Hlavní obsah

Nejčastější mýty o správné péči o pleť

Novinky, Dana Sokolová

Technologie a věda jdou neustále kupředu, což se odráží i na kvalitě a účinnosti mnohých kosmetických přípravků. Ne vždy ale lze zcela věřit mnoha tvrzením, jež na nás útočí z nejrůznějších reklamních pozic, stejně tak zaručeným radám kolujícím po sociálních sítích. Je to dáno i tím, že každý z nás má jedinečnou pleť, která má svá vlastní specifika, a funguje tak na ni něco jiného než u druhého.

Foto: Profimedia.cz

I kolem péče o pleť panuje celá řada mýtů.

Článek

Snadno se stane, že i sebedokonalejší výrobek u vás nebude fungovat a nezlepší se to ani časem, protože žádnou pokožku nelze donutit, aby si zvykla na konkrétní produkt. To nejlepší tak pro svou pleť obvykle neuděláte na základě doporučení nejlepší kamarádky, ale jen vlastní zkušeností.

Nápomocny vám samozřejmě mohou být zkušené kosmetičky, nicméně vždy musíte dát především na svůj vlastní pocit.

Ani výběr správného produktu vám ale nemusí zaručit, že bude skutečně fungovat, jelikož je zapotřebí také znát správné postupy použití. Mezi lidmi totiž panuje celá řada mýtů týkajících se kosmetických přípravků a jejich použití, kvůli nimž dojde často k negativním účinkům. Místo pomoci tak často nenápadně škodí.

Proč jsou kosmetické přípravky s kyselinou hyaluronovou tak oblíbené

Styl

Podívejte se s námi na nejčastější mýty, které mezi ženami panují a které lze přitom velmi snadno napravit.

1. Micelární vody škodí

Micelární vody nejsou škodlivé, jak tvrdí mnohé pověry. Mohou nám výborně posloužit, protože micely (olejové kapičky) skutečně skvěle přitahují maz a nečistoty, tudíž pleť výborně odlíčí a vyčistí. Nicméně vždy je zapotřebí po použití těchto čisticích přípravků pleť na závěr opláchnout čistou vodou.

Stejně tak je dobré pleť opláchnout i po použití jednorázových vlhčených ubrousků určených pro péči o pleť. Ty navíc často obsahují i alkohol a další látky, které je nutné taky opláchnout.

Foto: archív firem

Saffee Cleansing dvoufázová micelární voda, odlíčí make-up a obnoví hydrataci. Notino 330 Kč; Nivea Rose Touch odličovací micelární ubrousky, 129 Kč; Ziaja jeju micelární voda –odstraňuje make-up a sebum, hydratuje a čistí. Ziaja pro tebe 149 Kč

2. Pěnivé přípravky obsahují jen špatné detergenty

Některé pěnivé čisticí přípravky na obličej obsahují sírany, a tedy pěnivé detergenty, které jsou alkalické a podle odborníků doslova vytrhávají lipidy z pokožky, čímž narušují ochrannou vrstvu pokožky, u které následně dochází k vysušení a podráždění. Mezi nejlevnější sírany, které v tomto směru působí nejhůře, patří laurylsulfát sodný a laurethsulfát sodný (SLS).

Pokud ale máte ráda pěnivé čisticí přípravky, nemusíte se jich zcela vzdávat. Přísady končící glukosidem, glutamátem, taurátem nebo sulfosukcinátem jsou jemnějšími pěnivými detergenty a jsou tedy i k pleti citlivější.

Foto: archív firem

Melvita Light Cleansing Foam – organická odličovací pěna 2 v 1, Douglas 410 Kč; Sensai Silky Purifying Foaming Facial Wash – luxusní čisticí pěna, 1479 Kč; La Roche-Posay Physiologique čisticí micelární pěnová voda pro citlivou pleť, Notino 320 Kč

3. Čištění pleti mýdlem je vždy lepší

Klasické kostky mýdla v poslední době zažívají svůj boom. Je to především dáno jejich ekologickou využitelností a také minimem obalů. Při jejich výrobě se ale často míchají mastné složky s hydroxidem sodným, silnou chemikálií, která se sice z velké části vypaří, ale stejně způsobí, že tuhé mýdlo zůstává zásadité.

Naše pokožka má ale přirozeně kyselé pH, tudíž ji mýdlo může vysušovat, a to bez ohledu na to, kolik bambuckého másla obsahuje.

Foto: archív firem

Smyssly Mýdlo s bambusovým uhlím – šetrně čistí a zvláčňuje, vhodné i na akné, 260 Kč; N.A.E. čisticí pleťové mýdlo Purezza – s organickou vodou z damašské růže, dm 129 Kč; Almara Soap Mýdlo Black As My Soul – s aktivním uhlím a rozmarýnovým olejem, 149 Kč

4. Dokonale vyčistíte pleť jen pomocí čisticího kartáčku

Předností všech čisticích kartáčků je, že dokážou velmi efektivně odstranit všechny odumřelé buňky, což způsobí, že je pleť poté prozářenější.

Problém ale je, že například kartáčky s nylonovými štětinami mohou být živnou půdou pro nejrůznější plísně a bakterie a mohou pleti bez pravidelného důkladného čištění i ublížit.

Silikonové čisticí přístroje tento problém nemají a jsou i k pleti mnohem citlivější, nicméně přesto je odborníci nedoporučují používat denně, ale maximálně 2krát do týdne.

Foto: archív firem

Foreo Luna3 – čisticí sonický přístroj s protivráskovým účinkem, pleť dokonale do hloubky vyčistí, a to během pouhé minuty, 5499 Kč; PMD Beauty Clean Pro Rose Quartz – čisticí sonický přístroj, dokonale čistí, Notino 4109 Kč

5. Čím silnější kyselina, tím lepší 

V poslední době jsou velmi populární přípravky, jež obsahují alfa, beta a polyhydroxykyseliny (AHA, BHA a PHA), které jsou používány k odstranění odumřelých buněk, ale i pro své antibakteriální účinky a rychlejší obnovu svrchní vrstvy pokožky.

Tyto kyseliny tak jsou přidávány do nejrůznějších produktů od tonerů, čisticích mlék, sér přes masky až po odličovací tampony.

Kyselina glykolová přitom patří mezi ty nejagresivnější, ale i nejpoužívanější AHA kyseliny, protože proniká nejhlouběji. Naopak polyhydroxykyseliny (PHA) jsou nejmírnější.

Retinol vyhlazuje vrásky a pomáhá s lepší regenerací pokožky

Styl

Vysoké procento těchto kyselin tak v žádném případě neznamená lepší produkt, naopak to může značit více nežádoucích reakcí pokožky na něj.

Pokud přesto toužíte po silném exfoliačním účinku, pak volte přípravky, které ve výpisu složení v horní části obsahují tyto kyseliny a naopak neutralizační látky, jako je hydrogenuhličitan sodný a hydroxid draselný, až na samém konci. Podle odborníků je pak vždy lepší, když produkt obsahuje směs kyselin.

Foto: archív firem

Erborian Double DT-MASK Jemný krémový peeling – pleť rozjasní a zjemní, Marionnaud 759 Kč; Vichy Mineral Masks – rozjasňující pleťová peelingová maska s AHA kyselinou, 600 Kč; Medik8 Pore Refining Scrub – pročistí rozšířené póry, Medaprex 829 Kč

6. Séra jsou nejlepší zvlhčovače

Séra jsou koncentráty aktivních složek, jež se specializují na řešení konkrétního problému, zatímco zvlhčovač je víceúčelový ochranný prostředek na kůži. Nejedná se tedy o jedno a to samé.

Samozřejmě některá hydratační séra (na bázi zvlhčovadel, jako je kyselina hyaluronová a glycerin, které přitahují vodu k pokožce) lze použít i jako velmi lehké zvlhčovače, ale ostatní séra mají zcela jiné účinky.

Séra jsou přesto tou nejlepší investicí, kterou můžete učinit.

Foto: archív firem

Yves Rocher vysoce koncentrované zpevňující sérum Lifting Végétal, 739 Kč; Grown Alchemist Instant Smoothing Serum: Tri-Hyaluronan Complex – vypínací účinek, 2080 Kč; Elizabeth Arden Advanced Capsule Daily Youth Restoring Serum – výrazně omladí, 3490 Kč

7. Přípravky na olejové bázi jsou lepší než ostatní krémy

Přírodní oleje jsou skvělým doplňkem každodenní péče o pleť, nicméně nejedná se o nezbytnou záležitost.

