Hlavní obsah

Jak se zbavit černých teček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černé tečky na nose, ale i dalších místech tzv. T-zóny, kde se pleť nejvíce mastí, způsobují ucpané póry kožním mazem, které na vzduchu oxidují a tmavnou. Jedná se tedy o formu akné, která mnohé svádí k vymačkávání, před čímž ale odborníci varují.

Foto: Profimedia.cz

Černé tečky se nejčastěji nacházejí na nose.

Článek

Při vymačkávání černých teček dochází k tomu, že se zánět dostává hlouběji a dochází k prasknutí folikulu, přičemž se místo zanítí a z malého problému se stává velký.

Vždy je tedy zapotřebí i k černým tečkám přistupovat s velkou opatrností.

Pravidelné čistění pleti nejlepší prevence i péče

Černým tečkám nejlépe předejdete pravidelným čištěním pleti, a to jak ráno, kdy z pleti odstraníte přebytečný maz a bakterie, tak večer při odličování, kdy kromě make-upu z pleti dostanete i další nečistoty.

Pokud pravidelně sportujete, pak myslete i na to, že i po každém sportu pleť ocení vyčištění.

Ceramidy chrání pokožku před dehydratací. Zmírňují tak její stárnutí a poškození

Styl

Výborné jsou v tomto směru jemné čisticí kartáčky a zároveň čisticí přípravky s kyselinou salicylovou, která snižuje počet bakterií, odstraňuje povrchové kožní buňky a snižuje tvorbu komedonů odlupováním pokožky, případně rozpouští nečistoty v černých tečkách.

Foto: archív firem

Čištění pleti

Foto: Zleva nahoře: Foreo Luna Fofo - unikátní technologie čisticího kartáčku analyzuje pomocí speciálních kožních čidel vaši kůži a prostřednictvím mobilní aplikace upravuje sílu i délku T-sonických pulzací. Zároveň vyhodnocuje, na které oblasti obličeje je potřeba se více zaměřit, přebírá tak roli osobní kosmetičky, 2349 Kč; Notino Spa Collection - sada na odličování z mikrovlákna, 385 Kč; Zleva dole: Grown Alchemist - Blemish Treatment Gel: Salix-Alba & Boswellia - gel na čištění obličeje, který se zaměřuje na skvrny a pupínky na pleti a výrazně odstraňuje nečistoty a uklidňuje podráždění, 910 Kč; La Roche-Posay Effaclar Ultra koncentrované sérum - obsahuje komplex 3 kyselin + niacinamid. Kyselina salicylová uvolňuje nahromaděný maz a redukuje černé tečky. LHA intenzivně vyhlazuje povrch pleti bez diskomfortu. Kyselina glykolová podporuje obnovu buněk, 765 Kč; Eucerin DermoPure hloubkově čisticí gel pro problematickou pleť, 549 Kč; Saffee Acne Skin čisticí pěna - pro problematickou pleť, akné, minimalizuje výskyt ucpaných pórů a černých teček, Notino 349 Kč; Vichy Normaderm Phytosolution hloubkově čisticí gel - proti nedokonalostem aknózní pleti, Notino 361 Kč; Cosrx BHA Blackhead Power Liquid exfoliační esence - proti černým tečkám, Notino 680 Kč; Havlíkova Apoteka Krásná slečna, Čisticí 1minutový elixír - mastnou a nečistou pleť vyčistí a detoxikuje, otevírá zanesené póry a čistí je, 356 Kč; Medik 8 Pore Minimising Tonic - tonikum na dočištění pleti a stažení pórů, pokožce dodá bezchybně sjednocený vzhled, stáhne rozšířené póry, pročistí černé tečky a podpoří hydrataci, Medaprex.cz 1155 Kč

Peeling 

Peeling neboli scrub pomáhá s odstraňováním odumřelých kožních buněk z pleti, které jinak ucpávají póry a podporují tak i tvorbu černých teček.

Jemný peeling je dobré provádět 2-3krát týdně, případně jej nahraďte čisticími přípravky s obsahem kyseliny salicylové, která má také exfoliační účinek.

Jak na lehké líčení v sedmi jednoduchých krocích

Styl

Speciální masky či náplasti

Pokud už černé tečky máte, s řešením mohou pomoci hloubkové masky s jílem, černým uhlím, bahnem či solí z mrtvého moře nebo speciální náplasti.

Na zklidnění podrážděné pokožky je vhodné následně použít masky se sírou.

Masky je vhodné používat maximálně jednou týdně. Účinné látky v nich pomáhají z pleti odstraňovat odumřelé buňky, čistit póry a redukovat tvorbu kožního mazu.

Náplasti na čištění pórů v sobě obsahují speciální lepidlo, které dokáže z póru vytáhnout nečistoty. Tyto náplasti pak vždy fungují lépe, pokud si předtím horkou vodou napaříte pleť.

Hloubkové čištění, peeling, masky a péče

Foto: Zleva nahoře: Nivea osvěžující čisticí pleťové náplasti - vytáhnou i hluboce usazenou nečistotu. Důkladně odstraňují černé tečky a intenzivně čistí póry v oblasti T-zóny. Navíc obsahují kyselinu citronovou, která zanechá vaši pleť krásně svěží, 129 Kč; YAGE - Č. 5 noční exfoliační sérum s ovocnými AHA kyselinami Twinkle star - odstraňuje odumřelé kožní buňky, hydratuje, navíc i tonizuje, zjemňuje a projasňuje pleť, yageorganics.cz 2799 Kč; Purity Vision BIO levandulová voda - reguluje tvorbu kožního mazu, odstraňuje začervenání pleti, zmírňuje projevy akné, 189 Kč; WASO Shiseido Satocane Pore Purifying Scrub Mask - hloubkově čistící detoxikační maska s minerálním jílem odstraňuje nečistoty, černé tečky a pórovitý vzhled pleti. Douglas 1100 Kč; Klara Rott Znovuzrození čisticí maska BIO - účinně odstraňuje nečistoty a odumřelé buňky, uvolňuje ucpané póry, detoxikuje pleť, stimuluje prokrvení a mikrocirkulaci kůže, urychluje obnovu buněk, uklidňuje a zjemňuje pleť, 1790 Kč; Zleva Dole: Uriage Hyséac 3-Regul Komplexní péče na mastnou pleť s nedokonalostmi - podporuje odstranění všech kožních nedokonalostí (komedony, černé pupínky, lesk pleti) a zanechává pleť čistou a zmatněnou, Dr.Max 449 Kč; Mixa Anti-Imperfection Čisticí maska 3v1 bez exfoliačních částic - díky obsahu ovocných kyselin a zinku zbaví pleť nadměrné mastnoty, uvolní ucpané póry a šetrně ji vyčistí i bez intenzivního mechanického tření. Zároveň působí proti tvorbě černých teček, BENU 140 Kč; Lavera Pure Beauty Bio hloubkově čisticí gel 3 v 1, 192 Kč; Balea pleťové náplasti na nos s aktivním uhlím - s kyselinou salicylovou a tea tree olejem pro čištění pleti do hloubky pórů, dm drogerie 55 Kč; Dermacol Acneclear pleťový peeling - jojoba, 99 Kč; Garnier Pure Active Charcoal slupovací maska proti černým tečkám - s aktivním uhlím, 116 Kč

Odborná péče

Dermatologové v salonech estetické medicíny nejčastěji přistupují k chemickému peelingu s kyselinou salicylovou, glykolovou nebo mléčnou či mikrodermabrazi, aby odstranili lepkavé kožní buňky a uvolnili póry, čímž zamezí vzniku teček i akné jako takového.

Následná denní a noční péče s UV filtry

Efekt důkladného čištění znásobí pečující přípravky s retinoidy, které je vhodné používat zejména na noc. Přes den je kromě hydratující péče vhodné sáhnout po přípravcích s UV filtry SPF 30 nebo vyššími, aby se zabránilo hyperpigmentaci. Může se jednat i o opalovací krémy.

Místo hutných krémů s olejem raději sáhněte po lehčích gelech či emulzích, které jsou pro mastnou či smíšenou pokožku mnohem méně zatěžující.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám