Hlavní obsah

Naděje pro lidi s alopecií. Nový lék až u 40 % z nich nastartuje opětovný růst vlasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alopecia areata je autoimunitní onemocnění, kdy tělo napadá své zdravé vlasové folikuly, což způsobuje masivní vypadávání vlasů a může vést až k úplné plešatosti. Doposud u něj nefungovala žádná léčba. Nyní vědci představili lék CTP-543, který pomohl obnovit růst vlasů na téměř 80 % vlasové pokožky u 41,5 % postižených.

Foto: Profimedia.cz

Alopecia areata je autoimunitní onemocnění.

Článek

Alopecia areata může postihnout úplně každého bez ohledu na věk. Kromě vypadávání vlasů se přitom může týkat ochlupení na kterékoli části těla. Za hlavní spouštěč je přitom považován stres.

U vlasů jsou patrné lokální lysinky a je jen 60 až 80procentní šance, že vlasy na těchto místech do roka či vůbec dorostou. První známkou toho, že se tak skutečně stane, je, když na se na lysince objeví řídké, bílé chloupky. Ty časem zhoustnou a znovu získají i svou barvu.

Opětovný růst je méně pravděpodobný, pokud někomu vypadnou všechny vlasy.

Dosavadní léčba

Doposud lékaři měli k dispozici pouze injekce kortikosteroidů, což jsou silné protizánětlivé léky, které mohou potlačit imunitní systém.

Podle odborníků sice u 62 % nemocných fungují, ale také mají celou řadu vedlejších účinků, včetně zvýšeného rizika kožní atrofie (ztenčení kůže), což by nové léky mít neměly, i proto se k nim odborníci velmi upínají.

S masivně řídnoucími vlasy jí odborníci nepomohli, problém se snaží alespoň maskovat

Styl

Podle amerického dermatologa Bretta Kinga se jedná o zlomový okamžik, jelikož výsledky studie THRIVE-AA1 ukazují, že se může jednat o skutečně důležitou pomoc v léčbě alopecie.

Pilulky CTP-543 fungují tak, že tlumí imunitní odpověď (zabraňují aktivitě enzymů, které se aktivují během imunitní reakce) a brání jejímu zhroucení.

Během studie vědci nemocným podávali tyto pilulky dvakrát denně, přičemž do půl roku vlasy dorostly na téměř celé hlavě 4 z 10 nemocných.

Nežádoucí účinky se přitom vyskytly u méně než 5 procent nemocných, přičemž nejčastější reakce zahrnovaly bolesti hlavy, akné a infekce.

Za vypadávání vlasů mohou špatně korigované oční vady, hormony, ale i podzim

Styl

Společnost Concert Pharma, která léky vyvíjí, předpokládá, že příští rok požádá o schválení léku americkým úřadem pro kontrolu potravin a léčiv FDA.

Reklama

Výběr článků

Načítám