Kvalitní přírodní oleje sice ocení vaše suchá pokožka, světlé oleje (např. jojobový) zase mastná pleť, ale nejedná se o zázračné léky ani o rovnocenné náhražky aktivních sér, pokud neobsahují další aktivní látky.

Foto: archív firem

Nivea Výživný olej proti vráskám Q10 Power – pro suchou a namáhanou pleť, 449 Kč; Cannor Zázračný regenerační elixír – pleťový olej s CBD, 725 Kč; Manufaktura Omlazující & liftingový pleťový olej s cenným růžovým olejem a koenzymem Q10, 429 Kč

8. Bez očního krému se neobejdete

Pokud vaše běžné přípravky na pleť neobsahují parfemaci, alkohol, minerální oleje a další dráždivé látky, pak se zajisté jedná o velmi jemné přípravky, které dokážou pokožku udržet hydratovanou po celý den, a lze je používat i na tu nejcitlivější pokožku kolem očí.

Výjimku tvoří jen přípravky bohaté na rostlinná másla, která očnímu okolí nesvědčí. A pak také přípravky s chemickými UV filtry, které mohou dráždit oči. Mnohem lepší je tak preferovat minerální UV filtry.

Speciální oční krémy je vhodné používat, i pokud chcete minimalizovat vrásky a používat přípravky s aktivními složkami, jako je retinol či kyselina hyaluronová. V krémech na obličej totiž mohou být obsaženy tyto látky ve větších molekulách, které by u očního okolí tak nefungovaly.

Pokud chcete minimalizovat kruhy a pytle pod očima, pak zapomeňte na drahé a zázračné oční gely a raději dejte na dvě minuty klasickou polévkovou lžíci do mrazáku, a poté je přiložte pod oči. Budete mile překvapena, jak moc rychle tento recept zafunguje.

Foto: archív firem

Shiseido Vital Perfection Uplifting and Firming Eye Cream a maska, 2390 Kč/ks; dieNikolai Biodynamické oční sérum – Pomněnkové oči – s vinnou mízou, která hojí a regeneruje, Biodynamická kosmetika 1200 Kč; Orlane 21 Extraordinaire, Orlane CZ 2990 Kč

9. Bez nočního krému se neobejdete

Všechny přípravky, které obsahují UV filtry, jsou určeny pouze pro denní péči, naopak většina přípravků s retinoidy (formou vitaminu A, jako např. retinol) a AHA kyselinami se používají večer.

Nicméně všechny ostatní přípravky s celou řadou dalších aktivních látek lze používat ráno i večer. Proto není skutečně vždy nutné používat jiný krém ráno a jiný večer.

Foto: archív firem

Nuance Caviar and Pearl Absolute Night Cream noční krém – s výtažkem z kaviáru, Dr. Max 594 Kč; Eucerin Elasticity+Filler – intenzivně vyživující noční krém pro zralou pleť, Notino 665 Kč; Dermacol Gold Elixir – noční omlazující krém s kaviárem, 299 Kč

Jak poznáte kvalitní přípravek?

Nezáleží na tom, jak vypadá obal výrobku, stejně tak cena. Tím rozhodujícím by měly být následující záležitosti.

  • Co je napsáno na štítku ve složení. Pokud aktivní látky zaujímají přední místa, znamená to, že jsou obsažené skutečně ve větším množství a přípravek tak může být skutečně funkční.
  • Stejně tak zkontrolujte, zda přípravek neobsahuje na prvních místech seznamu látky jako vazelínu, silikony, alkohol či isopropylmyristát. Jedná se sice o funkční složky, ale neměly by být obsažené ve větším množství. 
  • O kvalitě může svědčit i vysoká úroveň obsažených extraktů a latinsky zmiňované rostlinné výtažky.
  • Zkontrolujte na štítku, jak si stojí aktivní látky v poměru s konzervačními látkami (populární fenoxyethanol) a parfémy. Konzervační látky jsou schváleny v koncentracích do 1 %, zatímco vůně mezi 0,01 a 0,5 %. Pokud přípravky obsahují větší množství přísad jako rostlinné oleje, vitamín C nebo niacinamid, je to jen dobře.
  • Hleďte na funkčnost obalu. Místo trendy věcí, jako jsou nejrůznější krystaly, špachtličky či víka potažená kovem, raději preferujte neprůhledný, hermeticky uzavíratelný obal určený k udržení čerstvosti produktů.
  • Preferujte výrobky, které se chlubí nezávislými klinickými studiemi.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám