Hlavní obsah

Jednoduché tipy, jak zatočit s jarní únavou

Novinky, lin

Počasí je čím dál tím teplejší, stromy kvetou, dny se prodlužují a vy máte stejně pocit, že jste unavenější než kdy jindy? Možná trpíte jarní únavou. Jak ji poznat a co víc, jak ji jednoduše překonat?

Foto: Profimedia.cz

Jarní únava je častá.

Článek

Jarní únava, známá také jako jarní letargie, je poměrně častý jev, který bývá popisován jako reverzní sezonní afektivní porucha. Obvykle se projevuje zvýšenou únavou, sklony k úzkostem i depresím a celkově špatnou náladou. Co za to může?

Podle jedné z hlavních teorií je jarní letargie způsobena tím, že naše tělo reaguje na zvýšenou úroveň světla prodlužujících se dnů a uvolňuje tak více serotoninu. Tato změna může být pro tělo těžkým břemenem a způsobit tak únavu, která obvykle trvá podle Sleepscore dva až tři týdny.

Jaký vliv má káva na náš mozek a tělo

Zdraví
Symptomy jarní únavy
Pocit vyčerpání
Nedůtklivost
Bolení hlavy
Zvýšená citlivost na změny počasí
Závratě
Podrážděnost

Ačkoliv jarní únava zpravidla sama od sebe odezní, existují i tipy a návody na to, jak její odchod urychlit. Stačí dodržovat několik zásad zdravého životního stylu a naše tělo se během krátké doby může dostat opět do dobré formy.

Potraviny, které zlepšují náladu

Zdraví
Jak se dostat opět do formy?
Buďte více na vzduchu. Najděte si během jara místa a aktivity, které vás psychicky obohacují. Může se jednat o procházku v parku, pozorování kvetoucí přírody, četbu knihy na zahradě či terase.
Cvičte, aby vaše tělo zůstalo v kondici. Nemusíte nutně chodit do posilovny, ale zaměřte se na fyzické aktivity, které vás baví a vašemu tělu dělají dobře. Jaro je ideální období pro vyjížďky na kole, kolečkových bruslích nebo běhání. Dobře poslouží také jóga či procházka.
Upravte jídelníček. Strava patří mezi ty nejdůležitější faktory, jezte pravidelně a nezapomeňte na potraviny s vysokým obsahem vitamínů. Zároveň omezte rafinovaně zpracované potraviny, polotovary a smažená či sladká jídla.
Nezapomeňte na hydrataci. Naše tělo je z větší části tvořenou vodou. Pro jeho správné fungování by se denní příjem vody měl u dospělého jedince pohybovat mezi 2 až 3 litry. Vyhněte se nadměrné konzumaci slazených nápojů, kávy nebo alkoholu.

V případě, že únava nebude ustupovat, vyhledejte odbornou pomoc. Dlouhodobá únava může být příznakem celé řady chorob. Vždy pamatujte na to, že prevence je lepší než léčba.

Reklama

Související témata:

Související články

Potraviny, které zlepšují náladu

Karanténa a stres z koronavirové pandemie mají často za důsledek téměř nulový pohyb a špatnou životosprávu. Negativní pocity totiž máme tendenci utěšovat či...

Výběr článků

Načítám