warner Bros. Pictures

Role Tohyho v Dospívání po americku po boku Roberta De Nira pro něho znamenala průlom v kariéře

Jak šla léta

O hereckém umění Leonarda DiCapria se začalo mluvit hned v začátku jeho kariéry. V šesti debutoval poprvé v televizní reklamě, ve čtrnácti se objevil ve filmu Lassie. Pozornost upoutal v roce 1993 jako protihráč tehdy už slavného Roberta De Nira v životopisném snímku Dospívání po americku. Téhož roku už za roli mentálně postiženého chlapce v dramatu Co žere Gilberta Grapea sklidil obdiv kritiků a získal svou první ze čtyř oscarových nominací.

Herectví pro mě bylo cestou z bídy a plnými doušky jsem si užíval život milionáře a playboye

Bravurně zvládl i roli mladičkého pistolníka Kida po boku herečky Sharon Stoneové ve westernu Rychlejší než smrt (1995). Pak ho slavná Meryl Streepová, se kterou si zahrál v Marvinově pokoji (1996), označila za malého pohádkového génia a uznávaný režisér Baz Luhrmann ho v romantickém snímku Romeo a Julie představil jako novodobého Romea (1996). O rok později už přišel Titanic Jamese Camerona a Leonardo DiCaprio se stal světovou hvězdou.

Jako rozmazlený fracek

Podle režiséra se DiCaprio v začátku choval jako rozmazlený fracek, ani se neobtěžoval přijít na předávání Oscarů. A jeho vysvětlení? „Škola mi nikdy moc neříkala, herectví jsem se učit nemusel, šlo mi samo. Ve třiadvaceti s dvanácti miliony v kapse jsem byl příliš mladý na to, aby mě sláva, kterou jsem byl tehdy ohromený, nedostala. Herectví pro mě bylo cestou z bídy a plnými doušky jsem si užíval život milionáře a playboye. Potřeboval jsem čas, abych pochopil, že takhle už dál žít určitě nechci,“ zavzpomínal Leonardo DiCaprio, když si přebíral zlatou sošku za hlavní roli ve snímku Revenant Zmrtvýchvstání.

Nejslavnější celebrity, které navštívily karlovarský filmový festival

MFF KV

Nejsilnější role

„Kdybych si měl vybrat, hrál bych jen postavy silných jedinců, jako byl miliardář a vynálezce Howard Hughes v Letci (2004) nebo ty dramatické, jako je Jay Gatsby. Myslím ale, že nikdy nebude dost filmů proti násilí,“ řekl DiCaprio v jednom z nedávných rozhovorů při vzpomínce na Scorseseho gangsterku Skrytá identita.

„Je o boji proti zločinu, který nás sužuje. Téměř každý z nás v životě zažije v nějaké podobě násilí. Já sám jsem ho poznal už jako malý, když jsem žil sám s matkou v západním Hollywoodu, kde bylo centrum drogových překupníků a prostitutek. Proto byl film o válce s organizovaným zločinem záslužný čin.“

Téměř každý z nás v životě zažije v nějaké podobě násilí. Já sám jsem ho poznal už jako malý

Podobně jako jiné hollywoodské hvězdy je aktivní ve veřejných věcech. „Jsem přímo posedlý tématem globálního oteplování. Je čas jednat,“ zopakoval DiCaprio, kterého v roce 2014 generální tajemník OSN Pan Ki-mun jmenoval poslem míru Spojených národů s přednostním zaměřením na boj proti globálnímu oteplování. Jeho vlastní charitativní organizace The Leonardo DiCaprio Foundation se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat a ochranu deštných pralesů a oceánů.

Foto: Foto Warner Bros. Pictures

Vynálezce, dobrodruha, ale i psychicky nemocného člověka Howarda Hughese v Letci si zahrál s chutí

Následně se těší na dva nové snímky. Produkuje a zahraje si v dramatu Black Hand důstojníka newyorské policie Joea Petrosina, známého jako italský Sherlock Holmes.

Miluju natáčení filmů. Jsem šťastný, že mohu dělat to, co mě baví a co stojí za všechny oběti v soukromém životě

„Je to další příběh o násilí a o boji proti organizovanému zločinu, tedy další film pro mě. Je z počátku 20. století, kdy se ve Spojených státech objevila italská mafie, známá svým podpisem „černá ruka“. Joe pracoval na zatčení a deportaci desítek zločinců a díky své obětavosti patřil k nejznámějším policistům,“ zopakoval DiCaprio pro Deadline Hollywood. Další, osmou spoluprací s Martinem Scorsesem by měl být Roosevelt, životopisný film je o prezidentovi Theodoru Rooseveltovi, který se stal ve dvaačtyřiceti letech nejmladším prezidentem Spojených států.

Dům z filmu Letec, který patřil skutečnému Howardu Hughesovi, je na prodej

Jak bydlí VIP

Jeho lásky

V soukromí je Leonardo DiCaprio známý svými četnými románky. Od července je podle Mail Online jeho novou přítelkyní italská modelka Vittoria Cerettiová (25). Zda se usadí, či povede svůj staromládenecký život, je ale otázkou.

„Ožením se, až nastane čas. Je pravda, že manželství nemůžete předpovídat ani naplánovat. Prostě až to přijde, tak to bude a stejné je to i s dětmi, které bych moc rád přivedl na tento svět,“ odpověděl šalamounsky slavný starý mládenec.

„Kdybych chtěl skončit s herectvím, mohl jsem to udělat už před lety. Miluju ale natáčení filmů. Jsem šťastný, že mohu dělat to, co mě baví a co stojí za všechny oběti v soukromém životě. Jsem především herec a v tomhle byznysu chci zůstat ještě hodně dlouho.“

Foto: CinemArt

Jako zkušený lovec Hugh Glass v dramatu Revenant Z mrtvýchvstání překonával krajinu plnou nástrah

10 tipů na snímky s oscarovým hercem Leonardem DiCapriem

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám