Hlavní obsah

Jak životní styl ovlivňuje vaši pleť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásu a zdraví pleti ovlivňuje nejen samotná péče o ni a genetika, ale i to, co jíte, kam chodíte či jak se cítíte. Toužíte-li tedy po krásné, zdravé pleti s minimem vrásek, budete tomu muset přizpůsobit i své každodenní rituály a životní styl.

Foto: Profimedia.cz

Stárnutí pleti ovlivňuje i náš životní styl.

Článek

Jídelníček

Jídelníček sehrává v našem životě jednu z nejdůležitějších rolí, nejinak je tomu i u pleti. Pokud vám tedy záleží na vašem vzhledu, zařaďte do svého jídelníčku dostatek vitaminu C, E a dalších antioxidantů. Potraviny bohaté na tyto antioxidanty a selen jednak pleť pomáhají chránit před poškozením slunečním zářením, pak také dokážou zvrátit známky stárnutí, včetně vrásek a pigmentových skvrn.

Kromě ovoce, zeleniny a ryb tak preferujte potraviny s komplexními sacharidy (celozrnné výrobky) a zdravými bílkovinami.

Pokud vás trápí akné, pak pozor na mléko.

Cvičení

Cvičení prospívá každé buňce v našem těle, včetně našeho největšího orgánu, tedy kůže. Každý pohyb zlepšuje krevní oběh a pomáhá i s výživou pleti. Lepší průtok krve přináší více kyslíku, živin a pomáhá pokožce produkovat kolagen, který je tou nejlepší prevencí stárnutí pleti a vzniku vrásek.

Cvičení ovlivňuje téměř každou buňku v těle, nejde jen o hubnutí

Zdraví

Nicméně když se potíte, pak myslete na to, že je potřeba i pleť náležitě vyčistit a preventivně tak předcházet ucpání pórů.

Dostatek spánku

Pokud si každý den dopřejete 7-8 hodin spánku, pak vám za to i vaše pleť poděkuje. Také dbejte na to, jak spíte.

Pravidelný spánek v poloze, kdy si opíráte obličej o polštář, a to téměř po celou noc, zvyšuje riziko tvorby vrásek. Spánek na břiše navíc také zvyšuje pravděpodobnost tvorby váčků pod očima.

Ochrana před slunečním zářením

Až 90 % poškození kůže způsobuje škodlivé sluneční záření. Pokožka tak mnohem rychleji stárne, s přibývajícím časem navíc hrozí i rakovina kůže.

Je tedy velmi důležité chránit si svou pokožku širokospektrálními opalovacími krémy. Vsadit můžete na minerální filtry s oxidem zinečnatým, oxidem titaničitým či chemickým filtrem avobenzonem. Doporučováno je také vyhýbat se pobytu na přímém slunci od 10-14 hodin, kdy je UV záření nejsilnější.

Místo opalování obličeje pak raději sáhněte po bronzeru a samoopalovacím krému.

Foto: archív firem

Pleťové krémy s UV filtry

Foto: Erborian CC Red Correct, rozjasňující krém proti začervenání pleti SPF 25, marionnaud.cz 1199 Kč; Yves Rocher Elixir Botanique Denní ochranná péče s OF 50+, s patentovanou stimulací okysličení pokožky pomocí toku kyslíku a její detoxikací, 590 Kč; Vichy Liftactiv Collagen Specialist denní krém proti stárnutí pleti SPF 25, Notino 962 Kč;  La Roche-Posay Hyalu B5 Aquagel hydratační gel SPF 30, Notino.cz 869 Kč; Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity denní krém SPF 30, drMax.cz 795 Kč; Cellular Expert Lift remodelační denní krém SPF 30, dm.cz 349 Kč

Pozor na kofein

Káva může mít spoustu zdravotních benefitů, ale ženy by si měly uvědomit, že obsažený kofein dehydratuje a může stát i za vysušenou pokožkou. Proto při pití kávy pijte i více čisté vody či jiných tekutin.

Jak si poradit s dehydratovanou a vysušenou pokožkou

Styl

Pozor na alkohol

Příliš mnoho alkoholu škodí tělu i pokožce. Alkohol je diuretikum, které pomáhá odvodňovat organismus. Ztráta vody přitom může vést k suché pokožce, zároveň ale i k rozšíření krevních cév, které způsobují zarudlý nos a tváře.

V průběhu času se navíc mohou tyto cévy trvale poškodit a vyvolat vzplanutí růžovky.

Důsledky kouření

Kouření může za vznik vrásek již u dvacetiletých. Snižuje totiž prokrvení pokožky a přispívá k odbourávání kolagenu, což vede ke vzniku vrásek. Škody způsobené kouřením jsou přitom nevratné. Skoncováním s kouřením nicméně můžete další poškozování pleti zastavit.

Znečištěné prostředí

Za předčasné stárnutí pleti mohou kromě cigaretového kouře také výfukové plny či smog a celkově znečištěné prostředí. O to důležitější je se v péči o pleť zaměřit na důkladné čištění.

Kromě pravidelného odličování a čištění pleti proto několikrát do týdne sáhněte i po jemném peelingu či toneru, abyste odstranila odumřelé kožní buňky a následně aplikujte hydratační krém s retinoidy. Při používání retinoidů nicméně nikdy nezapomínejte použít i ochranné UV filtry.

Foto: archív firem

Pomocníci proti znečištěnému prostředí

Foto: Nobilis Tilia Detoxikační maska s lipovým extraktem a medem, 494 Kč; La Roche-Posay Retinol protivráskové a regenerační sérum s retinolem, Notino 1139 Kč; Nivea Cellular Phyto Retinol Effect profesionální sérum, 349 Kč; Medik8 Intelligent Retinol 3TR intenzivní sérum pro omlazení pleti s 0,3% vitaminem A, medaprex.cz 990 Kč; Perricone MD Blemish Relief. Retinolový pečující a hydratační krém, 1399 Kč; Renovality Original Series pleťový olej s retinolem, Notino 334 Kč; r-Retinoate Intense intenzivní krém aktivující mládí, medaprex.cz 6190 Kč

Přirozené stárnutí

S věkem tělo již neprodukuje tolik kolagenu a elastinu, kvůli tomu dochází ke ztrátě elasticity a pokožka obecně začíná slábnout. Pleťové buňky se už navíc nevytvářejí tak rychle, jak tomu bylo dříve.

Kromě pravidelného peelingu a odstraňování odumřelé pokožky je tak důležité pokožku maximálně hydratovat, a to jak dostatečným pitným režimem, tak používáním hydratačních přípravků ideálně s retinoidy, které pomohou s redukcí jemných vrásek.

Změny v těhotenství

Hormonální změny během těhotenství se velmi významně podílejí i na problémech s pletí. Nejčastěji se jedná o akné a také strie. U akné je důležité pravidelné čištění pleti a používání přípravků na aknózní pleť.

Striím lze jen částečně předejít pravidelnou péčí o pokožku hydratačními krémy, tělovými mléky či oleji s vitaminem A. Po ukončení těhotenství pak s vyblednutím jizviček může pomoci laserová terapie.

Jak na krásnější a mladší pleť bez invazivních zákroků

Styl

U některých žen se během těhotenství či po porodu mohou objevit i pigmentové skvrny, tzv. melasma. Může za to nárůst kožního barviva melaninu. Minimalizovat tvorby těchto skvrn můžete používáním přípravků s UV filtry.

Když už se ale skvrny objeví, pak mohou pomoci kosmetické přípravky s retinoidy, kyselinou azelaovou, niacinamidem, kyselinou kojovou (hydroxykyselinou) či hydrochinonem, které pomáhají skvrny zesvětlovat, stejně tak jako chemický peeling.

Při používání těchto přípravků i po proceduře chemického peelingu se ale musíte striktně vyhýbat slunečnímu záření.

Pozor na cestování letadlem

Po velmi krátkém pobytu v letadle dochází k vysušení a napnutí pleti. Je to způsobeno nízkou vlhkostí recirkulovaného vzduchu v letadle.

Proto je tak důležité již před letem a během letu pít dostatek tekutin (ideálně vody) a snažit se i pleť maximálně hydratovat. Do letadla tudíž nepoužívejte make-up a během letu se nebojte pleť osvěžovat pleťovými spreji.

Reklama

Související články

Jak se zbavit černých teček

Černé tečky na nose, ale i dalších místech tzv. T-zóny, kde se pleť nejvíce mastí, způsobují ucpané póry kožním mazem, které na vzduchu oxidují a tmavnou....

Výběr článků

Načítám